Marseille 2017

Weireldploegsje go's Europe

't Is van dadde, de tegenstander Olympic Marseille is gekend.

Ter info:

Ik vertrek op woensdag 26/7 vanuit Brussel.

om 07:10u TGV naar Marseille alwaar aankomst om 12:15. Prijs h/t = 213€.

Hotelletje/studio op 5' van het station. Residence Saint Charles - 10 boulvard Charles Nedelec.

Heb er nog een stuk aan gebreid. Vertrekken dinsdagmorgen met mijn madam om een dagske te Brusselen. Overnachten in Ibis aan het zuidstation. Woensdag nuchtend nie zo vroeg upstoan.

Prijs voor dit paradijs = 144€voor twee nachten.

Nog 1 bed over dus delen kan

Woensdagnamiddag on tour in Marseille city.

Donderdag idem met 's avonds de wedstrijd uiteraard.

Vrijdag 28/7 om 09:10u vertrek TGV uit Marseille en aankomst in Brussel om 15:15u.

Team

Woensdag 26/07/2017

 

Daar we gisteren een dagje gebrusseld hebben en in Ibis Gare Midi bleven overnachten kon ik de wekker op 5:30u zetten. Douchen, me prente nog e tot geven en naar de Panos om te ontbijten. Tegen 7:00 naar spoor 6b voor de TGV naar Marseille Saint Charles. Over de treinrit heb ik een speciaal stiksje geschreven dat je aansluitend kunt lezen.

In Marseille blijkt het lekker warm te zijn 30°C, gelukkig staat er een sterke zeebries. Bij het verlaten van het station heb je meteen een schitterend zicht op de stad. De geuren van lekker eten waaien je tegemoed. Ik heb me misrekent want het hotel blijkt 250 meter van het station te liggen i.p.v. 150. Ik mag de bagage deponeren want incheck is pas om 15:00.

Ik krijg een stadsplanneke (een goei) en weg zijn wij. Ik had eerst gedacht een kaart te kopen voor het openbaar vervoer, maar blijkt dat alles goed te voet is te doen. Ik kom op la canebiere ( in tvlams een kanne bier) en sla links af van de haven weg. Na enkele meters loop ik tegen een fanshop van OM aan. Ikke naar binnen en direct e sjarpe gekocht. Kwestie van me sympa en inconnu te maken. Ik kom terecht in een wirwar van steegjes waar al lang geen Fransen meer zijn. Te veel om alle nationaliteiten op te noemen maar ze klappen Arabisch. Meteen vind ik een gevlochten boodschappentas waar ik al enkele jaren naar op zoek was. De Marseille zeepjes ruiken geweldig. In arabisch wienkeltje koop ik een tresse, een gevlochten brood met feta kaas, olijven, tomaat en koriander. Multi lekker en voor maar 3€. De klok gaat naar 15:00 en ikke met mijn trofeën naar het hotel. Daar ontmoet ik Marc Deweert en zijn madam (stewards van KVO) die ook aan het inchecken zijn. Rap een berichtje naar ons Kaats om te zeggen dat het hier wel best leuk is.

Dan rap weer de stad in, en dit keer richting haven. Schone wi. Het is indrukwekkend dat zelfs een kermis is opgezet voor Coucke en z'n bendje die afkomen. Aan de Quai de rive hoor ik het eerste Ostens. Aan de Havana Club wordt al luidkeels gezongen en staan de bierkranen al open. Ik sla af naar de kermis en ga het reuzenrad in waar ik mooie foto's en film kan maken. Via het stadhuis (das hier hotel de ville) kom ik bij de Franse trappen. Het blijft dan bergop en trappen opgaan via smalle straatjes en oeroude huizen. Het is hier gewoon super prachtig. Cafeetjes en restaurantjes waar de gezelligheid van af druipt. De meeste zijn in de laatste 99 jaren niet meer geverfd maar dat heeft zijn charme (en is goedkoop in verf en werkkracht). Ondertussen hebben mijn voetzolen het kookpunt bereikt en ik sla wat proviand in voor het avondeten. Een halal entrecote. Weet iemand van welk beest dat is ? Gebakken patatjes en een slaatje van tomaat en artisjokharten met een waanzinnig lekkere vinigrette. Goe fleske wijn, maar er blijkt geen kurkentrekken in de keuken te vinden. Heb dan de bottel gesableerd met een broodmes. Kwestie van een goe soldaat...

