Berlijn 2017

Berlijn

Voila,aangezien Kaats nog een beetje verlof over heeft kun je ons de laatste week van april niet thuis vinden.

We gaan op city trip naar Berlijn.

Maandag 24/04 om 8:20u vertrekken we van Brussels airport en zijn 9:45u al in de Duitse hoofdstad.

Vrijdag 28/04 om 19:30 keren we terug.

 

Maandag 24 april

 

De wekker loopt af om 03:00u. Pfff... nie plezant zulle.

Om 04:15u staat vriend Ronny voor de deur om ons naar goede gewoonte naar de stoasje van Oostende te brengen. Den eersten trein van 04:40 op en naar Brussels Airport. Alles verloopt vlot en met een lichte vertraging vliegen we naar Berlijn waar we rond 10:00u aankomen. Eerst naar de Toerist info om de voucher voor het openbaar vervoer in te wisselen. Deze hebben we via internet besteld. 41€ voor een vijf dagen welkommen Karte. Je kan naar hartelust reizen met bus, tram, metro en trein in de zones ABC, dus het center + Potsdam en de luchthaven Schönefeld, en je krijgt bovendien korting in heel wat zaken en attracties.

Het is zo'n 40' treinen tot de halte Charlottenburg en van daar nog een kwartiertje te voet naar ons verblijf Citadines. Dit is een aparthotel. We hebben een kamer, badkamer en kichinette. We kunnen pas om 14:00u op de kamer en gaan eens op verkenning langs de Kurfusterdam. Geen shopping gebied voor ons, das zeker. Prada, Cartier, loewie Feuilleton en andere Bulgary's maken hier de dienst uit.

Niet ver van het hotel gaan we lunchen in de Xantener Eck en krijgen met de Berlin Welkom Karte (BWK) een korting van 25%. Als 't zo voort gaat gaan ze der hier nieks aan overhouden.

We checken in in het hotel. Alles kraak netjes. We doen boodschappen want we zullen de keuken gebruiken om te ontbijten. Koffie, fruitsapje, eitje, toastje en over de deur een bakkerij. Leuk dus.

Terug naar de Kurfusterdam waar we met de metro (U Bahn) naar de Potsdammerplatz gaan. Reizen met de metro betekent hier veel overstappen.

We gaan richting Brandenburger Thor en passeren het Holocaust monument. Nou ja, monument. Het betreft 2700 betonblokken die over 19.000 vierkante meters verspreidt liggen. De grote varieert tussen 20 en 450 cm. Het moet je een gevoel geven dat je nooit weet waar je aan toe bent.

We lopen voorbij de Brandenburger naar de Rijksdag, het parlement waar Merkeltje de plak zwaait. Via internet hebben we gepoogd ons aan te melden voor een bezoek maar da was noppes. Als echte Vlamingen laten we ons niet uit het lood slaan en met veel vragen geraken we in een containertje waar we nog 2 plaatsen voor woensdag morgen om 08:00u konden te pakken krijgen. De toegang is gratis maar je MOET aangemeld zijn want er komen er maar 100 personen per uur in. Ge moe nie schoon zijn voor sjans te hebben, maar het helpt wel zie je.

We wandelen verder richting Hauptbahnhoof die aan de oever van de rivier Spree ligt. Indrukwekkend batimentje moet ik zeggen, en treinen die er door sporen zijn dat eveneens, zeker de IC treinen.

De klok tikt naar 19:00u en we sporen naar Charlottenburg waar we verder naar het hotel gaan. We zijn tsjutte wegens te veel kilometers en te vroeg op. Na het diner en een warm bad installeren we ons in bed. Ik neem nog de tijd voor deze proza en een paar foto's te posten en ga dan ook naar dromenland.

Dinsdag 25 april

 

