Sri Lanka 2017

De volgende bestemming is geboekt.

 

Op 15 februari zijn we weer ribedebie. We boekten een avondvlucht met Turkisch Airlines om via Istanbul naar Colombo te vliegen.

 

We trekken negen dagen rond en ronden af met vier dagen aan het strand.

Op 2 maart zijn we terug thuis.

 

We zien het dus weer VOLLEDIG zitten.

Dag 1 - 15 februari

Iets voor twee worden we door de Ron naar het station gebracht. Trein tot Gent en dan rechtstreeks naar Brussel Airport. Geen controle vanuit het treinstation deze keer. De gewone controle weer super streng. Deze keer een gast die e reader kent :) Voor de rest alles vlot en op tijd. De afgeprinte boarding passen worden gescheurd en we krijgen andere. Seats zijn dezelfde.Comfortabele vlucht in een ultra modern toestel en lekkere maaltijd.

Dag 2 - 16 februari: Aankomst in Negombo/Katunayaka

 

 

Je vliegtuig landt en je vakantie begint! Houd je ogen goed open, want vanaf het eerste moment in Sri Lanka word je overspoeld met nieuwe indrukken. Op het vliegveld van Colombo staat je transfer je op te wachten, die je vervolgens in een half uurtje veilig en wel naar Negombo brengt. Installeer je in je hotel en rust even uit. Je staat immers aan het begin van een boeiende en intensieve reis door dit wonderlijke land! Trek er nog even opuit, bijvoorbeeld met een strandwandeling, genietend van de zonsondergang, voordat je onder de wol kruipt.

 

Wij worden in feite niet zo overspoeld met nieuwe indrukken. Daar het meer dan twee jaar geleden is dat we in het oosten waren lijkt het eerder een thuiskomen.

Rond middernacht komen we aan in Istanboel. Het is natuurlijk lang wachten, 3:55u voor de aansluitende vlucht die via de Malediven gaat. Tegen de noen en na een heftige vlucht met serieuze turbulentie en luchtzakken komen we aan in Male. Bij momenten vloog mijn lijf naar beneden maar mijn maag bleef boven. Die bonkt dan via je keel terug op zijn plekke. We zijn ruim anderhalf uur in Male en moeten op het vliegtuig blijven. Wegens bewolking kan ik vanuit het vliegtuig geen mooie beelden maken. In Negombo gaan we eten bij Sea Vieuw (gezien op Tripadvisor). Ik word eerst naar een ATM gevoerd (gratis) met een tukker want we hadden nog niet de gelegenheid om geld te tanken. Kaats besteld de vermaarde fish mix grill. Het wachten loont de moeite. Een giga inktvis, 4 stukken zwaardvis, twee grote langoustines twee beren van Gamba's en twee Krabben.

Kaats een pot bier en ikke spuitwater :( erbij en we betalen 8000 roepie ofte 50€). Het is dadde da de dag goed maakt zegt Kaats. Kmoen eur geliek geven (weeral).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3 & 4 - 17 en 18 februari Habarana & Polonnaruwa

 

 

Op dag 2 krijg je een rondleiding door Negombo, een vroeger vissersdorp. Die voert je o.a. naar de karakteristieke vismarkt op het strand, waar je ziet hoe de vis aan wal wordt gesleept. Daarna reis je door naar Habarana. Daar kan je nog deelnemen aan een optionele excursie (van ca. 3,5 uur) naar de rots van Sigiriya. Op de weg omhoog langs smalle trappen zie je prachtige fresco's en de restanten van de 'Leeuwenpoort'. Boven bewonder je de ruïnes van het koninklijk paleis, met een overweldigend uitzicht op de jungle. Dit kan je letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van je reis noemen! Let op: voor de klim naar boven zijn een goede conditie en stevige schoenen belangrijk.

 

De volgende dag moet je vroeg uit de veren, want om 05.00 uur vertrekt de bus naar het meer van Polonnaruwa. Aanschouw de zonsopgang en de vissers die met hun vangst aan land komen. Stap aan boord van een catamaran en probeer vogels, zoals de ibis en de aalscholver, te spotten. Zodra de boot bij een eilandje aangemeerd heeft, schuif je aan voor het ontbijt. Daarna vaar je terug naar het hotel. De rest van de dag vul je naar keuze in. Misschien heb je wel zin in de optionele fietsexcursie (van ca. 3,5 uur) naar de ruïnes van Polonnaruwa? Die middeleeuwse stad was van de 11e tot de 13e eeuw de hoofdstad van Sri Lanka en wordt nog altijd omringd door 5 km lange verdedigingsmuren. Daarbinnen bevinden zich de ruïnes van onder andere paleizen, tempels en kloosters, die je al fietsend passeert. Iets verderop vind je de rotstempel 'Gal Vihara' met indrukwekkende beelden van de liggende, staande en zittende Boeddha.

 

Na een heerlijk nachtje slapen gaan we buiten op terras ontbijten. We zitten vlak bij het strand. Lekker ontbijtje en dito koffie. Om 8:30u vertrekken we. Onze reisgezellen zijn een ouder koppel, Chris en Ingrid en een jonger koppel, Pieter en Maria met hun zoon Melker. Het blijkt te klikken.

