Porto 2019

Porto 2019

& Douro Vallei

Vakantieboerderij Quinta deTourais in Lamego

Donderdag 25 april


''s Morgens komt Frank ons thuis ophalen om naar het station te brengen. Onze reisgezellen Christa & Danny, en Filou niet te vergeten (jaja, de zeeoend gaat ook mee !) zijn reeds daar. Anderhalf uur later zijn we op de luchthaven en na de middag vliegen we richting Porto. De Filou is heel dapper gebleven gedurende de vlucht. Bij Get Your guide hebben we een luchthaven transfert besteld en de chauffeur staat ons op te wachten. Goed 40' later worden we afgezet aan het gereserveerde appartement. Het ligt zeer centraal gelegen en op enkele stappen hebben we een supermarkt(je) en een bakker. Na ons te hebben geïnstalleerd gaan we op verkenning in de stad. De dames wippen al een winkel binnen en Kaats heeft meteen een wijnwinkel in de mot. In een supermarkt doen we inkopen om vanavond te genieten van een diner en uiteraard een apero niet te vergeten. We gaan vroeg slapen wat niet meteen lukt wegens het felle straatlawaai.

Vrijdag 26 april


We beginnen de dag met een zelfgemaakt ontbijt. Bij de bakker aan den overkant vinden we lekkere en goedkope piestolees (10 voor 1€) en vers sinaasappelsap. Een péérdoge, kaas, ham, koffie, thee en een paar pasteis de nata maken het compleet.

We zijn dus goed voorzien om aan de eerste wandeling te beginnen. Deze brengt ons naar de oude wijken Vitoria en Cedofeita. Je loopt er langs oude gebouwen, prachtige parken en regelmatig een mooi uitzicht op de stad en de rivier Douro. Terrasjes en kleine typische restaurantjes vindt je er in overvloed.

Gelukkig is de zon van de party, ondanks dat het nog wat frisjes is. Ook de Filou heeft de tijd van haar leven. Op stap van de ochtend tot de avond en af en toe geflost. Tegen de avond gaan we aperetieven in het appartement en later voor het diner naar een lokale resto (nou ja, zat vol toeristen) San Antonio. De maaltijden zijn er goedkoop en kopieus, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. De Filou blijft thuis (bewakingsdienst) want nergens mogen honden binnen in een resto. Dat is blijkbaar een wet in Portugal.

Gelukkig zijn we hondsmoe en vallen we direct in slaap ondanks het straatlawaai.

porto 2019 (67)
IMG_20190425_195749
porto 2019 (152)
IMG_20190426_135950
Porto 2019 (67)
IMG_20190427_140846
IMG_20190427_121429
IMG_20190427_120107
porto 2019 (95)
porto 2019 (93)
porto 2019 (75)
porto 2019 (131)
porto 2019 (153)
porto 2019 (138)
porto 2019 (123)
porto 2019 (122)
porto 2019 (91)
porto 2019 (411)
porto 2019 (163)
porto 2019 (155)
porto 2019 (147)
porto 2019 (143)
porto 2019 (139)
porto 2019 (195)
porto 2019 (192)
porto 2019 (189)
porto 2019 (182)
porto 2019 (175)
porto 2019 (410)

Zaterdag 27 april  


Na het gebruikelijke rijke ontbijt vatten we de tweede wandeling aan in Porto. Via het station Sao Bento en de kathedraal zakken we letterlijk af naar de wijk Ribeira. Het gaat bij wijlen steil naar beneden. We dolen door smalle straatjes en steegjes en zien het leven van de locals aan ons voorbij glijden. We vergeten niet van af en toe een terrasje mee te pikken. Het is heerlijk in het zonnetje en de thermometer klimt tot +25°C.

We komen aan de oever van de Douro rivier en mengen ons onder de talrijke toeristen. Moet hier in de zomer niet te doen zijn van het volk. Via de Luis I brug komen we op de andere oever terecht in de wijk Villa Nova de Gaia. Niet het Gaia van Michel hoor ! Iedereen (ook ik) denkt dat de brug is gebouwd (ontworpen) door Gustaal Eifel, dienen van de Eifeltoren. Nazicht leert dat echter ene Théophiel Seyrigh de ontwerper is (een Belg). Hij was wel een compagnon van Eifel. De bouw duurde van 1881 tot 1888. Voila.

