Thailand 2018

Het is al heel wat jaren geleden dat we nog eens een reis in Thailand hebben gemaakt, Bangkok uitgezonderd dan die bijna steeds onze stopover was voor de meeste Azië reizen.

I.P.V. de trein of het vliegtuig naar het noorden te nemen gaan we deze keer weg van de betreden paden en rijden door de Isaan, de noord-oostelijke provincie die grenst aan Laos.

In Pitsanulok nemen we dan toch de trein tot Chiang Mai waar we enkele dagen verblijven. Doi Inthanon (het dak van Thailand) en het gelijknamige nationaal park staan op de verlanglijst. Toen ik deze bezocht in 2003 was mist de spelbreker om te genieten van deze mooie streek. Hopelijk beter 15 jaar later ?

Van Chiang Mai vliegen we dan voor 5 dagen naar Koh Samui, één van de eilanden die nieuw voor ons is.

Bangkok mag inderdaad niet ontbreken en de laatste 4 dagen gaan we nieuwe zaken opzoeken en combineren met dingen die we graag nog eens terug zien.

We vertrekken vrijdag 13 april ! Als dat maar goed komt ?

Vrijdag den dertiensten

 

Tis een dag als een anderen om op reis te vertrekken é, Jammer genoeg kan de Ron ons niet oppikken wegens ziekte. Lat je soigneren é joengen.

We nemen de trein van 08:42u. Kaats zegt “We gaan van voor zitten, dan zijn we rapper in Brussel” Zeg nu nog da ze geen gelijk heeft.

Op de luchthaven een drukte van jewelste. Een uur aanschuiven voor de bagage drop of ! Nogal een geluk dat we geen Leslietje gedaan hebben :D, We vertrekken ook met 45' vertraging. De vlieger in mauwe en wit geschilderd, tonne wit je twel zeker.

Verder een goede vlucht, niet ware van een kleinen die voor enkele uren zijn huilbakkes op zette.

 

Zaterdag 14 april

 

Het loopt tegen zes uur in de morgen als we aankomen op Suvarnabumi. Na de paspoortcontrole, de bagage ophalen, geld wisselen en jetons kopen voor de trein, is het ruim half acht als we de luchthaven kunnen verlaten. Onze abo's voor de Skytrain zijn niet meer geldig en we moeten dus nieuwe aanschaffen. Het hotel ligt op nog 10' van de halte National Stadium. De kamers zijn nog niet klaar maar we mogen de bagage afgeven en een douchke nemen. Niet veel avans want bij zo'n hitte van tegen de 40° zijde in een oogwenk weer mestnat.

We gaan naar Chatuchak market, de grootste openlucht markt van de wereld (zeggen ze). Zo'n 15.000 stalletjes en op zaterdag en zondag zo'n 250.000 bezoekers. We zijn moe en door de warmte gewoon bekaf. We gaan effe relaxen in het nabij gelegen park. Allé, dat dachten we ! Songkran vandaag = Thaise Nieuwjaar. Het is dan de gewoonte om elkaar nat te spuiten en in te smeren met een créme. We weten niet wat we zien. Niemand maakt misbaar en loopt er vrolijk nat bij. Een leuke boel in een goed bevolkt park. We keren terug naar Siam waar op het plein een foodfestival is t.g.v. Songkran. Gaan snuisteren en proeven dus. Heerlijk. We willen iets gaan drinken op Siam Square, maar alle straten zijn afgezet om er een Songkrannetje te doen. Duizenden mensen gewapend met giga waterpistolen maken er een sappige boel van. Vanwege het fotomatriaal hebben we ons niet onder de feestenden begeven. We keren terug naar het hotel om ons wat op te frissen en te relaxen aan het zwembad. Ook mijn eerste relaas neerpennen natuurlijk. Nog een Thaiske gaan doen vanavond en dan zal de kous wel af zijn voor onze eerste dag.

We vertrekken richting Siam Square. We zien de pistoleroos huiswaarts trekken, nog zo nat als wat.

We staan versteld wat een parcours is uitgezet voor dit feest. De resto waar we wilden gaan eten was toe wegens wateroverlast. Gelukkig was Hard Rock Café open en konden we daar eten. De live band begon minnetjes maar na een half uur was het hek van de dam. PRACHTIGE muziek. Zo zijn we toch wat later in ons hotel geland dan voorzien.

Zondag 15 april

 

Na een heerlijke nachtrust en een al even lekker en overvloedig ontbijt makan we in de lobby kennis met onze gids mister T en de chauffeur mister Chard. Onze koetse voor de Isan trip blijkt een zeer ruime en comfortabele Van te zijn. Overal zijn de watergooiers en pistoleros al aan de slag. Na twee uur rijden komen we aan bij de Tadan Dam. Een 2700 meter lang bouwsel in opdracht van koning Boemibol. Het waterpeil staat zeer laag maar dat blijkt normaal voor deze tijd van het jaar.

Enkele foto's en terug weg naar Kao Yai national park. Hier was een wandeling van 4 km voorzien naar een waterval. Aangezien de thermometer weer flirt met de 40°C en de waterval verdwenen is wegens geen water, besluiten we niet te gaan. Waarschijnlijk daardoor dat we geen wilde Oliefanten hebben gezien. Ook de tijgers gaven niet thuis wegens TE warm. Veel apen gezien, maar ja, doarvoren komm we nie nor ier é. Wel zien we enkele herten. In het park is een resto waar we lunchen. Mister T weet ondertussen dat we alles lusten en doet de bestelling. Het is weer lekker en meer dan genoeg.

Na de middag maken we nog een paar stops en rijden nog een paar uren tot aan het hotel. Af en toe een onweersvlaagske en langs de weg almaar feestende en watergooiende Thai. We zijn nog steeds een beetje moe. Gaan dineren en een pint drinken zal het einde van een mooie dag bezegelen.

 

 

Korat resort

Maandag 16 april

 

Na weer een lekkere slaap en een goed ontbijt vertrekken we richting Khon Kaen. Na 10' belanden we in een pottenbakkers dorp waar nog geen kat (wel een hond) te bespeuren valt. Waarschijnlijk nog allemaal met een hangover van het nieuwjaarsfeest (drie dagen). Iets verderop geraken we binnen bij een andere bakker. We zien de ouderwetse kleiovens die gestookt werden met cocosnoot schelpen buiten gebruik staan. Zij gebruiken nu moderne gasovens. Eén man is bezig de klei uit de putten te scheppen (met zijn handen). Een madammeke is aan het schilderen maar voor de rest ook geen beweging. Het is tof om te zien dat ze er toch op vooruit gaan.