Na een 10 tal minuutjes komen we aan de “vismarkt”. Grote plastiek zeilen liggen in het zand waarop de gepekelde vis ligt te drogen. Ieder visje moet met de hand regelmatig gedraaid worden. De vis wordt gegut op het strand. Het is vrouwenwerk. Wat verderop de eigenlijke markt. De enige vissoort die ik herken is Tonijn. Het is een drukte van jewelste. Tussendoor proberen allerlei artiesten wat te verkopen aan ons. Als het niet lukt dan maar wat bedelen.

Het is de bedoeling om naar Habarana te rijden vandaag en in de namiddag naar de Leeuwenrots in Sigiriya te gaan. Onderweg krijgt Sam telefoon dat de plannen verandert zijn. We zullen niet in het Phintaliya resort verblijven maar in een ander hotel in Dambulla. We zijn met z'n allen een beetje ontgoocheld. Na de lunch rijden een dirthroad op om na een paar kilometers aan te komen op de andere stek. Bij het betreden van de Villa ruikt het muf. We moeten ons echter haasten om nog op tijd in Sigiriya te komen. Ingrid, Maria en Melker blijven aan het zwembad liggen.

Na het aanschaffen van de tickets lopen we door een museum, waar de vondsten uit het voormalige paleis zijn tentoon gesteld. Dan beginnen we aan de 1.200 trappen. Gelukkig is er geen giga toeloop van toeristen (wij zijn bezoekers). Nog een geluk is dat er wat nevel is en de zon geen grote hitte geeft. Meer geluk: er staat een fris windje die ons heerlijke koelte toe blaast. Ge moet nie schone zijn om sjanse te hebben, maar het helpt zie je. Het zal wel aan deze factoren liggen dat de klim niet te lastig is. Je hebt gedurende de hele klim prachtige vergezichten. Sam loopt mee en geeft een massa uitleg die we inmiddels vergeten zijn. Boven wachten we tot zonsondergang. Wegens de nevel is deze niet spectaculair. Naar beneden gaat het makkelijker en het is ruim 19.30u als we het hotel bereiken. Na een douche wacht ons een local diner. Rijst met kip, vis en een resem groenten en kruiden die blijken te helpen bij iedere ziekte. Zien we er dan zo slecht uit ? Waarschijnlijk daarom serveren ze geen bier. Misschien morgen. We proberen nog eens te internetten maar geen verbinding, zelfs niet aan de receptie. We trekken dan maar naar de kamers waar ik mijn verslagje kan schrijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens het programma hadden we deze morgen om 04:00u op gemoeten voor een boottocht op het meer van Polonnaruwa. Sam heeft echter kunnen regelen dat we deze in de namiddag kunnen doen. We gaan dan naar de oude stad, ttz de ruines er van waar we met de fiets wat zullen rond toeren. Het is ruim anderhalf uur rijden naar Pollonaruwa. We krijgen er de fietsen, nou ja.... Het gaat heel traag want we willen van de omgeving genieten. Het park is kolosaal groot. Van de meeste gebouwen rest enkel nog de funderingen. Toch geeft het een mooi beeld van wat het vroeger moet zijn geweest. Sam is duidelijk een expert en vertelt honderd uit over de geschiedenis van zijn land, waar hij duidelijk heel trots op is. Een gigantische intact gebleven stoepa kunnen we niet bezoeken omdat er een relikwie van den Boedha ligt. Enkel voor boedhisten dus. Het was zeker een bezoek waard. Daar het wat uitliep konden we pas om 15.30 lunchen. We kwamen eerst in een lokale resto terecht waar ze ons probeerden te naaien. Locals betaalden 450 roepie voor een curry maar aan ons vroegen ze 750. Wijle weg dus. Na het eten rijden we naar een meer waar de boten klaar liggen om te vertrekken. Vier man in super smal bootje + 2 roeiers. We varen naar een eiland die waarschijnlijk birdsisland noemt. Er zitten duizenden vogels waaronder reigers, ibissen en

Er is gelegenheid om te zwemmen. De bootlui halen tapijten aan wal en schenken thee of koffie voor ons. Ik maak met één van de roeiers een toer om het eiland(je). Het is geweldig om te zien hoe de duizenden vogels de lucht in gaan. De zonsondergang is wegens de bewolking geen vetten. Bij het terugvaren begint het te spetteren, maar een fikse bui blijft gelukkig uit. Het is nog een lange rit terug en met een stop om water, bier, frisdrank en straffer spul in te slaan is het bijna 21:00 als we terug in het hotel zijn. Het eten is vandaag SUPER LEKKER !! Na het eten vallen we als een blok in slaap? Er is zelfs geen tijd om een verslagje te schrijven.

Dag 5 & 6 - 19 en 20

februari Via Dambulla naar Kandy

 

 

Dag 5 heeft een bezoek aan de Gouden tempel van Dambulla voor je in petto. Dat complex van heiligdommen, kloosters en beeltenissen van Boeddha is volledig ondergronds in grotten gebouwd. Om bij de tempel te komen, maak je eerst een stevige wandeling. De beloning is groot: een indrukwekkende tempel én een prachtig uitzicht. Vervolgens rijd je door naar de oude koningsstad Kandy, die verscholen ligt tussen de heuvels en ook wel de culturele hoofdstad van Sri Lanka wordt genoemd. 's Avonds verken je per tuk-tuk de stad, dan je komt onder meer langs het meer van Kandy en een van de belangrijkste tempels van het land: de Tempel van de Tand.