Aan de deze oever van de Douro liggen de meeste bekende Porthuizen. Calém, Rozes, Cruz en Sandeman liggen er broederlijk naast elkaar. Hier wordt de portwijn opgeslagen. Het maken gebeurd zo'n 100 km verderop langs de Douro. Met de houten bootjes werd de wijn naar Porto gebracht. Heden ten dage wordt alles per trein aangevoerd. De kade is één grote toeristische trekpleister. We wandelen ook in de nabij gelegen straatjes en komen zo in een Food Market terecht. Broodje ham en een plaatselijk wijntje zijn er best lekker. De frieten met speksaus waren iets minder. Terug op de andere oever komen we langs een resto waar vanavond een Fado plaats heeft. Dit Portugese levenslied is ontstaan begin de 17° eeuw en werd gezongen in de arme wijken van de stad. Het geeft uitdrukking van weemoed, blijheid, verdriet, melancholie en niet te vergeten feeststemming. We reserveren er 4 plaatsen. Ik laat de sardines smaken maar ook de andere gerechten zijn lekker. Mede door de zangers en zangeressen sluiten we er een heerlijke dag af.



porto 2019 (259)
porto 2019 (266)
porto 2019 (264)
porto 2019 (257)
porto 2019 (252)
porto 2019 (242)
porto 2019 (238)
porto 2019 (244)
porto 2019 (236)
porto 2019 (223)
porto 2019 (233)
porto 2019 (230)
porto 2019 (229)
porto 2019 (221)
porto 2019 (220)
porto 2019 (218)

Zondag 28 april


Vandaag vatten we de derde wandeling aan op onze planning. Jammer dat dit de minst mooie was. We komen in het winkel/stadscentrum terecht. Gelukkig of ongelukkig (?) zijn de meeste winkels gesloten. Wel kunnen we enkele mooie gebouwen bewonderen en kerken bezet met de blauwe tegels, azuelo genoemd. De zon geeft van jetje en het is aangenaam wandelweer. Jammer dat de overdekte markt inhet center gesloten is wegens grondige verbouwingen. In een atelier in de buurt zien we hoe de pasteis de nata worden gemaakt en gebakken. Het is heel warm vandaag en we ploffen ons vlug neer op een terrasje. In een super gaan we inkopen doen voor het diner en brengen wat zoet mee voor de namiddag koffie. Tegen de avond trekken we naar de rivier om de Douro en de brug Luis I te bewonderen bij nacht.




Maandag 29 april


We hebben een afspraak met Get you Guide om ons tegen 8:30u te komen ophalen en naar de luchthaven te brengen. Daar wacht een vertegenwoordiger van Turisprime ons op en brengt ons naar de garage om de huurwagen op te halen. We krijgen een Renault Megane Break onder de kont geschoven die ruim plaats biedt aan ons vijven en de bagage. Anderhalf uur en 130 km later komen we aan in onze nieuwe stek voor de komende drie nachten. Quinta de Tourais blijkt een prachtig bouwwerk te zijn. We worden hartelijk ontvangen door onze gastvrouwe Manuela. We krijgen de beschikking over twee zeer ruime en prachtige kamers. De binnenkoer en tuin zijn naar de zin van Filouke. Ook de hagedissen die zich verstoppen in de spleten van houten balken ontsnappen niet aan haar aandacht. Wij genieten meer van de tuin, de professionele keuken, het zonneterras en het zwembad. Na de middag gaan we op verkenning in de omgeving en gaan in Regua in een super een ferme steak kopen voor vanavond. Alle monden vallen open bij het aanschouwen van de schitterende natuur en de eindeloze terrasen met druivenranken. Een wandeling rond het domein toont ons de velden van Sandeman en het logies in wijntonnen. 's Avonds nog een wijnproeverij en genieten van een heerlijke Kootaallos, slaatje en gebakken krieltjes. Een fles van de heerlijke Dourowijn maakt het feest compleet. 

porto 2019 (340)
porto 2019 (345)
porto 2019 (338)
porto 2019 (336)
porto 2019 (324)
porto 2019 (316)
porto 2019 (313)
porto 2019 (312)
porto 2019 (305)
porto 2019 (294)
porto 2019 (292)
porto 2019 (291)
porto 2019 (284)
porto 2019 (286)
porto 2019 (282)

Dinsdag 30 april


Manuela heeft voor een prachtig en kompleet ontbijt gezorgd. Ik was gek op de zelfgemaakte confituur van kersen. Maar ook een eitje, kazen van de streek, vers fruit, lekker vers brood, sapje uit sinasboom ontbraken niet. Het is al 10:30u als we voldaan voor een tocht door de Dourovallei vertrekken. Onze gastvrouwe heeft ons enkele hints gegeven, zelfs het bezoeken van enkele andere Quinta's om wijnen te proeven. Daar de

wijnen in de Tourais grandioos waren,  hebben we verzaakt aan andere proeverijen. Tegen de noen zijn we in Pinhao, één van de pitoreske dorpen langs de rivier. Hier gaan we aan boord voor een "cruise" op de Douro. Er wordt gekozen voor de korte versie van één uur. Het is mooi om de hellingen eens uit een andere hoek te bekijken. Het stationnetje van Pinhao is prachtig door de vele azuelo's. In een dorpskroeg genieten we op het terras van een broodje en een glas met schuim op. Het moet niet altijd wijn zijn hé ?

