Tsjechië

PRAAG

11 TOT 15 NOVEMBER 2013

We trekken er nog een paar dagen op uit. Een citytriepke naar Praag.

We vliegen met Brussels airlines.

Verblijven doen we in het hotel Noir, een disignhotel in het stadscentrum.

Er is Wifi in het hotel zodat we per mail bereikbaar zijn.

10 november 2013

We vertrekken een dagske vroeger naar Kaats hare heimat, ttz STRIJTEM aan Pajottenland.Effe gedag zeggen tegen de familie, een paar voetbalmatchkes bekijken en wa het kieken verbeelden met den Kira. Das den hond van Kaats haar ouders die ondertussen volgroeid is. Een te lang lijf, te kort afgezaagd tegen de grond en een veels te dikke kop. Voe de reste ist een schoon oendje :)

11 november 2013

Tegen 5 uur uit de kribbe. Kaats haar oudste broer, den John, komt ons tegen half zeven ophalen en voert ons naar Zaventem. Nauwelijks 1° op den termometer brrrrrrrrrrrrrrrr...

Het begint eigenlijk nie goe. Bij het opstappen op den vlieger zien we dat de piloot een vrouw is, en ton nog een bloente !!! Ik begosten al te peinzen damme verzekers nie in Praag zoen geraken. Enfin, anderhald uur later zette ze uus toch of in Praag. Tmoe zien dajje ook snuggere bloente et zekers :) ?

Op de luchthaven eerst wa Kronen uit de muur gehaald (das da geld van hiere) en dan op zoek nor een bus. We moeten zelfs twee bussen nemen voe an de metro te geraken. Alles is een fluitje van een cent en tegen de noene staan we in hotel Noir. Hotel Noir, een gebouw die geschilderd is in tgroen. Enfin, we krijgen te horen dat de kamer nie gereed is en we de valies in de bergienge meugen zetten. We krijgen een stadskaart en zijn riebedebie.

We komen langs de Moldau en komen onder de indruk van de charmes van Praag. We gaan in een batiment uit 1881 en soeptje gon eten met lookbroodjes. kPeizen dat uze asem nog go stienken os me noar uus moeten vrijdag. tWas wel heel lekker.

We wandelen verder en komen aan Karelsbrug, die meer weg heeft van een artiesten en commerche stratje.

Het is er plezant wandelen maar frisjes. Kaats heur zokke zit dubbel met als gevolg een pijnlijke teen.

We slenteren verder en komen de oude stad in. Mooi, heel mooi !! Op de pleinen is er annimatie allerhande.

Na een paar warme koppen koffie, nemen we de metro naar het hotel. We gaan de valies uitpakken en wat op ons effen komen. Kaats is eur nieuwe tablette ant proberen en ikke betokkel het klavier van me peeceetje.

Straks gomme nog een stiksje eten en een avondwandelienge maken, ost nie te koed is hé !

kPeize dasse uus nie gon moeten wiegen vanavond

13 november 2013

Ons tweede bezoek gisteren aan het restaurant was weer een voltreffer. Kaats nam een varkenshaasje met gebakken ui ham en gebakken patatjes. Ikke de Argentijnse steak met frieten en een boheemse salade. Doorspoelen met een rode vin rouge en voor dessert een irish coffee. We kwamen deze keer net niet toe met 40 €.

We slapen een ietsje langer want de kilometers stadsslufferen beginnen in de kuiten kruipen. We hebben gelukkig ons abonnementje op het openbaar vervoer. Je kunt er bussen, trammen, metroën en zelfs het toeristentreintje naar de Petrin tower nemen.

Kaats heeft op haar tablette een winkelcentrum gezien, dus nemen we tram richting centrum. Op de markt nog effe de klokketoren op. Mooi zicht, maar helaas is het niet zonnig zoals gisteren. We vinden niet enkel een winkel, maar hele straten met winkels. Kaats is van plan er morgen eens goe in te vliegen. In die straat ook tal van stalletjes waar men worsten, hammen en nog veel meer bakt. Je loopt in feite constant rond met de goeste naar al dat lekkers. Ook de Bakestore die Kaats op internet vond gaan we bezoeken. De dagsoepe van prei en patatskis is van de soort waar je een lepel kunt in recht zetten. Met een tweepersoonsbroodje erbij hebben we lekker gegeten.

Met de metro gaan we op zoek naar de Praagse TV toren. 93 meter boven de grond zien we heel weinig vanwege het duistere weer. Net voor we metro terug induiken lopen we nog eenseen lokaal marktje af en kopen er een paar keukenattributen. Tegen 16.30u is het stikke donker. We keren terug naar het hotel want we willen eens in de stad gaan eten vanavond. We laten de beentjes dus eerst effe rusten.

We hebben dus etwa gerust, ttz ikke ben bezig gewist op de site en Kaats is op eur tablette west vlams ant leren. kpeizen dazzed binnen hier en twientig joar wel go kunnen :)

We hadden via internet gezien dat er op de Nerudova straat een massa restaurants waren, typisch voor de Tsjechen. Met trammetje 22 dus daar naartoe. De hele Nerudova afgedweild maar nie anders gezien dan restaurants met grote borden: "tourist menu". Wa verder vinden we een tjokkevulle resto. Wij naar binnen, maar we blijken bij een mexicaan te zitten. Geen zin in chili con carne of andere tachos, dus een pint drinken en weer de hort op.