We rijden verder naar Baan Phrasat, een archeologische site. In de opgravingsplaats zie je diverse geraamten liggen, potscherven, gebruiksvoorwerpen en juwelen. De buren zijn bezig een optrekje te maken. Op het oog is al te zien dat het een scheeftrekje wordt.

De reis gaat verder naar Phrasat Hin Phimai. Dit is een tempelruine die gebouwd werd in de stijl van Angkor Wat. Het is veel kleiner maar moet kwa pracht niet onderdoen voor het immens grote Angkor. HET voordeel hier is dat er omzeggens geen publiek is. De camera moet overuren draaien. Ik moet er niet bij vertellen dat de thermometer weer richting 40° gaat. Ieder stukje schaduw wordt benut. Dan naar de nabij gelegen Bayan Tree. Een 350 jaar oude boom die wordt aanbeden door de Brahmanen. Hoe zot kan men zijn ?

 

President hotel

In de buurt gaan we lunchen en opnieuw laten we mister T kiezen. De ene schotel na de andere wordt opgediend en het is allemaal even lekker. Den T zorgt ervoor dat alles medium of zelfs niet spicy is. Aan een kraampje nog een heerlijke sappige mango gekocht.

Volgens het programma gingen we nog een dorp bezoeken waar zijde werd geweven. We hebben dit meermaals gezien en vragen T iets anders. We worden gedropt aan een tempel Pfff...

Eerst zien we er tegen op maar het blijkt best een bezoekje waard. Zeker als ik zie dat de verkochte bloemstukken die geofferd werden door de monks terug in verkoop positie werden gebracht. Tussen verschillende stokjes zien we geld steken. Samen vormen ze een boompje. Plots gaat de gong en de monks stormen naar voor om de biljetten van de boompjes te plukken. Ze werken vlugger dan de Amerikanen met hun “Agent Orange”. O ja, als je nog wat over had kon je ook nog een giga offerblok vullen.

Tegen zessen komen we aan in het hotel. Douchke nemen en in gedacht om voor Kaats hare verjaardag ene Mai Thai te gaan drinken. MIS POES. No cocktail sir. Hebben dan maar een paar Changs soldaat gemaakt met een Thai dinner. Het was een aangename dag.

Dinsdag 17 april

 

We doen nog maar net onze ogen open en we horen de regen kletteren tegen de ruiten, vergezeld van wat donderslagen. Na het ontbijt vertrekken we in de regen maar tegen dat we moeten uitstappen in Ban Phu houdt de regen op. We wandelen door een natuurpark met rare rotsformaties die zijn gevormd door een vroegere loop van de Mekong rivier. We hebben twee uren genoten van deze tocht. Door de regen was de lastige hitte weg gespoeld en was het aangenaam warm. Opmerkelijk waren de toiletten in het park. Kraaknetjes en super modern. Dikke duim.

Vanaf Si Chiang Mai volgen we de Mekong rivier die de natuurlijke grens vormt met Laos. In Sangkom hebben we een enig zicht op de Mekong. De aanwezige toeristen zijn Thai. Geen westerlingen te bespeuren. Praatje maken met een monnik maar ook weer zien hoe het geld uit de zakken van de gelovigen wordt geklopt. Tis soms om slecht van te worden.

Het is bijna 2pm als we gaan lunchen. Het is een prachtig decor op een terras aan de rivier. Mister T doet de bestelling en wij eten op. Tot Kaats een beest in haar soep vindt. We roeren nog wat in de rijst maar de lunch is over.

Sook Somboon Hotel

Het is dan nog 100km rijden tot onze bestemming van de dag Chiang Khan. Dit blijkt een oergezellige plaats te zijn langs de Mekong. De meeste huizen zijn nog in Teak hout opgetrokken maar hier en daar staan er ook schitterende moderne bouwsel tussen. De hoofdstraat is een aaneensluiting van boetiekjes, restaurants, cafe's en marktkraampjes. Evenwijdig met deze straat is er een wandeldijk langs de rivier. Iets over zessen nemen we plaats op een terras om de zonsondergang mee te maken. SCHITTEREND. Iets later gaan we in hetzelfde etablissement eten. Een Tom Yum met vis om U tegen te zeggen. Kaats neemt kip met rode curry. SUPER.

Ook de gids en de chauffeur zitten enkele tafels verder. Het geheel wordt met Lao bier doorgespoeld en we maken zo een einde aan de meest schitterende dag tot nu toe. Morgen beloofd het weer een drukke en inspannende dag te worden.

Woensdag 18 april

 

Het is vroeg dag vandaag. De bhoedistische monks passeren voorbij het hotel om hun giften (lees eten) voor de dag op te halen. Den eersten is alleen, waarschijnlijk wegens grote honger. Het peleton volgt snel. Dames op de brommer proberen hun waren te verkopen aan de gelovigen. Die smijten het dan in een bedelpot. Daar de pot niet groot genoeg is zijn er volgelingen (de bezemwagen zeker) die alle giften in manden kieperen en per brommer met zijspan weg voeren. Iedereen denkt er het zijne van en ik het mijne.

Dan nog een douchke, ontbijten en de koetse in. Na een dik uur rijden komen we aan in een Thaise wijnboerderij “Chateau de Loei”. De verwachtingen zijn hoog gespannen. In de ontvangst ruimte is er niemand die ons een blik waardig gunt. Mister T zit rap weer in de auto. We rijden naar de wijngaarden die er uitzien als een zootje allegaar. Zeer onverzorgd. Het Chateau blijkt ook nog gebouwd te moeten worden. We komen in een kantoortje waar je wijn kan kopen, maar NIET proeven. Zou dat zijn omdat Kaats mee was ???

Rain Forest resort

Ik was niet van plan een fles te kopen vanwege hun boertigheid maar mijn nieuwsgierigheid haalde de overhand. We zullen vanavond proeven.

Hun opslagtanks en vaten liggen in een loods waar het bloedheet is. Niet goed dus.

We hebben weer een rit van anderhalf uur voor de boeg om aan te komen in een Nationaal Park Thung Salaeng National Park. In 1968 zijn daar via Laos een tweehonderdtal Chinese soldaten doorgedrongen die de communistische ideeën wilden predikken. Ze werden allemaal een kopje kleiner gemaakt.

We hebben opnieuw een rit van een dik uur voor de boeg om in het Rain Forest resort aan te komen. Er loopt een rivier langs maar wegens het vuile sop gaan we niet zwemmen. Nog wat proza neerpennen, foto's en film opslaan en dineren. Daarmee zal deze dag het gehad hebben.