 

Na het ontbijt, deze keer in een eetzaal boven waar we een mooi zicht op de omgeving hebben. We nemen afscheid van de mensen op Boulder Range die geweldig waren en vooral zéér lekker hebben gekookt voor ons. Nadien vertrekken we naar de “gouden tempel”. We beginnen al een beetje lichte vorm van tempelitis te krijgen :) Het is in feite een schuilplaats geweest in een grot voor een koning tijdens een oorlog met de Tamils. Het is een heel mooi complex met prachtige muurschilderingen. Het was een bezoek meer dan waard. Het is ondertussen tegen de middag maar we gaan eerst een kruidentuin bezoeken. Om te beginnen krijgen we van een “dokter” rondleiding in de tuin. Als je hoort welke kruiden welke ziektes kunnen genezen dan is het hoogst verwonderlijk dat er nog mensen sterven. Daarna krijgen we in een soort klaslokaal (doet ons denken aan hetzelfde in Marokko) en massage van het volledige bovenlichaam. Een deugd doenertje hoor. We kopen wat thee en kruiden. In plaats van de voorziene 45' waren we daar 2 uren. Het is dus weer een late lunch.

We rijden verder en iets na vijven en wat zoekwerk komen we aan in het (Travellers Nest) in Kandy. Deze keer een mooiere kamer, maar het personeel is stukken minder enthousiast. Petr heeft op een steenworp van het hotel een backpackers restaurant gevonden waar ze vanavond live muziek spelen. We reserveren zeven plaatsen. Dit blijkt een duidelijke voltreffer. We zijn de opaas en omaas tussen het jonge volkje. Het eten is werkelijk buiten alle verwachtingen bere lekker. Er heerst een toffe sfeer en de muziek is outstanding. Het is dan ook 23:00 als we moe maar voldaan naar onze kamers trekken. Hoe langer we onze Zweedse reisgezellen kennen hoe toffer we ze gaan vinden. Er is wat onozelheid verkocht vanavond en tranen met tuiten gelachen. Geslaagd dagje dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dag 6 kan je kiezen om een dag vrij te nemen of om optioneel een of twee excursies te boeken. De eerste duurt ca. 4 uur en brengt je naar drie tempels (de Embekke Devalaya, de Gadaladeniya en de Lankathilaka) in de buurt van Kandy. Je verdiept je in de cultuur en godsdienst van het land en geniet intussen van het panoramische uitzicht - de meeste tempels zijn namelijk gelegen op een heuvel. De andere excursie, van ongeveer 2 uur, bestaat uit een wandeling met lunch: je wandelt door het landschap van de provincie Kandy en bezoekt een dorp waar vrouwen de traditionele kunst van het weven hebben behouden. Tijdens de lunch, die in de buitenlucht plaatsvindt, proef je van lokale gerechten.

 

Voor de eerste keer een ontbijt buffet en een lekkere koffie. Sam haalt ons op om 8:30 en we vertrekken naar een plaats buiten Kandy. Christer en Ingrid hebben een trip geboekt om een dorp te gaan bezoeken en we brengen hen ter plaatse. Sam had voorgsteld om deze morgen enkele ambachten te gaan bezoeken (houtsnijden, juwelen en weven) maar dit hebben we met z'n allen vriendelijk afgewezen. Hij brengt ons naar het centrum, waar we tot 16:00 naar believen kunnen rond wandelen. Het plaatselijke shopping centrum stelt niet veel voor en al gauw laten we ons onderdompelen in de lokale sfeer in de kleurrijke soeks van Kandy. Het is heel warm vandaag en we zoeken dus regelmatig verkoeling op. Glaasje vers fruitsap en water gaan er best in maar ook de ijspralines.

We wandelen het park in waar de tempel van de tand gelegen is. De tempel zelf doen we niet aan daar we deze vanavond bezoeken met de groep. Wel de vele nevengebouwen waar mensen komen bidden en offers brengen in de vorm van fruitmanden.

Om 16:00 worden we met een tuk tuk langs het meer naar een culturele dans show gebracht. Deze duurt een uur. We zitten op de eerste rij op het balkon en kunnen dus filmen en foto's maken dat het een lieve lust is. Na de show heeft Sam een miet en griet georganiseerd met de dansers. Melker moet een dans leren voor zijn schoolwerk. Het loopt niet van een leien dakje want de moves zijn moeilijker dan gedacht. Ik kan nog extra filmen en foto's maken van de dansers.

Na afscheid te hebben genomen gaan we naar de tempel van de tand. Het is niet zo maar een tempel, super prachtig maar ook super druk. Het is een beetje een blits bezoek daar we veel tijd hebben verloren in het theater. Het is ondertussen bijna 20:00 als we terug zijn in het hotel. Sam stelt voor om de treinrit van morgen (min 6 uren) in te korten en het grootste deel van het traject af te leggen met het busje. We houden een groepsvergadering en beslissen dit niet te doen en zoals voorzien de volledige treinrit te maken. Deze wordt beschreven als één der mooiste ter wereld.