Nabij de Moldau vinden we een propvolle resto KOLKOVNA. Als je van plan bent naar Praag te komen,schrijf het dan op,want das pas de moeite waard. Volgens de kaart verkozen tot de beste Resto in Tsjechië in 2004. We zijn tevreden met een goulashke en een stuk van het varken met ui en geitenkaas; een wijntje en een pint.

Effe vasthouden wat we nu zeggen: je kunt er Gans eten, een billetje van zo'n kilo met zuurkool, appeltjes en gebakken patatten. Goed. Grote eters kunnen er de hele gebraden gans bestellen. Het beest weegt 4 KILO !!!!!! Jaja, je krijgt ook zuurkool en appeltjes bij, zelfs gebakken patatten (waarschijnlijk een zak van 5 kilo) en om door te spoelen 4 pintjes, wel van 1 liter hé !!!! Prijs voor deze snack: 1499 Czk ofte 60 € ???? Nie te geloven !!!!

Op de kaart stond ook wilde beer (ne grizzly zeker) maar hebben we niet verder op ingegaan. Het stond bij de grote porties zodat we veronderstellen dat je de hele beer moet nemen, zen vel der bij krijgt en verzekers een vat bier om door te spoelen. TE GEK !!

Zelfs zodanig gek dat we morgen weer daar aan tafel zitten. We zaten dicht tegen den toog zodat we de barman in de gaten hadden. Als ge dienen gast sterke dranken zag schenken (mengen) dan werde al onozel zat van het zien alleen.

Gelukkig moeten we door de koude nacht maar een paar honderd meter lopen naar de tramhalte om weer via lijn 22 aan het hotel te geraken. Ik kon nie t laten deze story nog neer te tokkelen en Kaats doet verder West Vlams.

Toe morgen !

14 november 2013

Het is al negen uur als we wakker worden en krijg er direct van langs wegens te veel snurken. Kaats zegt door bier te drinken maar ik steek het op da varkensvlees. A ja, een varken knort toch ook :)

We vragen aan de hotelmadams om de boarding passes voor morgen uit te printen.

Weer met trammetje 22 richting centrum, maar deze keer ietsje verder naar het Letna Park. Het is idd een mooi park maar in de wintertooi toch iets minder. Het is ook berekoud vandaag en we halen net de 0°. Wel heb je er weer een (ander) prachtig zicht op de stad en de Moldau. Het valt op dat het park en de bijbehorende sportcomplexen verwaarloost zijn. Overal wordt grafitti op gespoten. Met tram 22 gaan we tot de terminus en keren terug op één van de nieuwe exemplaren (Skoda).

Kaats was graag gaan shoppen dus wijle de boulevards met winkels in. In een shoppingmall eten we een broodje en ik laat Kaats een paar uur haar gedacht doen. Ikke lees een boekske en geniet van het passerende schoon.

Ook de garcon van de zaak is in het oog te houden. Een zjestekakker eerste klas en een rug alsof der nog een stok in zijn gat zit.

We besluiten te voet naar het hotel terug te gaan wat vlotjes lukt. Het printen van de boarding passes is niet gelukt, maar na een paar minuutjes raken we eruit.

Nog wa opfrissen en dan weer met den 22 naar da fretterskot.

Gelik damme geseid hen ziemme dus were na die resto van gisteren gaan eten.

We zagen het groot want we bestelden zelfs een voorgerecht. Kaats vroeg een koolsoepe met brokken vlees is. Da werd opgediend in een uitgehold brood ! Nog nie gezien. Ikke vroegen gebakken eendelevers. Kregen der direct een hele panne met anjoens, sause en brood. In feite was dadde al genoeg.

Kaats bestelde dezelfde schotel die ik gisteren at, ze speelde dus op save. Naast ons zat er een stelletje waarvan één een kwart eend bestelde. Diene gast kreeg daar ne tallore woar dajje kost in verdrienken. Etten deen gepuft voe da ollemolle binnen te kriegen. Vanwege da voorbeeld ek nie durven beginnen aan dienen beer. Heb dan maar een ganzepoot besteld (350 gr) met knüdels en rode kool. tWas heel spannend voe alles op te kriegen. Gelukkig nog plaats over voe ne triple scoop vanilla icecream :)

Het zwijn werd overgoten met een tsjek rode wijn en de ganzepoot met een paar potten pilsner urquelle.

Eén van de serveuzen (e roste) werd verzeker betaald per kilometer. Het was precies een wedstrijd snelwandelen. Moe en dikgefret keren we voor de laatste keer terug met trammetje 22 naar het hotel.

15 november 2013

Thats ol folks !

De wekker gezet en om zevenen gaan ontbijten.

Het regent. We hebben dus het gat afgenepen gelik dasse zeggen.

Were met de metro naar Dejvicka. Bij het eindstation bleef der ne slaper zitten. Jadde verzekers te vele ganze gegeten. Uit de metro waar direct bus 119 stond te wachten om ons naar de luchthaven te brengen. Onderweg zagen we de eerste sneeuw. Op de auto's en in de weiden lag een peele sneeuw. Tis koud en mistig.

We mogen zeggen dat we een schone trip hebben gehad. Veel gezien, lekker eten en drinken en een goed hotel.

PRAAG GESLAAGD

Seffes de vlieger op en tegen de noene zieme were in Brussel

Groeten van Kaats & Rudi