Donderdag 19 april

 

Het is (gelukkig) een korte rit vandaag. Tegen 10:00 zijn we in Sukhothai. Met de fiets maken we een rit door het park. Gelukkig zit de zon soms achter de wolken want desondanks gaan we vlotjes over de 35°. Het is mooi, maar zoals steeds als je ergens een tweede keer iets bezoekt is de wauw er van af. We ontmoeten een hele bende kleine monikken en nunnetjes. Mister T legt uit dat ze tijdens de vakantie (nu is twee maanden schoolverlof) 14 dagen naar het klooster gaan. Bij ons gaan ze met de scouts op kamp. Ieder heugje zijn meugje dus. Dat verklaart ook waarom de Thai zo hevig religieus zijn. Tegen de middag leveren we de fietsen in. Half uurtje later zijn we op de bestemming voor de lunch. Prachtige plaats, vriendelijke mensen en super lekker eten (weeral). Komt er daar enen babbelen met ons die blijkt van Brugge te zijn maar al 25 jaar in Thailand woont. Was Carine mee, dan zaten we daar verzekers nog.

 

Ruean Phae Royal Park Hotel

Na een klein uurtje komen we aan in Pitsanulok. Mister T heeft nog een verrassing in petto ! Een tempel bezoek. We zouden er de mooiste Bhoeda van Thailand kunnen zien. Ik heb goed gekeken maar zag geen verschil met de duizenden anderen. Wat ook hetzelfde was, waren de geldbomen (nog niet geplukt) en de ontelbare offerblokken. Big boesieness die Bhoeda's. Iets later komen we aan in de laatste verblijfplaats van deze tocht. We nemen afscheid van onze gids, mister T en de driver mister Cherd.

Het hotel is een comfortabele tent maar langs een drukke hoofdweg gelegen. Toch gaan we even de neus aan het venster steken. In de buurt komen we aan een open air bar. Uit kerjeuzigentijd naar binnen. Ze blijken er Mai Thai te hebben. Kaats haar oogjes beginnen te blinken. Ikke hou me bij een Chang biertje. Komt daar dan niet ene Miss Chang op de proppen zeker. Direct kom ze bij ons aan tafel om mijn biertje te schenken. En voor de twijfelaars: ik voelde dat het een echte Miss was.

Vrijdag 20 april

 

Reeds één week op verlof en voor het eerst geen wekker hoeven te zetten. We besluiten de ochtend lui door te brengen. In bed blijven rollen, douchen, ontbijten en de valiezen herschikken voor de treinreis naar Chiang Mai. Tegen 12:00 uitchecken en om 12:30u met een taxi naar het treinstation.

De taxi blijkt gewoon de wagen van het hotel te zijn. Ruim een half uur voor tijd zijn we in het station. Aankomst trein voorzien: 13:12 – werkelijk: 13:13. Vertrek voorzien 13:22 – werkelijk: 13:22. Niet alleen dat: aankomst in Chiang Mai voorzien om 19:30 – werkelijk: 19:32. Tof é ? Wat er ook tof is, is de service. Zoals op het vliegtuig, een maaltijd na het instappen en in de namiddag koffie met een koekje. Dikke duim.

Bij het verlaten van Phitsanulok zien we eerste anderhalf uur niets dan rijstvelden. Hetgeen Tee vertelde zien we hier live. Het ploegen gebeurd met een tractor, een splinternieuwe dan nog. Het oogsten van de rijst gaat nu machinaal.

Moon Dragon Hotel Chiang Mai

Een stukje authentiek Thailand is verdwenen maar gelukkig hebben de Thais het nu stukken minder lastig. Ook de wegen zijn overal in een behoorlijke staat. Restaurantjes krijgen stilaan een westers statuut ivm hygiëne. Heerlijk toch ?

Aan het station staat onze driver te wachten en een kwartiertje later zijn we in de “Moon Dragon Hotel”. Vriendelijke ontvangst. Zeer recent hotel, kraaknetjes en mooie kamer. Helaas aan de straatkant die wat extra geluid meebrengt. We gaan nog op zoek naar een resto want de maag begint knorren. We vinden onze gading bij UGO, een combi Thai/Frans. Gewoon heel lekker. Doorspoelen met een paar Changskes en we zijn rijp voor de kribbe.

Zaterdag 21 april

 

Uitslapen, ontbijten en héél op 't gemak op gang komen. We verkennen een beetje de oude binnenstad. Aan de “drie koningen” raken we aan de praat met een Thai uit Bangkok. Een heel vertellement en ook de tip om met een songtheaw naar Doi Suthep te gaan. Goed half uur later staan we op de heap. Zoals steeds is het fasinerende na de eerste keer er van af. Toch blijft het een mooie plaats. Kaats moet er een groen schorteke aandoen. Kwestie van den Bhoeda niet zot te maken met haar ferme billen en ander matriaal. Schoenen moeten uit, maar de vloer is door de zon verschrikkelijk heet. Ik mank een beetje en leg uit een probleem te hebben met de linker voet en daardoor de schoenen niet kan uit doen. De Geryl dus MET schoenen bij den Bhoeda. Vroeger was de lift naar het heiligdom gratis. Nu 50THB. We zullen dan maar niets in den boom hangen.

Terug in CM zoeken we weer Ugo op voor een lekkere lunch. Het is al tegen vieren als we in hotel aankomen. We installeren ons bij het zwembad en genieten van lekker niets doen en een frisse duik.

Vanavond hebben we een diner voorzien en een massage door vrouwelijke ex-gevangenen. SPANNEND é ?

We nemen eerst de massage. Het voelt raar aan de weten dat de madam die je masseert in den bak heeft gezeten. Die van mij had waarschijnlijk haar vent dood genepen. Kracht dat die in haar handen had ? We moesten zo'n papieren onderbroekske aandoen. Ik liet een scheet en had enkel nog de rekker aan mijne buik hangen.

Daarna naar Roof 69 een resto die door Tripadvisor heerlijk bezongen wordt. Het was niet gelogen. Vriendelijke ontvangst, mooi kader en vooral lekker eten en drinken. Zowel de massage als het diner doen we maandag over.

Zondag 22 april

 

De rustdag die we gisteren van plan waren bouwen we vandaag in. We ontbijten voor het hotel op de straatkant. Het is na tienen als we klaar zijn met eten en iedereen in de gaten te houden. We installeren ons aan het zwembad. Lekker verfrissend. Vanaf 15:00 beginnen de locals de zondagmarkt op te zetten o.a. In de straat van ons hotel. We wandelen eens tot aan de rivier en eten een broodje UGO. Weer dik in orde. Het is ondertussen bijna zes als we ons in het gewoel van de zondagmarkt storten. Je mag dit letterlijk nemen hoor. Een massa waar geen doorkomen aan is. Ne een uur of drie langs de kraampjes tsjokken en veel filmen bij de eetstandjes houden we voor bekeken en slufferen terug naar het hotel. Tekstje schrijven, foto's checken en doke doen.