Lunchen doen we op dezelfde plaats van gisteren maar na de maaltijd en een vriendelijk afscheid van de uitbaters gaan we slapen wegens vroeg op morgen. Het was weer een toffe dag.

 

 

Dag 7 & 8: 21 en 22 februari

Met de trein naar Bandarawela

 

Maak je op voor weer een bijzondere dag; vandaag reis je namelijk per trein van Kandy naar Bandarawela. De rit bedraagt circa zes uur, maar je zult je écht geen moment vervelen! Vanuit de raampjes van de coupé geniet je namelijk van adembenemende panorama's met heldergroene theeplantages, kletterende watervallen en imposante bergketens. Daarnaast vormt de treinrit natuurlijk ook een perfect moment om kennis te maken met de lokale bevolking. De koloniale stad Bandarawela bevindt zich midden in de glooiende theeplantages. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat een groot deel van de inwoners zijn geld verdient met het werken op de plantages.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dag 7 maak je kennis met de lokale theeplukkers, die je inwijden in de technieken van het theeplukken. Neem een mand en help mee: pluk zo veel mogelijk van de blaadjes, die aan de basis liggen van de 'Ceylon Tea'. Klaar? Dan rijd je door naar de tempel van Liyangahawela, die al meer dan 120 jaar oud is. Hier maak je gedurende twee uur kennis met de kunst mediteren en krijg je de kans om met monniken te praten

 

 

Na een heerlijk ontbijt vertrekken we richting theeplantage Kelliebedde. Zeker nog nooit van die thee gehoord. We krijgen direct een klak opgezet waar een soort rugzak aan hangt. Er wordt getoond welke blaadjes we mogen plukken en in de rugzak deponeren. Het plukken op zich is niet erg lastig maar de brandende zon en de steile helling waar je op staat zijn dat wel.

De fabriek heeft 1500 plukkers(sters) in dienst die dagelijks 20 kg plukken. Ze verdienen daarmee een 6 tot 7 € wat zelfs hier een schamel loon is. In de fabriek mag niet gefilmd worden maar dank zij de diplomatie van Sam mag het soms. Wat wist die kwiestenbiebel wanneer de camera aan of af stond :) . Alles op de gevoelige geheugenkaart dus. De machines draaien 24/24 als het weer het toelaat. Bij regen wordt niet geplukt. We doorlopen het hele procédé van de pluk tot de verpakking.

Het was een interessant bezoek.

Volgende is de hoogste waterval van SL de Bandarawele. Het water komt van 250 meter hoog maar gezien het droog seizoen is het maar een pissertje die naar beneden komt. Het is mooie wandeling er naar toe en twee koele Zweden nemen een duik in het water.

We keren terug naar het hotel en kleden ons om voor het bezoek aan een tempel waar we gaan mediteren. Lange broek, mouwen en bij voorkeur in het wit gekleed. We worden ontvangen door een monnik die ook schoolhoofd blijkt te zijn. Gelukkig duurde het mediteren maar 10' anders lag ik in slaap. Achteraf mochten we vragen stellen. Toen ik info vroeg over zijn sex leven was de sessie voorbij. We kregen nog thee en een koekske. Het was al donker toen we terug naar het hotel reden. Een heerlijke diner en het gebruikelijke gelul met de Zweden achteraf maakten de dag compleet..

Vandaag weer valiezenkoers. Om 7:30 komt Sam aan om ons naar het station van Kandy te brengen. Hij koopt ons tickets 2° klas, maar we mogen ook in 3° of 4° klas gaan zitten als 2° vol is. We vinden vrij vlug plaats in 3° klas. Enkel ik zelve en Christer moeten een kwartiertje recht staan.

Na wat geluk kan ik zelfs een vensterplaats bekomen zodat ik naar believen kan filmen en foto's maken. Voor de rest wordt er nogal weg en weer gesprongen en van plaatsen verwisseld. De treinrit op zich is comfortabel, zeker voor een 3° klasse. Het landschap glijdt zachtjes voorbij en levert bij wijlen mooie plaatjes op. Maar om nu direct van de mooiste treinrit ter wereld te gaan spreken ?

We komen een kwartier vroeger aan in Haputale dan voorzien. Sam snapt het niet want normaal is er ALTIJD vertraging. Komt omdat we de machinist een fooi hebben gegeven zeg ik.

Naar het hotel is het slechts enkele minuten rijden. We krijgen een welkomst thee en kunnen direct de kamer betrekken. Daar het tot nu toe een overvol programma was houden we ons rustig. Morgen moeten we gaan mediteren en Sam vraagt om witte kledij te dragen. Hebben we dus niet bij. Na de middag naar een thee plantage

Kaats zit nog met onze Zweedse vrienden in één van ruime hallen een kop koffie te drinken en na te kaarten over de reis tot op heden. Ik zit te sakkeren om mijn verslag te schrijven met een internet die werkt als een knipperlicht. Foto's plaatsen is zo goed als onmogelijk. Het diner in buffetvorm is grotendeels op westerse leest geschoeid maar zeker lekker, zeker het dessert buffet.

We hebben gierende pret met een Japanse mokke die laat komt binnenwaaien en aan de telefoon zit te piepen en zuchten alsof ze zware sex heeft. We gaan ook eens langs in de gymzaal en de kindergarden waar er, hoe kan het anders weer een hoop flauwe kul verkopen.