Na het schrijven van deze proza zal ik niet moeten gewiegd worden. Morgen wacht een leuke dag met op het einde een apotheose van uus weireldploegsje.

 

In den TGV (voer e deel in tostens)

 

Den train grande vitesse ofte Tgo Goed Voruut.

De eerste uren zijn comfortabel maar halverwege begint je gat toch zéér te doen. Ik kan wat over en weer lopen als ik wil maar wil mijn buurmeisje (e schoon mulatje van e joar of twientig) zo weinig meugelik storen (De gentlemen in me). Na een tijdje schud ze eur sjakos oendersteboven en begint ze eur smoelwerk bie te werken mé poeiertjes en zolvetjes. Tresultoat mag gezien zien wi.

Ondertussen zoeft de wereld voorbij. Je hebt nauwelijks of niet de tijd om iets te bekijken want door de snelheid is het zo weer weg. Boerderijen, koeien en hooibalen vliegen je zo voorbij.

De velden met de knalgele zunneblommen zijn prachtig, maar ook rap weg.

Mijn buurmeisje (ik noem haar in gedachten Smienksje) haar gat begint ook zéér te doene want ze frikkelt weg en were gelik dater mieren an eur prume zitten. Osse azo vors doet esse gin broek mir an eur gat tegen damme in Marseille zien.

We rijden naast een lokale trein die lijkt stil te staan. Auto's op de snelweg gaan precies achteruit.

In ieder station dat we stoppen stappen er een boel mensen af, maar anderen komen in de plaats. De trein blijft dus volzet. Smienksje vraagt of ik blijf tot in Marseille. Zis zodoanigs opgelucht da de sjakos were ommegedroaid wordt en dasse an een twide verfroende begunt. Den eesten got verzekers een groendlage gewist zien.

Naast de Mais en zunneblommen begin ik ook de eerste wijngaarden en olijfplantages te zien.

Na Valence begint het bergachtig te worden en zie ik ook de slanke cypressen oprijzen.

Kort na de middag bereiken we de eindbestemming.

We vertrokken 5' te loate en kwamen 13' te loate an. Over een afstand van 1000 km is da te doen zeker ?

 

 

Donderdag 27/07/2017

 

MATCHDAY

 

Vroeg uit koffer. Het lukt nu toch om foto's te plaatsen op de site. Na een toastje met ei, jus, youhurt en koffie voel ik me gesterkt om nog een stukje van deze stad te verkennen. Het is nog geen 8:00u maar toch al veel volk op de been en al goe warm. Er is niet veel wind dus valt de temperatuur als een loden deken op je lijf. In no time i'm totaly sweat (gelik die Blowe van Brugge). Via het fort van Saint Jean wandel ik langs de Quai de Joliette. In de haven ligt een roeiboot die een bende Amerikanen aan land bracht. Voe je schéte te lachen. Ollemolle de zelfsten T shirt, de zelfste klakke en plakoat A4 up under bost met under name. Ze lopen ton nog achter een stelletje gidsen die gelik cowboys roend e kudde koeien lopen.

Iets verder de kathedraal van Major. Indrukwekkend en zeker de geslaagde aanleg van pleinen en straten er rond. Via de place Joliette kom ik een de docks village. Een giganties winkelcomplex met ontzettende mooie binnenplaatsen. Ik keer terug naar de haven en kom tegen de middag in het centrum. Via Trip Advisor had ik goede kritieken gelezen over Toinou, een resto gespecialiseerd in fruits de mers en crustasees. Ze hebben niet overdreven. Zéér lekker. De wulken (bulots) waren de beste die ik ooit at. Verder krabbepoten (spinkrab) langoustines en gamba's. Broodje met korailboter en een witte vin blanc maakten het feest af.