Maandag 23 april

 

We nemen weer een “slow start” gelik de KVO gisteren. We willen er een actieve dag van maken en de oude stad verkennen. Rond tienen vertrekken we vol goede moed. Ge voelt em al komen zeker ? Na ongeveer 3 km zitten we in het Suan Budan Hard park. Nat van het zweet en KO door de enorme hitte. Het is echt niet te doen om bij zulke temperaturen te wandelen. We keren terug naar het hotel om wat op ons positieven te komen. Op tripadvisor gelezen van een prima plaats om te lunchen: The Hideout. We worden slimmer en nemen een taxi er naar toe. We kunnen het echter niet vinden. Ook een Iers koppel is op zoek. Vraag bij een reisburo leert dat maandag de sluitingsdag is.

Aan een andere taxi driver krijgen we niet uitgelegd naar waar we willen. Ik noem een dichtbij plaats en vijf minuten later zitten we weer bij... UGO. Na de lunch gaan we weer naar het hotel. Er aan denken te moeten bewegen doet je al zweten. We installeren ons dan maar weer in een schaduwplekje aan het zwembad. Tegen zessen gaan we terug naar de Jail madammen om een body massage. Daarna nog een diner bij Roof 69 (in de tuin). We maken ook nog de valiezen klaar want morgen 10:10u vliegen we naar Koh Samui. Volgens de weerberichten zou het daar “maar” 29° zijn.

Net terug van de jail madammen. Andere masseuse en een betere. Deze durfde mijn kont goed masseren en aan de voorkant kwamen de handjes verdacht dicht in de buurt van de eieren. Die zal nog niet lang op vrije voeten zijn peis ik.

Daarna naar Roof 69. Zo mogelijks nog een vriendelijker ontvangst. Kaats begon met een Mai Tai (of wa adde gepeisd ????) Ikke met een Large Chang. We namen beiden de roast duck in rode curry. In de curry waren ananas, druiven en ranbutans om een zoete touch te geven. Onwezenlijk lekker. We namen ook nog een dessertje. Ikke een Chang en Kaats een.....Mai Tai.

Dinsdag 24 april

We maken ons klaar om de bakoven van Chiang Mai te verlaten. Met een Songteaw naar de luchthaven. Alles gaat zeer vlot en we vertrekken zelfs 10' voor het schema. In Bangkok hebben we enkel tijd om naar de gate te gaan en een toiletbezoek. Weer stipt vertrekken en bijna 10' voor op schema landen op Koh Samui. Van op de tarmac ge in een soort tramstelletje naar de aankomsthal. Onze bagage komt bij de eerste van de band en 5' later zitten we al in de liemoeziene. Weinig later in het Prana resort. Prachtig hotel en dito kamer. De achterzijde van de kamer is een schuifraam die uitgeeft op een terras. Grote tuinzetel voor twee. 't Is gelik een oendemande. We pakken uit en gaan eerst de was wegdoen. 150THB = 3,75€ voor 4 kg was te laten doen. We verkennen wat de omgeving en maken nog een korte strandwandeling. Terug in het hotel boek ik voor donderdag een daguitstap met 4x4 jeep. Ik probeer te reserveren om vanavond te gaan eten maar bij de aanbevolen restaurantjes van Trip Ad. is alles bezet. Ik boek dan voor morgenavond in “The Hut”. Vanavond blijven we dineren in de resto van het hotel. Buiten onze verwachtingen is het super lekker. Morgen zouden we naar Chaeweng gaan met het busje van het resort. Voor de rest genieten van de prachtige tuin en zwembad hier. O ja, de temperatuur is hier rond de 30°, een stuk aangenamer dus dan in CM.

Woensdag 25 april

 

Je zou wel zeggen dat je iedere morgen ontbijt op reis. Klopt volledig, maar wat we hier onder de neus geschoven kregen is niet normaal. 't Is TE VEEL om op te noemen maar ALLES was er. Thai, Chinees, westers enz. We hebben zeker 1 uur aan het ontbijt gezeten. Om 10:30u hadden we een taxi besteld om naar Chaweng beach te gaan (shopping center). Kaats is zodanig vermagerd dat haar bikini van haar gat valt. Nieuwe dus. Tegen de middag gaan we een broodje kopen met gegrilde kip. Lekkere afwisseling hoor. Na de noen installeren we ons aan het zwembad. Het is zo'n 32°C dus regelmatig koeling zoeken in de zwempoel. Na vijven verdwijnt de zon achter het resort. De was gaan ophalen en nog wat opfrissen voor de avond. We hebben ons weer via Trip Ad. Laten leiden en hebben een tafeltje besteld in “The Hut Cafe”. Dit zou een authentieke Thaise resto zijn. Benieuwd. We zijn vroeg aan en gaan eerst een apero drinken. Voor Karin... ik moet het niet meer zeggen zeker ? Juuste, een Maitai

De Hut Café betreft idd niet méér dan een hut. De uitbater(s) zijn heel vriendelijk en hebben een beperkte kaart. We nemen de gegrilde Jumbo gamba's en de gegrilde inktvis. Mmmmmm..... Verder geen commentaar. We spoelen door met enkele glazen witte wijn. Kaats denkt dat het zondag is.

Na het eten verkennen we Fishermans vilage. Laat je niet misleiden door de naam want dit heeft absoluut niets met een vissersdorp te maken. Hoe verder je de waterkant opgaat hoe sjieker en exclusiever het wordt. Morgen komen we terug maar dan MET camera.

Donderdag 26 april

 

Na weer een majestueus ontbijt zijn we klaar om het eiland Samui te verkennen per 4x4. Iets voor negen staat een ferm machien op hoge poten voor het hotel. Instappen en wegwezen. De eerste halte is aan een watje met een giga bhoeda. De stop van 10' loopt uit tot 30'. Dan heeft iedereen zijn plaats. Wij delen de back met 2 koppels Chinouzen. Meestal zeggen ze nieks. Wij ook niet want we kennen geen Chinees. Dan zijn ze een half uur aan het telefoneren, weeral int Chinees. Eén van de madammen moet zo'n 500 selfies hebben getrokken in de Jeep. Anders gewone mensen.

De tweede stop is aan de raar genoemde opa en oma rots. Schone plaats maar de zon brandt en we snakken naar een beetje schaduw. Het zou vandaag 3° koeler zijn dan gisteren, maar ik zou het tegendeel zeggen. We bereiden ons voor op een bergrit. Er mogen twee passagiers plaatsnemen boven op de stuurkabine van de jeep. Zag ik wel zitten om te filmen, maar gelukkig niet gedaan. De zon brandt en af en toe een tak tegen je voorgevel. De weg is typisch voor de 4x4 en wij achterin worden duchtig gesjeeked. Zo komen we op het hoogste van Samui. Helaas is het diezig en zijn er nauwelijks schone foto's te maken. Na een nieuwe sjeekronde een halte aan een Watje waar een gemumificeerde monnik ten toon wordt gesteld. Hier heeft niemand iets aan en een paar minuten later zijn we weer op weg. Volgende stop een waterval. Gezien het seizoen ook geen vetten.