 

Dag 9 & 10: 23 en 24 februari

Tissamaharama & Yala Nationaal Park

 

 

Vandaag ga je op weg naar Tissa, in het zuiden van het eiland. Onderweg kom je langs de waterval van Ravana. In de grotten achter die waterval zou koning Ravana volgens de legende prinses Sita verstopt hebben, nadat hij haar ontvoerd had. Met een hoogte van 25 meter is dit een van de hoogste - en mooiste - watervallen van het land. 's Avonds trek je op jeepsafari door Yala Nationaal Park. Olifanten, krokodillen, slangen, wilde zwijnen... Het op een na grootste nationaal park van Sri Lanka huisvest veel en verscheiden diersoorten. Het park is bovendien met de vele zout- en zoetwaterlagunes een waar paradijs voor vogels. En met een beetje geluk spot je zelfs een luipaard!

 

We beginnen de dag met een schitterende zonsopgang. De eerste stop is er eentje om thee te proeven. Petr had graag groene thee gekocht en wijle weer zo'n theekot in. Lekker was ie wel.

Een uurtje later komen we aan de waterval van Ravana die prachtig is. Na een half uurtje en een vlagske voor de verzameling gekocht te hebben zetten we de weg verder. Tegen de middag komen we aan in het Wila Safari Hotel. Ondanks de slechte kritieken blijkt alles nogal mee te vallen. Voor lunch gebruiken we de mango's die we in de Boulder Range hebben mee gekregen. Om 13:30 reeds vertrekken we naar het Yale National Park. Net voor het park laten we het busje achter en gaan verder met een Safari Jeep. De tocht gaat door een schitterende natuur die 130.000 acres groot is. We zien diverse soorten vogels, ook veel watervogels. Verder 1 Olifant, apen, everzwijn, pauwen, buffels, herten, reeën, mongoose, varanen, zee arenden en wilde Zweden.

We gaan terug naar het hotel waar een heerlijke douche en het avondeten wacht. De douche was ok maar het avondeten was andere koek.De soep was goed. De zes frieten met 4 koude bonen en 4 stukjes wortel, o ja... en twee sneetjes komkommer en tomaat. De kip was zeker al voor de derde keer opnieuw gebakken (overschot van het buffet gisteren ?). Ik kan moeilijk oordelen want ik heb het scheelogende beest niet aangeraakt. Traditioneel maken we nog een babbel met onze Zweedse vrienden en tegen 21:30 gaan we onder zeil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ontbijt was weer affaire triest. Eerst hadden we fruitsap en toast (keihard) dan werden worstjes en spek geserveerd en koffietassen ingezet. Daarna de vraag hoe en of je eieren wilde. Na 20' kwamen die er al aan met de koffie. Smakeloze boel in een troosteloze plaats. Onze groep waren de enige gasten. Sam had om 9:00 met een local afgesproken om naar de pola (markt) te gaan. Pola bleek een gewoon winkeltje te zijn. De markt was slechts 1 maal in de week. We volgden de man naar zijn huis en werden verwelkomt door zijn madam. We konden direct aan de slag met het wassen en snijden van groenten en fruit. We dachten dat het een vroege lunch ging worden maar waren verbaasd dat alles zoveel tijd in beslag nam. Alles werd zeer zorgvuldig gedaan en in iedere schotel gingen een massa kruiden. Sommige zaken werden gekookt op gasvuur, sommige op een met hout gestookte kleioven. Deze mensen waren supertrots ons dit voedsel te kunnen aanbieden.

En het smaakte verrukkelijk. Een bordje fruit en een potje curd met honing maakten het geheel compleet. Ik at met de handen zoals de locals.

We bleven wat nakaarten en uiteindelijk bestelden we ook het diner bij deze mensen. Het zou dan wel 200 roepie p/p kosten (1,25€) ?

We reden terug naar het hotel waar we de namiddag doorbrachten op het terras van onze kamer.

Wat gewerkt aan de site, koffietje en wat rond daggeren aan de waterkant. Kijken of de visser ze vangt, zien hoe de boer zijn buffels laat baden en genieten van de zonsondergang. Tegen 19:30 gaan we terug naar onze locals. De mensen stellen ons niet teleur en we krijgen opnieuw een heerlijk avondmaal voorgeschoteld. Twee uurtjes later zijn we terug en genieten nog na van de tour. Morgen gaan we naar het strand gaan luierikken.

 

 

 

 

Dag 11 - 15: 25 februari tot 1 maart

Kalutara/Unawatuna

 

 

De laatste bestemming van de rondreis is de zuidwestkust, waar je fantastische zandstranden vindt. Enkele ontspannende dagen aan het strand, die heb je wel verdiend! Lees een boek bij het zwembad, speel een spelletje met de medereizigers en maak een mooie strandwandeling. Tijdens deze dagen kan je nog deelnemen aan de optionele excursie 'Whale watching'. Rond 05:30 - 06:00 uur (op een dag naar keuze) vertrek je naar de haven van Mirissa. Hier kan je met wat geluk onder andere de blauwe vinvis spotten, het grootste dier ter wereld! De excursie duurt circa 4 uur.