Na een heerlijke nachtrust en een stevig ontbijt gaan we Berlijn verkennen. Met de U7 (U=metro) sporen we naar de Brandenburger Thor. Via de Parizer Platz wandelen we richting Under der Linden, een gekende Berlijnse straat. In de site Berlijn blog,nl hebben we gelezen dat deze straat echter een complete bouwwerf is. Dat was zeker niet overdreven. We volgen de voor gestelde weg langs de Spree. Het is ondertussen beginnen regenen, nou ja, net genoeg om de straat nat te krijgen maar leuk is anders. We komen aan de Joodse kerk die voor een deel gerestaureerd is na WOII. De foto's die er zijn ten toon gesteld doen je beseffen hoe het er in die periode moet een toe zijn gegaan. In de stadtmitte zien we verschillende indrukwekkende gebouwen w.o. De Berlijnse Dom, het rode Radthaus (stadhuis) de fehrnseenturm, de Kunstacademie en nog een hoop kerken en musea waar we de naam al van vergeten zijn. Op de Alexanderplatz gaan we lunchen. We willen de weg verder zetten maar het regent weer. We nemen de U bahn naar Ka We De, een supermarkt alà Harrods. Onderweg stopt het met regenen en we keren onze kar. Ondanks de negatieve kritieken gaan we naar checkpoint Charlie. Das idd genen vetten, maar de plaatsen er rond zijn wel interessant, zeker de tentoon gestelde foto's van de jaren 1961 (bouw) en 1989 (afbraak). Ook de plannen die duidelijk maken wat Oost Berlin en wat West Berlin was. Op de plaatsen waar vroeger de muur stond is nu een lus gemaakt met buizen, een soort pipeline. We keren terug en gaan toch naar Ka De We. Verdieping 6 is voor de culinaire liefhebber een lust voor de ogen en de smaakpapillen. Indrukwekkend mooi maar ook indrukwekkend duur. Kaats heeft dus geen nieuwe garderobe aangeschaft. Onze naft is ver op en we keren terug naar het hotel. Wat verfrissen en na een heerlijk diner zit de dag erop. We kruipen vroeg onder de wol want morgen moeten we al om 08:00u voor de Reichsdag staan ( eigen schuld).

Woensdag 26 april

 

Zoals gezegd vroeg opstaan vandaag. Om 7:30u staan we al aan de bushalte. Overstappen op andere lijn is geen probleem en we worden aan de deur afgezet. Om 08:15u kunnen we erin na een grondige controle met scanner. Met een lift waar zo'n 50 mensen in kunnen staan we enkele seconden later op het dak. We hebben een indrukwekkend zicht op de stad. Ook indrukwekkend is dat de toegang gratis is alsook de digitale gids in het Nederlands. De koepel is een architecturaal kunstwerk. Het verenigd de 19°eeuwse buitenkant met een ultra moderne binnenkant en koepel. Ik ga geen beschrijving geven maar zoek gerust op internet naar de Reichstag.

Anderhalf uur later gaan we onder een stralende zon (maar frisse wind) richting Brandenburger Tor een koffie drinken en broodje eten. Om 10:28u nemen we de S1 bahn naar Oranienburg waar we 40' later overstappen op de bus naar Sachsenhausen.

Dit is een concentratiekamp van de Nazi's wat tevens een opleidingskamp voor de SS was. We zijn er van de middag tot iets voor 16:00u.

Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp lag 35 kilometer van Berlijn en werd in 1936 gebouwd door gevangenen. Het kamp lag in de wijk Sandhausen (tegenwoordig Sachsenhausen, net als het kamp zelf) in de stad Oranienburg.

In Sachsenhausen hebben van 1939 tot 1945 ongeveer 200.000 mensen gevangengezeten, over de periode van 1936 tot 1939 zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar. Volgens de 'officiële' cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen.[2][3] Onder de gevangenen waren politieke tegenstanders van Adolf Hitler, krijgsgevangenen, zogenoemde asocialen, onder wie de Duitsers onder meer Roma schaarden. Verder Joden, homoseksuelen en Jehova's getuigen. Velen kwamen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.

We gaan geen verdere beschrijving geven maar de gruwel loopt er van af. Ik heb me meermaals misselijk gevoeld, zeker als je weet dat martelen ( op diverse wijzen), gaskamers, nek executies en massamoorden (zelfs één van 13000 Russische soldaten) hun specialiteit waren.

Via trein en bus keren we terug naar het hotel. Na een verfrissingske gaan we weer eten in de Xantener Eck. Een “wreed” geslaagde dag dus.

Donderdag 27 april

 

Vandaag ietske langer blijven slapen. Er zijn geen plaatsen waar we om een zeker uur moeten zijn.

Het is de bedoeling om de restanten van de Mauer te gaan bekijken. Daarom sporen we naar het Ostbahnhof om te starten aan East side Gallery. Dat is uiteraard geen gewone galerie.