Het is ondertussen 14.00u geworden en ik zak af naar de verzamelplaats van de KVO sups. Ik raak in gesprek met een bende mariniers en ollemolle kennen ze “teusje”. 't Zien dus echte. De cameramensen van VRT en Focus komen de mannen intervieuwen. Kgeloven noois da ze da gon uutzenden wi.

Het loopt ondertussen tegen vijven en ik trek naar het hotel om een broodje te eten, een douchke te pakken en de colors aan te trekken. De rest van het verhaal volgt

Ik ga naar de metro aan het station om naar het stadion te gaan. In de rij om een kaartje te kopen staan er sups van OM voor me. De juffrouw aan het loket “supporter de l'OM ? 3,60€ svp” Ik kom aan de beurt “aha, supporter Ostende ? 150€ svp” De godversche teve. Maar we hebben best lol. In de trein zitten een paar honderden OM sups. Eens de strenge blik opgezeten ze waren goe kalm.

Nog etwa vroeg aangekomen aan het stade velodrome en met een hele bende het supporterslokaal van OM binnen. Leuke bende maar een stelletje dommerikken achter den toog. Enfin. We lopen tussen de duizenden OM'ers naar het stadion en geen enkel probleem te noteren. De match zelve begon als een draak. Onze mannen stonden te schudden op hun benen. Kmoen zeggen dat wij ook onder de indruk waren van het stadion en de supporters. Gaandeweg werd het beter en op het half uur mocht onze kapitein de eerste Europese goal aantekenen voor KVO. Als je denkt dat dit geen kiekevlees moment opleverde ??? We hebben lekker meegespeeld en kunnen met opgegeven hoofd de velodrome verlaten. Verlaten zeg je: Tot een uur na de match hebben we in het stadion moeten blijven om zogezegde confrontaties met OM'ers te vermijden. Om 11:45 komen we in de metro en staan weer tussen de honderden OM'ers. NIET TE GELOVEN. Ze waren vol lof over KVO en waren verbaasd dat we durfden voetbal brengen. Dikke chapeau.

Aan het hotel twee mannen die KVO feliciteerden. Het waren Belgen op vakantie en sups van Standard Liege maar zijn voor KVO komen supporteren.

Het einde van een spannende, leuke en ook vermoeiende dag.

Hotelbeoordeling

Residhome Apparthotel

 

Alles en zelfs meer dan je kan verwachten voor een kort verblijf. Vriendelijke ontvangst, prima info en duidelijk stadsplan. s'Avonds het hotel betreden met kaart, idem om de lift en trappenhal te kunnen gebruiken. Uiterst nette kamer, dito badkamer en kichinette. Heel goed bed, kluisje en balkonnetje met meubilair. Ligt op 5' van het station Saint Charles. Naar het centrum is het 1 km wandelen. Naar het stadion Velodrome 4 km maar 10' met de metro lijn 2. Zeker ook geschikt voor een verblijf van enkele dagen meer als citytrip. Nergens tapijt maar parket en tegels.

Goede en gratis internet verbinding. Kluisje waar een 15 inch laptop in past.

Klein minpuntje: om 06:00u komt men de containers voor het hotel ledigen = behoorlijk wat lawaai.

Mag gerust 8,7/10 als score hebben.

Prijs 72€/nacht.

Nog een kleine anecdote:

 

Op weg naar het stadion Velodrome vroeg ik aan een politieagent (één van die robocoptjes) waar ik de ingang van de visiteurs kon vinden.

De brave man is met me meegelopen naar poort 20 en zei "Bienvenue a Marseille et bon match". Mag ook eens gezegd worden.