 

 

Iets vroeger op dan gewoonlijk want we vertrekken om 8:00. Het ontbijt is zoals gisteren: ordeloos.

Gisterenavond kwam een ober vragen hoe onze eieren moesten zijn. We vragen een omelet. Toch nog 15' moeten wachten. De worstjes waren warm vandaag, de toast echter steenhard. We krijgen een formulier om het hotel te beoordelen. Kamer, service en receptie geven we goed, het eten zeer slecht. We beginnen aan onze laatste tocht met Sam. Ook hij heeft een evaluatie formulier af te geven. Bij alles kruisen we excellent aan en schrijven er super boven. We maken met z'n allen een envelopje met tip money. Sam gaf ons ook een soort dagboek om ons gedacht en waardering in te schrijven. Tegen de middag stoppen we om te lunchen. De mutton curry is geweldig (picant). Een uurtje later zijn we aan ons laatste hotel voor deze reis. Na de formaliteiten aan de receptie nemen we Sam mee naar de bar. Daar bedanken we hem voor zijn prestatie die er best mocht wezen. We overhandigen hem zijn dagboek en de tip enveloppe en nemen uitgebreid afscheid van een toffe mens en uitstekende reisleider.Er prijken 4 sterren op de voordeur maar na de kamer te hebben betrokken valt er al een ster af. De gordijnen zijn smerig, de balkondeur sluit niet en dank zij de stekker die we van Ronny mee hebben kunnen we 1 stopcontact gebruiken. Ik ben een zaag zeker ? Na het uitpakken gaan we ons aan het zwembad installeren. Schoon zwembad, goede zetels en handdoeken. Het strand is vlakbij maar er hangt een rode vlag. Niet zwemmen in zee dus. Het is bewolkt en er staat een frisse wind die het aangenaam maakt.

Met onze Zweden hebben we om 20:00 afgesproken voor het diner. Op het terras zijn de koks aan het BBQ'en. Ik denk dat we de vierde ster er weer moeten bijplakken. Er is een gigantische keuze aan het buffet. Vijf curry's, groenten, patatjes in de schil, rijst, pasta, koude groenten. BBQ worstjes, kippenbillen, ribben en visfilets. Grote keuze sausen. Om af te sluiten een giga dessertbuffet met o.a. Diverse taarten, créme brulé, pasteitjes, curd en een massa fruit. Als we vermageren zal het zeker hier niet zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer dag 14 is aangebroken, zit de rondreis er bijna op. 's Avonds vlieg je terug naar Brussel, dus dit is je laatste dag om nog zo veel mogelijk van Sri Lanka te beleven! Maak een uitstapje naar de vismarkt, probeer een aantal van de lokale lekkernijen of koop nog wat laatste souvenirs voor de thuisblijvers. Kijk nog eenmaal uit over de Indische Oceaan en ontspan bij het zwembad, voordat je de koffer weer inpakt en naar het vliegveld wordt gebracht.

Het ontbijt is al even uitgebreid als het diner. Koffiekoeken, diverse soorten brood, ontbijtgranen, youhurt, 5 vruchtensappen, eieren naar wens bij de kok, wafels, pannenkoeken, curry's, rijst, pasta, soep, koffie, thee en de rest van de taarten van vorige avond.

We maken een wandeling naar de commerciële zone van het dorp. Het is een aaneenschakeling van resto's, reisburo's en souvenir shops. Tussendoor komt om de haverklap een tuk tuk driver zijn diensten aanbieden. Op de vraag van waar we zijn, antwoorden we weer met “Snoaskerke”. Geen verdere vragen meer. We keren terug langs het strand en installeren ons aan het zwembad. Helaas begint het tegen de middag te regenen. We nuttigen de fruitschaal die we kregen en kijken foto's van de reis op ons balkon. Het diner was weer overweldigend en we kijken terug op een mooie rustdag.

Met onze Zweden beginnen we dag met een giga ontbijt. Weer te veel om op te noemen en weer veel te veel gegeten. We overleggen om eventueel naar Galle te gaan, maar een blik op internet leert dat er buiten de omwalling en een klein museum van in de tijd dat de Ollanders SL bezetten, niets te zien is. Het is gelukkig bewolkt en de zon komt er af en toe door piepen, waardoor het niet TE heet is. Wel smeren want ge verbrand rap. Petr komt zeggen dat er een Belgische boot op het strand ligt. Zeker een zonneslag ? We gaan kijken en op een bootje is idd Belgium Amandine geschilderd en de namen Koenraad en Maria. We spreken met de schipper en blijkt dat het gaat om een geschenk die hij heeft gekregen na de Tsunamie van 2004. De rest van dag genieten we van het mooie weer, het zwembad, een boekske lezen en zalig luieren. Vanavond nog meer genieten van het dinerbuffet, want het is weer fantastisch. De beste hotelfood die we ooit hadden. Samen met een tof gezelschap is het iedere dag weer een festijn.

We zijn begonnen aan de laatste volledige dag Sri Lanka. Morgen vliegen we pas om 21:30 en hadden dus nog een volle dag maar.... Wegens werken aan de landingsbanen is Colombo Airport gesloten van 8:30 tot 16:30. De vluchten van die tijden worden verlaat. Vanaf 16:30 zal dus een enorm aantal reizigers zich melden aan de check in's. We moeten 5 uren voor de vlucht op de luchthaven zijn, dus om 16:30. Vertrek in het hotel om 14:30.