De East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse muur dat na "die wende” vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd. In november 1989 was de Duitse kunstenaar Bodo Sperling als woordvoerder van het bestuur van het Bundesverband Bildende Künstler (Bondsvereniging Beeldende Kunstenaars) in het kader van de besprekingen over het samengaan van de Duitse kunstverenigingen BBK en VBK in Berlijn naast Barbara Greul Aschanta, Jörg Kubitzky en David Monti mede-initiatiefnemer van de East Side Gallery. Het stuk ligt tussen Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke en parallel aan de rivier de Spree. De beschilderingen zijn meestal aangebracht met graffiti, en gaan over politieke zaken na “die Wende”. Dit deel van de Berlijnse Muur is het bekendste en langste deel (1316 meter). Het is ook de langste openlucht-galerie ter wereld.

Sommige stukken van de Mauer zijn afgezet met draadhekkens. Jammer voor de fotoliefhebbers. Daar waar de hekkens ontbreken willen vandalen hun eigen spuitideën op de muur zetten. Ontzettend jammer, schandalig zelfs.

We bevinden ons weer in een ander stadsdeel en dus is het weer zoeken om met de U en S banen op de juiste plaats te raken. Op de Alexanderplatz gaan we een typische Duitse braadwoerst fressen. Ik heb er al veel betere gegeten.

De volgende bestemming is de Bernauerstrasse. Daar worden niet alleen resten van de muur getoond, maar met beeld en klank getoond en vertelt hoe alles in zijn werk ging en vooral het leed dat de Mauer de bewoners bezorgde.

Als je de beide plaatsen grondig wil bezoeken mag je op een hele dag rekenen. Bezoek zeker ook het nabijgelegen Northbahnhof. Dit is één van de stations die van 1961 tot 1989 een spookstation was. De in/uit gangen waren dichtgemetseld. Een fototentoonstelling laat zien hoe alles er toen uitzag. Halucinant !

Als laatste staat op het programma de Unterwelten. Begeleid door een gids ga je ondergronds om tunnels en schuilkelders de bekijken. We komen eraan om 16:00u als de laatste tour vertrekt. De gidstaal is Duits. We merken dat er morgen om 11:30u een Nederlands talige rondleiding is. Bij de info raden ze deze sterk aan. Gezien onze voetzolen een veel hogere temperatuur hebben bereikt dan de omgeving, zetten we koers naar ons Hotel en beschouwen deze dag als afgesloten. Wel nog gaan eten hé !

Tripadvisor volgende gaan we eens dineren bij Marjellchen. Het huis bestaat 30 jaar en heeft een prima reputatie. Hebben we dat al niet méér gehoord ?

Aangekomen zien we dat alles goed vol zit. Keine reservatiooon ? Toet mier leit, aber gin platse.

Maar... als we geen probleem hebben om aan den tisch te zitten... Rap een beetje plaats gemaakt en we zitten. Kaats neemt de Lamsfilet met boontjes, rozemarijn saus en braadpantoefelen. Ikke een ein housspesialitéét. Men brenge me een soepkom met gebakken patatten, groensels en stukken gebakken runds en varkensvlees overgoten met bearnaisesaus. SUPER !! Neem daarbij een gezellig interieur, goede bediening en vriendelijke mensen en je hebt een geslaagde avond.

Vrijdag 28 april

 

Laatste dag Berlijn. Het is dus valiezekoers. De eerste rit gaat met bus en S bahn naar het centraal station. Daar plaatsen we de bagage in een locker en sporen dan verder naar Gesundbrunnen ( gezoend bruunn dus). We kopen kaartjes voor de Nederlandstalige ondergrondse toer. (11€). De toer ontgoochelt een beetje. We zien enkele schuilkelders en krijgen wel een goede indruk hoe benauwd het moet zijn geweest om met zoveel mensen in een kleine ruimte opeengepakt te zitten. Van de bombardementen spreken we dan nog niet. Filmen en foto's maken mag niet ??? Bang dat we dat zullen namaken zeker ??? Wel zien we een aantal kasten waar zaken in tentoongesteld zijn die men bijna nog dagelijks vindt. Wapens, munitie, uniformstukken, uitrusting van soldaten enz.

Op tripadvisor heb ik een Vietnamese resto gezien die bij de beste 40 van de meer dan 7000 in Berlijn hoort. We worden idd niet teleur gesteld. Super lekkere curry, supere portie en voor maar 8,60€. Niet moeilijk dat de zaak behoorlijk vol zit.

We gaan nog eventjes naar de Potsdammer Platz. Maar de fut is eruit. Binnen een half uurtje vertrekken we om de bagage op te halen en door te reizen naar de luchthaven. Hier heb ik tijd om dit korte verslagje te schrijven.