Volgende stop is in een natuurpark waar we de olifant opgaan. We hadden ons voorgenomen dit niet meer te doen, maar omdat het ritje super kort is doen we het toch. Onderweg staat een dame met een vlindernet. Ons fototoestel erin en foto's maken van twee Belgen op ne noliefant. We zijn nog nie goed afgestapt of de gids komt af met twee bonnekes “for sommetieng speciaals”. Een paar seconden later staan we in een kot met een luipaard. Twee gasten zeggen dat we GEEN schrik moeten hebben en direct bij de poeze moeten gaan zitten. Super foto's maar toch wel zielig voor het beest dat op zo'n manier zijn dagen moet slijten.

Verder krijgen we nog een heel mooie olifantenshow voorgeschoteld, een aap die met kokosnoten in de weer is en een krokodillen show. Het is allemaal “part of the game”.

Tegen 16:30 zijn we terug in het hotel en gaan ons eerst ontstoffen. Ik dacht gebruind te zijn, tot ik van onder de douche kwam.

Ik begin de site bij te werken en foto's op te slaan. Straks gaan we weer naar Fisherman village en hebben geboekt bij “the hut café”.

We hebben het niet lang uitgezongen in FV. Wat sfeerfoto's maken, een apero drinken en genieten van alweer een lekkere maaltijd. Kaats de Jumbo gamba's en ikke een gebakken Zeebaars met Thaise kruiden. Taxi naar het hotel en slapen als een roos.

Vrijdag 27 april

Zoals aangekondigd maken we er een rustdag van. De dag begint weer lekker warm maar na de middag trekken de wolken over Smui en begint het te regenen. Het zijn maar een paar vlagen tegen het stof alhoewel er één felle bijzit. Beetje zwemmen, broodje eten, pintje drinken, tuksje doen, je weet wel: VAKANTIE ! Tja een gepensioneerde mens heeft dat ook nodig zulle.

Tegen zessen gaan we met het busje van het hotel weer naar Fishermans village. Het is vrijdagavond en markt. Het zijn zo maar geen zes kramen zoals op een avondmarkt bij ons hoor. Ook een massa volk, voornamelijk Thai. Onvermijdelijk gaan we aperitieven. Dan doen we ons tegoed aan de Thaise street food. Lekker hoor. We vinden een plaatske op een plein om ons lekkers binnen te spelen. Zijn er daar toch van alle activiteiten zeker. Het begint pas goed met een rock&roll bandje en een Italiaan die “Smoke on the water” meezingt. De songs meebrullen en Changs achteroverslaan. Crazy night. Komt daar ook plots een kleine Thai met Man U shirt zot doen. Hij moet op de arm en high five's doen. Leuke knul. Tegen elven trekken we naar de Prana want morgen 7:30u gaan we weer de hort op. See you tomorrow folks.

Zaterdag 28 april

 

Vroeg op wegens een uitstap geboekt naar Ang Thong. Dit is een Marine National Park op anderhalf uur varen van Samui. Het is zo'n beetje het miniatuur van de Halong Bay in Vietnam. Hoogtepunten zijn het snorkelen en een wandeling op één van de eilanden naar een kratermeer.

HET REGENT OUDE WIJVEN !

Iets voor zeven gaan we ontbijten en de garçons moeten in allerijl de tafels buiten ontruimen wegens de felle wind. We zien het dus helemaal niet zitten om dag op een boot door te brengen. De chauffeur is stipt om 7:30 aan het hotel en we vertellen hem dat we cancelen. Iets later stuur ik een mail naar de firma. Antwoord: De tour gaat door. Jullie worden beschouwd als “no show” en krijgen geen geld terug. Je hebt dus ook minder vriendelijke Thais.

Op de middag draaien ze de waterkraan effe dicht. We gaan op stap en niet zo ver van het hotel is de Big Bhoeda Pier. Aan het eetstalletje nemen we een belegd broodje. Terwijl we zitten te eten zien we tal van jongsters aankomen. Morgen is het op Koh Pangan “Full moon party”. Het zijn dus de fuifbeesten die er aan komen. Ons bekijken ze als “gaan die ouw zakken ook gaan Full Moenen ?”

Wij terug naar het hotel waar ondertussen de hemel sluizen weer open gaan. In de zon liggen gaat dus ook niet, dus boeksje lezen en tuksje doen.

We hebben geboekt voor vanavond in de “Red Moon” bij die luidruchtige Fransoos. We hadden uitstekende kritiek gelezen over zijn French Kwizien. We zitten wel in Thailand maar laten ons toch overhalen om eens iets anders te eten dan rijst en curry's.

We hebben het ons zeer zeker niet beklaagd. Kaats ging voor de geroosterde eend met mango saus en een puree met truffel. Ik nam de tonijn steak met twee sausjes. De eend was van het beste dat Kaats heeft gegeten en ik moet bekennen dat de tonijn ook verre de beste tonijn steak was die ik heb geproefd. Effenaf PERFECT gebakken. De patron was verwonderd dat ik de sausen onaangeroerd liet. De tonijn was zo lekker dat ik het met de sausen niet wou verknoeien. We raken in gesprek en Gao prijst het Kobe vlees sterk aan. Je weet wel, van die Japanse koeien die dagelijks gemasseerd worden. Hij bakt ons een stukje om te proeven. SUPER van smaak, en extreem mals. Hij verkoopt ons nog een stuk tarte tatin die ook heerlijk is. Zeer voldaan stappen we op en gaan voor de laatste nacht op Koh Samui.

Zondag 29 april

 

Na een goede nachtrust moeten we pakken voor de laatste etappe. We nemen het er nog eens van bij het ontbijt. Uitchecken en naar de luchthaven in de goetende regen. Het wachten op de vlucht gebeurd in de tuin, maar de regen is gestopt. Echt prachtig. Met de trammetjes naar het vliegtuig gevoerd. Normaal vertrek: 10:45. Om 10:25 zijn we al de piste in. Kwestie van zeker op tijd te zijn hier. De chauffeur gif goaze en we landen een half uur vroeger dan voorzien in BKK. Nog wat € wisselen bij Superrich, en met de Skytrain naar het centrum. Het is pas 13:30 als we in het hotel zijn. We krijgen dezelfde kamer als 17 dagen geleden. We zijn nog net op tijd om in het restaurant een club sandwich te eten. Het doet een ferme vlaag en daarna zetten we koers naar MBK. Bij Tokyu vind ik direct mijn gading. In no time een tas met hemden, T shirts en een broek. De broek wordt in no time op lengte gezaagd. Ikke terug naar het hotel en Kaats winkelde verder.