Mooi zonnetje in de voormiddag en een wandeling gemaakt langs de waterkant. Tegen de middag zijn we terug en iets later worden de hemelsluizen open gezet. Iedereen vlucht de beach bar in en de barman heeft een koed feu. Ook eens kijken om online in te checken maar dit kan niet omdat de luchthaven van Colombo daar niet is voor uitgerust. Een massageke hebben we nog niet gehad dus gaan we bij de buren effe een kijkje nemen. Full body massage kost 1500 Roepie (10€) en duurt 40 minuten. Ik heb al betere massages gehad maar ook slechtere. Enkel die olie had een vreselijke geur. Goed geschrobd in de douche om het eraf te krijgen.

Tegen 17:30 trek ik naar de keuken. Ik heb met de chef een afspraak en mag de plaats filmen waar al dat lekkers wordt gemaakt. Eerst de buro van de chef. Dan de koude afdeling, AC control en de werktafels en schoven gekoeld. De warme afdeling met een grote batterij vuren en werktafels. Alles wordt met de hand gesneden (geen machinerie). De afwas afdeling bestaat uit een grote industriële vaatwasser en douchen. Er is zelfs een bakkerij waar het uiteraard ook lekker koel is. De bakker demonstreert trots zijn machinale deegrol. De lekkernijen voor vanavond liggen al klaar. Er werken in totaal 30 mensen in de keuken en in shiften. Vanavond nog een foto van de chef met onze groep zou fijn zijn.

De allerlaatste dag op Singhalese bodem. Tijdens het ontbijt zien we een pak volk afkomen, helemaal opgetuttematooid. Blijkt voor een trouwfeest te zijn. Foto's nemen en daarna feest zeker ?

Kaats gaat nog wat aan het zwembad liggen en ik wat internetten. Tegen de middag de valiezen pakken en check out. We gaan nog eens met de Zweden gaan eten bij Matroesjka. Lekkere soepjes en ook het zeevruchtenslaatje mag er wezen. De chauffeur staat al te wachten aan het hotel. Valiezen aan boord en wijle weg. De chauffeur stelt voor dat wij de autostrade tol betalen. Gaan we niet op in natuurlijk. Online inchecken gaat niet in Colombo en dus moeten we naar de counter. Na eerst twee controles gaat alles vlot. Ook de immigrations passeren we vlot. Dan wisselen we nog wat van die roepies voor euro's en met de laatste kopen we een sandwich. Het is niet te begrijpen waarom we hier 5 uren op voorhand moeten zijn. Nog een controle en om 20:30 boarden. De vlucht naar Istanboel loopt weer via de Malediven. Regen daar en weer 1 1/2u wachten. Dan 8 uren tot Istanboel en nogal ruig. Wel goed geslapen. In de luchthaven van Istanboel gaan we nog een tas koffie drinken met onze Zweedse kameraden en nemen uitgebreid afscheid van elkaar.

De rest is routine, vlucht naar Brussel, ontbijtje op het vliegtuig en netjes op tijd in Zaventem. Treinen naar Oostende, opgehaald door Ronny aan het station en bij Carine gaan eten. Verhalen opdissen tot een stuk in de avond en moe, heel moe het bed in.

Besluit

 

We kunnen de reis naar Sri Lanka catalogeren als één der fijnste van de Azië reizen. Dit ligt aan verschillende factoren. Om te beginnen het land zelf. Het is schitterend en aangenaam te bereizen door de uitstekende staat van de wegen (beter dan in België). Ook het busje was nieuw en comfortabel. Dan Sam, onze chauffeur gids, die honderd uit vertelde over de geschiedenis van zijn land, ons op toffe plaatsen bracht en niets hem te veel was om het naar onze zin te maken. Volgende zaak die een reis helpt maken is het eten. Met uitzondering van in Wila Safari hotel hebben we overal super lekker gegeten. Uitschieters zijn de Boulder Range, de locals in Tisamaharama en ons laatste hotel in Kalutara. Er zijn gewoon geen woorden om alles te beschrijven maar het is met grote voorsprong het lekkerste dat we in Azië al voorgeschoteld kregen. Ook zoveel gerechten die we niet kenden en de curry's om duimen en vingers af te likken.

Last but not least onze medereizigers. We reizen bij voorkeur onder ons beiden maar Petr & Maria en Christer & Ingrid waren aangename warme mensen. Gelijkgestemden die houden van de natuur, cultuur, lekker eten en goed leven. Mensen waar we meerdere aangename babbels mee hadden en een fijne vakantie beleefden. Een beschrijving van de hotels vindt je hieronder. Jammer dat Travel Bird de aangekondigde hotels niet allemaal kon aanhouden en één keer zelfs de dag zelf wisselde. Nochtans boekten we allemaal minsten 6 maanden op voorhand.

We mogen dus stellen dat we een geweldige vakantie hadden en zeker waar voor geld kregen.

Hotels

 

Hotel J – Negombo.