In de late namiddag zijn we terug in ons logies en genieten aan het zwembad van een glaasje wit en het heerlijke zonnetje. Manuela heeft voor ons gekookt en we maken kennis met haar echtgenoot en zoon. Het diner met zeebaars, groenten, mangosalade en rijst is het orgelpunt van deze overheerlijke dag. 

porto 2019 (14)
porto 2019 (16)
porto 2019 (13)
porto 2019 (11)
porto 2019 (8)
porto 2019 (7)
porto 2019 (4)
porto 2019 (406)
porto 2019 (402)
porto 2019 (397)
porto 2019 (396)
porto 2019 (388)
porto 2019 (384)
porto 2019 (366)
porto 2019 (355)
porto 2019 (347)
IMG_20190430_120304
porto 2019 (351)
porto 2019 (350)
porto 2019 (382)
porto 2019 (380)
porto 2019 (376)
porto 2019 (373)
porto 2019 (372)
porto 2019 (371)

De Salamanderpakker

Woensdag 1 mei


De laatste volledige dag van deze trip, te beginnen met een Manuela ontbijt. Daarna neemt onze gastvrouw ons mee naar de wijn en porto afdeling van de Quinta. Ze geeft een zeer duidelijke uitleg over hoe de portwijn tot stand is gekomen en hoe die heden ten dage nog gemaakt wordt.Sinds de 19e eeuw wordt gebruikgemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van toevoeging van extra alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt, waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van port ontstaat en het alcoholgehalte dan tussen 18 en 20 volumeprocent komt te liggen.Tegenwoordig zijn er ook machines die het werk van de treders (de menselijke voeten) overnemen, maar hier worden de druiven nog met de voeten getreden. Als de most na analyse goed is en naar wens van de wijnmaker, kan de brandewijn (aguardente) toegevoegd worden. Hierdoor stopt de gisting en kan de wijn van onderuit de lagaras in het vat gedaan worden. Dit vat bestaat uit 1/5 wijnalcohol wat aangevuld wordt met de portwijn, die hierdoor een alcoholpercentage krijgt van 19 à 20 vol.-%.Je zou dorst krijgen van al die uitleg.

Ondertussen kom ik mijn belofte na om deze avond te koken voor onze gastfamilie. Het wordt een goulash die ik nu reeds opzet om wat te "trekken".

Het is dan al ruim na het middaguur als we vertrekken voor een bezoek aan Lamego. Onderweg ontmoeten we een stelletje Portugese fietstoeristen. Gezellige jongens. De GPS stuurt ons ook een weggetje in die de breedte van de auto heeft + 10cm. Effe paniek in de koetse. Lamego blijkt een mooi stadje te zijn en ook een bedevaarts oord. Gelovig zoals we zijn er naar toe. Christa, Danny en Filou via de trappen. Kaats en ikke maken een omweg..... met den otto ! Nog een terraske meepikken en terug naar de Quinta om er aan het zwembad te genieten van de heerlijke zonnestralen en een aperootje. We sluiten de avond af met het diner, zoals gezegd de goulash met gebakken aardappelen en een heerlijk wijntje.


porto 2019 (60)
porto 2019 (57)
porto 2019 (52)
porto 2019 (51)
porto 2019 (48)
porto 2019 (45)
porto 2019 (44)
porto 2019 (40)
porto 2019 (34)
porto 2019 (32)
porto 2019 (30)
IMG_20190501_123610
IMG_20190501_122522
porto 2019 (28)
porto 2019 (19)
porto 2019 (17)
porto 2019 (18)

Tot besluit kunnen we kort zijn. Het logies in Porto en Lamego werd uitvoerig besproken. We vlogen met Brussels airlines zonder problemen en betaalden 400,48€ voor 4 pax + 1 valies tot 23 kg. De luchtdoop van Filou was ok maar ze moest wel 100€ betalen retour en de transport tas moest voldoen aan de eisen van BA. De transferts met Get your Guide top. Ruime wagen, stipt en vriendelijke chauffeur. De huurwagen bij Turisprime (Holliday cars) ok. Bij het afhalen wel aandringen op een extra verzekering alhoewel we de franchise hadden afgekocht. Prijs 110€ voor de 72 uur. Het verblijf in de Quinta kostte 550€ voor drie nachten en vier personen. Filou gratis (gelukzak).

De vier dagen Porto zijn zeker voldoende om de stad te zien. Langs de Douro kan men makkelijk langer dan 3 dagen verblijven want er is veel te zien en te doen. Een absolute aanrader dus.


© Copyright Rudi Geryl All rights reserved