We gaan dineren bij Baan Khun Mae, een resto op Siam Square waar we al verschillende keren waren. De rode curry, dit maal met gegrilde Gamba's is werkelijk onovertrefbaar. Tot de laatste lek saus gaat er in. Ook nog gegrild varken met honing en Kaats neemt noedels met zeevruchten. Doorspoelen met een paar Changs en naar de Happy 3 om ons te rusten te leggen.

Maandag 30 april

 

Het ontbijt is ook hier voortreffelijk. Genoeg keuze, lekker brood en super croissants. Irritant zijn de Chinouzen die naast je zitten te smekken, slurpen en rochelen. Wel iets nieuws geleerd van die gele. Men neme 1 bestek, 1 croissant en 1 potje boter. De croissant steek je op de vork. Met het mes smeer je de boter OP het broodje. Men knabbelt het van de vork tot de boter van je smoel druipt. Gaan we morgen ne keer proberen.

We gaan richting kanaal op een paar tientallen meters van het hotel. Iets verder ligt een halte van de kanaalboot. Voor 9THB varen we richting Banglampho, de eindhalte. We sjokken wat rond aan de Loha Prasat en komen via super smalle straatjes aan het stadhuis van Bangkok. Imposant gebouw. Vlakbij is een fabriek en winkels van “gouden” bhoeda beelden en zien er voor het eerst in al die jaren dat we Bangkok bezoeken de Giant Swing. Niet dat het zo speciaal is hoor. In deze buurt bevindt zich het Raan Jay Fai waar we morgen willen gaan eten. Terug de boot nemen is een goede optie. Op de terugnemen nog een bezoek een de Bobe markt. Blijkt een mega markt voor kledij waar alleen de Thai in kunnen. Tussen de boothalte en het hotel zien we “Thirsty you café en hungry me restaurant". Lijkt ons op het lijf geschreven en dus naar binnen. Hebben het ons niet beklaagd wegens lekker eten in een gezellig plaatsje.

In de namiddag houden we het rustig om tegen vijven te vertrekken naar Asiatique Waterfront. Daar ligt het Calypso Cabaret waar we van thuis uit hebben geboekt. Iets na zessen meert de boot aan. Er is niet zo veel veranderd buiten enkele jaren geleden. Een massa boetiekjes waar je in feite de hele dag voor nodig hebt om uit te pluizen. Om 19:45 begint het diner. Het is een verzameling van typische Thaise schotels. Lekker en zeker de groene curry is een potje straffen. Ondertussen tonen enkele dansers(essen) hun kunsten. Het is al iets na negen als we het theater kunnen betreden. De hele show beschrijven is onbegonnen werk maar het was effenaf prachtig. In vergelijking met 15 jaar geleden (toen nog in Asia hotel) is alles véél professioneler geworden. De performance, klank, licht, decor en zeker de veel mooiere zaal die plaats bied aan 500 mensen. Na de show kun je foto's maken van en met de artiesten. Het valt op dat van dichtbij velen nog als man herkenbaar zijn. Bij enkele exemplaren hebben de dokters echter formidabel werk verricht.

Buitengekomen zien we dat het water gegoten heeft. Het regent trouwens nog. Daar de laatste boot om 11:00 is vertrekken we direct. Op het BTS perron giet het water. Het is bijna middernacht als het hotel in zicht komt. We hebben genoten van een zeer fijne dag.

Maandag 1 mei

 

Het is na negen als we uit onze tweemeterbak klimmen. Het is dus een korte voormiddag die we (ik toch) besteden aan shoppen in MBK. Das makkelijk als je hotel in de buurt ligt. Tegen de noen breng ik de tassen weg en Kaats blijft MBK'eren. Op Sukumvit zie ik een pracht portefeuille in croco maar de prijs was zo prachtig niet. Ook geen discount, de vrek ! Dan maar een Changske gaan drinken. De zon geeft weer van jetje en er is een einde aan de koele Bangkok days. Terug in Happy 3 blijkt Kaats in de zevende hemel te liggen. De zevende hemel is het zevende verdiep in het hotel en een rooftop sundeck. Te veel Chinouzen in de MBK zegt ze. Iets na zessen nemen we een taxi naar Jay Fai. Daar aangekomen staat een rij van zo'n 100 mensen aan te schuiven om een tafeltje te bemachtigen. Gelukkig vlot het en ondertussen kan ik filmen naar hartelust. Het is geen restaurant meer maar een fabriek geworden. De kaart is uiterst beperkt en van alle specialiteiten is niets te zien. De Padthai wordt in grote hoeveelheden aangemaakt. Je hebt keuze tussen Padthai met scampi (2), ook zonder (dus veggie) en in een ei gedraaid. De porties zijn klein zodat we nog een derde schotel bij bestellen maar het is wel heel lekker. Van de Fai geen spoor. Buiten staan ze met vier constant in grote woks Padthai te maken. Wat wel meevalt is de prijs: 320 THB voor drie schotels en twee waters. Als we een uurtje later de zaak verlaten is de rij wachtenden nog even lang. Het beatles cafe staat in de stijgers wegens verbouwing. We nemen dus een taxi naar Hard Rock Cafe. Het is dezelfde groep Legacy Banda als bij ons vorig bezoek. Ze toveren machtige muziek uit hun instrumenten en al gauw staat iedereen aan de dans. Ik heb mooi film matriaal van die gasten, amaai. Kaats ook in vorm wat betreft dansen en.... pinten drinken (halve liters). Een avond om in te kaderen dus.

Dinsdag 2 mei

 

Kaats heeft wat pijn aan eur haar. Van halve liters te hijsen zeker ? We gaan een laatste reisontbijtje nemen. Dan weer richting MBK. Er is nog wat kleingeld over en die proberen we nuttig te besteden. Ook in de valieze is nog plaats en met Thai mag je 30 kg mee hebben. Moet kunnen. Een aantal hemden, T shirts, kleedje, roksje en short vullen de tas tot het laatste gaatje. Na de noen ben ik het beu en trek naar het hotel om nog een beetje aan het zwembad te luieren. We willen nog gaan dineren in “thirsty me hungry you” maar wegens gesloten moeten we het plan veranderen. We laten de taxi naar de luchthaven vroeger aanrukken en eten nog wat op Suvarnabhumi. De rest is de tijd doden met de PC en wachten op het boarden. Next comment in den Belgiek dus.