 

Een fijn hotel voor kort verblijf. Vriendelijk personeel. De kamer is netjes en er staat een fantastisch bed. Internet is zwak maar ok. Badkamer met douche en alle benodigdheden. Geen ontbijtbuffet maar toch ruim. Mandje met toast, bruin brood, croissant en koffiekoek, jus en koffie, en mits kleine opleg een koppel spiegeleieren. Het is vlak aan het strand gelegen maar dit ziet er niet aantrekkelijk uit. Zwembadje met ruime ligweide.

 

Boulders Range

 

Een beetje tweeledig gevoel bij dit hotel. We verblijven in bungalows. Bij het betreden van de kamer hangt er een muffe geur. Dit verminderd met het aanzetten van AC maar gaat niet volledig weg. De badkamer is onverzorgd. De kranen druppen en zijn dof. Wel een goede douche. Voor het schilderen van de muren werden deurlijsten en plinten deels mee geverfd. Het is dan weer wel een goed bed en propere lakens. De handdoeken zijn vochtig.

Aan de andere kant is de ontvangst en het personeel super. Ook het eten is er fantastisch. De manager kwam vragen of we western of local food wilden. Iedereen koos gelukkig voor het tweede.

De weg er naar toe is modderig of stofferig. De ligging in de jungle geeft dan weer een extra dimensie aan het verblijf. Goede wifi.

Er is een mooi en proper zwembad. Goed voor de twee nachten die we er verbleven.

 

Travelers nest – Kandy

 

Het omgekeerde van de Boulders Lodge. Nette mooie kamer. Op de parking (nou ja...) kunnen 2 auto's staan. Voor de rest heeft geen enkele kamer een zicht, tenzij op de parking. We hebben een goed bed, frigo, kleerkast en goede wifi. Het ontbijt is in buffet vorm en aanvaardbaar. De keuze is niet reuze maar zeker voldoende. Vriendelijk personeel. Geen zwembad. Het diner was hier niet inbegrepen maar op 50 meter ligt een backpackers resto die top is. Opnieuw een goed.

 

Olympus – Haputale

 

Een kast van een hotel waar veel volk zit. Vriendelijk personeel en welkomst thee. De valiezen worden naar de kamer gebracht. Een ruime en nette kamer. Goed bed, rustig slapen. Propere en schone badkamer met goede douche en wasproducten. Wifi werkt als een flikkerlicht. De maaltijden in buffetvorm zijn westers opgevat maar ruim en lekker. De prijs van de dranken is in vergelijking met andere plaatsen zeer duur. Geen zwembad. Geen frigo. Opnieuw goed dus.

 

Wila Safari - Tissamaharama

 

Bij onze aankomst rond de middag heel veel volk voor de lunch. De kamer die we kregen was helemaal niet zo slecht als men in de reisverslagen liet uitschijnen. Zeer goed bed en proper beddegoed. De kamer is netjes evenals de badkamer. Het douchewater loopt zeer traag weg. We hebben een frigo. Er is een terrasje met versleten meubilair die uitkijkt op een niet goed onderhouden zwembad. 's Avonds loopt er plots water uit de AC op de grond naast het bed. Blijkbaar een oud probleem want de muur is vochtig en verf en kalk schilferen er af. Het diner bestaat uit een kom lauwe soep, enkele frieten met wat koude groenten. De kippenbil is waarschijnlijk al voor de derde keer opgewarmd en ziet er vies uit. Ik eet dit niet op. Er wordt me ook niet gevraagd waarom (nogal wiedes). De wifi is goed, zelfs in de kamer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Coco Royal Beach Hotel – Kalutara

 

Na één nacht kunnen we al een goede indruk neerpennen. Het is een **** hotel maar na het checken van de kamer mag er * af. De balkondeur sluit niet, de gordijnen zijn smerig evenals de loper op het bed. De lakens zijn clean en het is een heel goed bed. Badkamer is af ware het niet van de tegels in blauw en zwart. Er is TV, die we naar gewoonte niet gebruiken, een frigo een kluis, AC en fan. Er is voorziening om koffie/thee te maken. Weinig stopcontacten (één) en gelukkig hebben we de dominoos mee. De kamerservice is onberispelijk. Vanwege het uitgebreide en bovendien zeer lekkere eten (ontbijtbuffet en dinerbuffet) ben ik verplicht die ene * er terug bij te plakken. Zelfs aan het zwembad worden dranken en snacks bediend. Ook de ligging aan het strand is tof.

We hebben hier 4 ontbijten en diners die zonder uitzondering ALLEMAAL mega lekker waren. Gezien wij lekkerbekken zijn zou ik nu zelfs een halve * er bij willen plakken,

We mogen dus stellen dat dit het top hotel was tijdens onze Sri Lanka reis.

We gaan voor de lunch bij een plaatselijk gezin eten. eht smaakt zo verschrikkelijk lekker dat we vragen of we 's avonds mogen terug komen en dus het hotel kunnen mijden voor het diner. Geen probleem maar het zal ons wel 200 roepie per persoon kosten, zegge en schrijven 1,30 €. Ieder koppel geeft 1000 roepie, niet alleen voor het eten maar ook voor de ontvangst en de vriendelijkheid van deze mensen.

Het niet genuttigde diner in Wila Safari werd niet in mindering gebracht.

© Copyright Rudi Geryl All Rights Reserved.