Algemene indruk

 

We hebben een mooie week achter de rug, hadden geluk met het weer, weinig regen maar wel koude wind. Goede hotelkamer en heel lekker gegeten.

We hebben veel gezien maar...

Het is zeker niet de meest gezellige stad die we gezien hebben. Grote brede boulevards die je een gevoel geven dat er weinig volk is. Het zal wel aan ons liggen, want wegens veel gezien vergelijken we ook veel. Uiteraard is het een hypermoderne stad. Misschien daarom, we houden nogal van steden met een verleden.

Alles samen hebben we er wel een toffe tijd gehad. Er staan her en der gerestaureerde oude gebouwen maar die staan precies verloren tussen de vele moderne glazen torens. Het meest geslaagde huwelijk tussen vroeger en nu is zonder twijfel de Reichstag. De buitenmuren werden gerestaureerd en binnenin is alles hypermodern. Zelfs de glazen koepel pas perfect in dit concept.

Dit is onze mening uiteraard, anderen kunnen het anders zien.

Bezoekers van Berlijn hadden ons gewaarschuwd dat het er duur was. Hebben wij niet gemerkt.

Voor ons vervoer hebben we de Berlijn Welcome card (BWC) gekocht. Kost 41€ per persoon voor vijf dagen in de zones AB en C. Hou er rekening mee dat Berlijn mega groot is en je niet alles wandelend kunt afleggen. De kaart heeft ruim dienst gedaan. In de C zone liggen Schönefeld airport, Sachsenhausen en Potsdam. Door de oppervlakte en het mega aantal U bahn, S bahn, RE bahn, bussen en trams moet je erg veel overstappen om een bepaalde plaats te bereiken. Niet altijd even makkelijk zulle.

Het hotel Citadines betaalden we 265€ voor de vier nachten.

De duurste maaltijd betaalden we net geen 62€ voor ons beiden. Bij Xanterner Eck kregen we 25% korting op sommige schotels met de BWC kaart,

Veel attracties zijn gratis of krijg je korting met de BWC kaart.

Als je een midweek Berlijn kan afronden en net geen 800€ kwijt bent kun je niet van duur spreken.

We hebben het dan over de vlucht, het verblijf, restaurant en transportkosten. Souvenirs kochten we niet.

 

Hotel

 

Citadines Berlijn. Geboekt met Booking,com. Je hebt er een kamer met kichinette. De kamer is kraaknetjes, goed bed met donsdeken, TV en stereo die we niet gebruikten, kleerkast en kluisje.

De badkamer heeft een bad (douche). De handdoeken dien je zelf bij de receptie om te wisselen (indien gewenst). Er is 1 zeepje en een gel dispencer. Geen verdere toiletartikelen, wel een goede haardroger (heb ik ook niet gebruikt :D)

De Kichinette bevat alles om een ontbijt of een spaghetti klaar te maken. Je kan er geen volledige maaltijd bereiden. Microwave, broodrooster en waterkoker zijn aanwezig, zelfs een afwasmachine ?

Binnenkomen in het hotel doe je ook met je kamerkaart. Niet iedereen kan er dus zo maar in.

Ook belangrijk: het personeel is uiterst vriendelijk en behulpzaam.

 

Restaurant Xantener Eck

 

Op 5' van het hotel. Vriendelijk personeel en lekker eten. Typisch Duitse kost, shnitzels, worst, eisbein en sauerkraut dus. Met een wijntje betaalden we 40€ voor ons beiden.

 

Restaurant Marjellchen

 

Ook op 5' van het hotel. Zéér vriendelijk personeel en eigenares. Toffe gezellige zaak en vooral: het eten is subliem. Neem er geen voorgerecht want de hoofdgerechten zijn echt gigantisch. Lekker wijntje en digestiefje. We hadden niet geresveerd. Alle tafels bezet maar prompt werd aan de toog plaats gemaakt. Het was de top maaltijd tijdens ons verblijf. Berlijn bezoeken = Marjellchen bezoeken.

 

Restaurant Cô Chu, Invalidenstraat 29 nabij Northbahnhof. Vietnamese resto. Zeer gezellig. Je zit er op banken tussen de andere gasten. We namen twee schotels met eend. Een met een mango curry. Fantastisch. Met een drankje betaalden we net geen 25€. Wordt druk bezocht door de jeugd. Super adresje voor wie van Oosters houdt.