 

Woensdag 3 mei

 

Het is een vlekkeloze vlucht zij het dat die mauve weer 10' te laat vertrekken (haha). De chauffeur geeft gazze en daardoor zijn we net op tijd in Brussel. Service aan boord: Eten en drinken naar wens maar de stewards(essen) hebben precies in een limoen gebeten. Thai is nog steeds een goede maatschappij maar steekt er zeker NIET MEER bovenuit. Europese bedrijven, zeg maar KLM moeten hier absoluut niet voor onder doen. We hebben een fijne plaatsen tegen een achterwand. Niemand kan ons dus storen.

Zoals gezegd netjes op tijd in Brussel waar de zon ons opwacht zij het met een flauwe temperatuur, 25°C minder is een klop op de kop hoor. Maar, positief wezen. De zon is er en de vooruitzichten zijn schitterend.

Negatieve noot: er zijn problemen met de bagage afhandeling en pas na een uur nagelbijten komen onze tassen op de band. Anderzijds gaat het treinen en bussen supervlot en kan Kaats nog voor de noen de wasmachiene op gang zwengelen.

Bedankt Sofie om er voor te zorgen dat het warm is in huis en we van een goede douche kunnen genieten.

Wie ons heeft gevolgd op site moeten we geen blaaskes wijs maken. HET WAS WEER GEWELDIG !

 

Indrukken van de Isaan toer en Greenwood travel

 

Laten we beginnen met Greenwood travel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij hebben via de bank een internationale overschrijving gedaan van 45100 Thai bath. Aan het toen geldende tarief betekende dit 1150€. Er moest wel 5€ kosten worden betaald. Dat is dus een verschil van bijna 100€ !! De extra 700 THB hebben we niet betaald omdat er geen uitleg wordt gegeven waarom. Tijdens de rit vraagt de gids nogmaals om 450THB over te maken aan Greenwood maar hij weet niet precies waarom. Ze zouden een email sturen. We hebben geen email ontvangen en ook niet betaald. Let ook op dat de betaling moet gebeuren aan ene Ernst Otto Smit en niet aan Greenwood travel (belastingen ?).

De toer gaat over 6 dagen, maar in werkelijkheid over 5 dagen. De vijfde dag wordt je in de namiddag afgezet aan het hotel voor de vijfde overnachting en zijn de gids en chauffeur weg. Voor de zesde dag krijg je een voucher voor een taxi die je naar het treinstation zal brengen. De tickets voor de trein naar Chiang Mai zaten bij de reisbescheiden alsook een voucher om je van Chiang Mai treinstation naar je (zelf geboekte) hotel te brengen.

 

Nu de toer zelf.

We zouden er het echte leven van de Thai ontdekken in de armste streek van het land. In feite hebben we niet zo veel verschil gezien met de rest van Thailand. Bij bezoeken aan Laos, Cambodja, Indonesië, om maar deze te noemen hebben we veel meer armoede gezien. Zeker 70% van de auto's waren pick up trucks, en geen oude versleten bakken. We stelden de vraag aan Tee die zei “Ja, maar ze hebben maar 1 auto per familie”. De huizen die we zagen waren bijna allemaal zeer netjes tot soms erg luxueus. “Ja, maar het gemiddelde inkomen in deze streek is de minste van het land” aldus Tee. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de mensen er een aangenaam bestaan leiden. Waar vroeger een rijstveld door 20 mensen gedurende 1 week werd geoogst gebeurd dit nu machinaal in minder dan 1 uur. Overal zie je tractoren ipv ossenwagens vroeger.

De eerste drie dagen zijn een beetje saai. Je zit héél veel in het busje die kilometers afmaalt op autowegen. Je kan rustig een uiltje knappen want langs deze wegen is er geen reet te zien. De stops zijn dan wel weer leuk. Pas de vierde en de vijfde dag wordt er op lokale wegen gereden en zie je meer van het landschap. Het dorp Chiang Khan is een echte voltreffer. Dat mocht gerust een dagje extra hebben. De Van is een comfortabele wagen, zeker als je maar met z'n tweetjes reist. Met 6 tot 8 deelnemers zou dat een stuk anders liggen. De chauffeur (mister Cherd) is een ervaren man die er soms nogal stevig tegen aan gaat. De gids (mister Tee) is een kalme man die je heel wat kan vertellen over de geschiedenis van zijn land. De wandelingen zijn tof en het voelt fijn om eens de benen te strekken.

Het middageten dan. De eerste dag vroeg Tee of er zaken waren die we niet lustten. Neen dus. Hij bestelde dan steeds de lunch die zonder uitzondering super lekker waren en meer dan voldoende. De laatste in Sukhotai kon je zelfs luxueus noemen.

Voor de hotels verwijs ik naar de beschrijving van alle hotels gedurende deze trip.

Samengevat kunnen we zeggen dat we veel hebben gezien maar nog meer in de auto gezeten. Het is een heel vermoeiende tocht want dagelijks om 06:30u opstaan. Je lag wel iedere avond vroeg onder zeil want de hotels lagen meestal afgelegen (uitgezonderd in Chiang Khan) en in de omgeving was niets te beleven. We zijn blij dit gedeelte van het land te hebben leren kennen, maar het zal nooit in de top van onze bestemmingen raken.

Hotels & Resto's

 

Happy 3 Bangkok

Ligt op een 5 tal minuten wandelen van het BTS station National Stadium. Het is dus goed gelegen om de stad te verkennen met het openbaar vervoer. Iets wat aan te raden is gezien de vele trafic jams in het centrum. Vriendelijke ontvangst in een gekoelde ruimte. Deposit betalen van 3000 THB die je slechts drie weken later terug krijgt indien je met credit kaart betaald. Check in vanaf 14:00u maar mits 600 THB extra kon je er al om 10:00u in. Bij aankomst mochten op het eerste verdiep een douche nemen. Je hebt room card nodig om de lift te gebruiken. Een aangenaam kamertje met al het nodige. Het dubbele bed staat aan drie zijden tegen de muur of raam. Je moet dus over elkaar heen klauteren. De wifi is uitstekend. Kluisje en TV. Het ontbijt was ABSOLUUT SUPER. Lekker, gevarieerd en kraak netjes. De nieuwe Thai style zeg maar. Mooi zwembad met dito ligplaatsen. We geven 8,5/10.

Voor we huiswaarts keren verblijven we nog een keer drie nachten in Happy 3. We kunnen het bovenstaande beamen maar...

Uitchecken om 12:00u. OK. Terwijl Kaats de laatste winkels onveilig maakt vraag ik een plaatsje aan het zwembad en om achteraf te douchen. Er wordt daar voor 200 THB (5€) in rekening gebracht. Met z'n tweeën = 10€. Jammer maar dit doet veel teniet aan de waarde van dit hotel. 8,5 wordt plots maar 7/10

 

Korat resort Nakhon Ratchasima

Bij het oprijden van het terrein krijg je de indruk in een paleis aan te komen. Dat moet het ook eens geweest zijn. Geen lift. Twee jonge kerels slepen de bagage naar boven. De kamer is ruim maar volledig gedateerd. Wel TV maar die gebruiken we toch nergens. Wifi in de lobby. Daar onze kamer bijna boven de lobby ligt hebben we toch een beetje ontvangst op de kamer. We gebruiken het diner in het hotel. Naar Thaise normen goed, zeker de kortelet van Japans varken. Slechts twee tafeltjes bezet in de ruime zaal. Een tweekoppig bandje zit wat te kwelen en doet ons heimwee krijgen naar Hard Rock Café. Ontbijt in een giga zaal. Geen buffet maar lekker en voldoende. 6,5/10

 

President hotel Udon Thani

Een mooi hotelletje waar ook de maintenance wat tekort schiet. Ruime kamer en goed bed. We dineren weer in het hotel wegens weinig andere opties tenzij men een taxi neemt naar de stad. Het eten is lekker maar het bestellen iets moeilijker want het personeel spreekt uitsluitend Thais. Het ontbijt is in buffet vorm zoals steeds lekker. Ook geen lift maar een bell boy ter beschikking. Goed bed maar heel wankel. Wifi is uitstekend. 7/10

 

Soon Sombook hotel Chiang Khan

Met veel voorsprong het triestigste kamertje van de tour. Op de foto's een kamer met zicht op de Mekong. Wij hadden zicht op de parking. De koffers op de grond wegens geen andere mogelijkheid. Triestig badkamertje. Als je de douche op zette was het hele kamertje nat met uitzondering van jezelf. Frigo om drankjes koel te houden. Het matras voelde aan als een beton plaat. Niettegenstaande was het een prettig verblijf vanwege het coole stadje. Ontbijt heel basic.

Geen lift en ook geen bell boy :D 6/10

 

Rain Forest Resort Phitsanulok

Met heel grote voorsprong de vriendelijkste ontvangst tot nu toe. Het madammeke sprak dan ook perfect Engels. We hadden een plaats verwacht in de jungle maar merkwaardig genoeg ligt dit hotel langs een drukke verkeersweg. De chalets staan op de helling die naar de rivier loopt. Personeel draagt de bagage naar de kamer. De chalet is piepklein. Er zijn geen bedden maar de matrassen liggen op een verhoog. Hard slapen dus. Wel ook weer frigo, TV en uitstekende wifi. Tof badkamertje. Het diner was lekker en ook het ontbijt krijgt een voldoende. 7,5/10

 

Ruean Phae Royal Park Hotel Phitsanulok

Een groot hotel aan de rand van de stad maar helaas ook wat gedateerd. Kamer is ruim en netjes. Badkamer vertoond schimmel sporen. Heel goed bed en dito wifi. TV en frigo. Het ontbijt is in buffet vorm en ruim voldoende. De dame die eieren bakte had er precies niet veel zin in. Mooi zwembad maar in volle zon. Geen aanrader dus. 7/10

Moon Dragon Hotel Chiang Mai

Vriendelijke ontvangst in een recent en goed onderhouden hotel in de hoofdstraat van de oude stad. Je dient er een borg van 500THB te betalen. Eén kaart om de deur te openen. De kamer biedt alles wat je nodig hebt. TV, frigo, kluisje, badjassen zelfs regenschermen. Iedere dag een fruitschaaltje en 2 flesjes water. Goed bed. Voldoende stopcontacten voor batterij laders e.d. De wifi is goed maar het aanmelden is meestal een probleem. Het ontbijt is in buffetvorm. Voor het westers ontbijt is geen variatie en alles is koud. Oosters ontbijt daarentegen is dagelijks anders en warm. Ik vind het lekker maar Kaats houdt aan de worstjes en eieren. Goede koffie. 8/10

 

UGO Chiang Mai

Op de vier dagen zijn we hier 4 keer gaan eten. Wordt super aangeprezen op Trip Ad. En is idd erg goed. Aangenaam zitten, vriendelijke en vlotte service. Je vindt er zowel Thaise specialiteiten als hamburgers, pizza en pasta. De gevulde ananas was super. De broodjes zijn lekker maar prijzig in vergelijking met de Thai Food. Voor 500THB = 12,50€ heb je met z'n tweeën het buikje rond. Er is geen sluitingsdag. Van ons hotel slechts 5' wandelen. 8,5/10

 

Roof 69 Chiang Mai

Het is een beetje rare ingang maar je kunt doorsteken naar de tuin. Vriendelijke ontvangst en gezellig toeven. Je krijgt direct een flesje muggen créme op tafel. Kaats vindt de Maitai super. We waren er twee keer. Een keer de softshell crab met met groene curry (hebben ze ook met mango saus) en één keer de geroosterde eend met rode curry. Beiden waren voltreffers. Lekker Chang biertje om door te spoelen. Als je nog een Maitai als dessert neemt komt je vlotjes aan 1200THB = 32€. Valt dus best mee. Het ligt op 15' wandelen van het hotel.

Prana Hotels & Resort Koh Samui

Over het hotel/resort kunnen we kort zijn. PERFECT. Vriendelijke ontvangst met drankje, bloemetje, snoepje en een welkomst brief. Op TV direct alle info die je nodig hebt. Ruime kamer met heerlijk bed en een hoop kussens. Frigo, kluisje en uitstekende wifi. Voldoende stopcontacten. Mini bar. Ruime badkamer met regendouche. Balkonnetje met ronde zetel voor twee, als er natuurlijk geen dikken gelijk ik in ligt. Het had wat weg van een oversized hondenmand. Kaats was er niet uit weg te slaan. Groot zwembad, voldoende ligzetels en zelfs een mini strand. Het ontbijt had ALLES te bieden. Thai, Chinees, westers, een egg station, brood en patisserie corner, gezondheidshoek en een tafel met fruit, fruitsla, sappen, cereals en homemade youhurt. Kaats was wild van de pannenkoeksjes.

Minpunten (zelfs al is het perfect)

Het hotel/resort bestaat uit twee delen. Het deel waar wij logeerden en een deel aan de overkant van de baan waar nog een zwembad was en de mogelijkheid om op strand te zonnen. Het strandgedeelte was per 20 april gesloten wegens verbouwingswerken. Dit werd niet gemeld bij het boeken.

Tweede nadeel is de ligging. Het ligt langs een drukke weg waar het gevaarlijk is om te stappen. Geen voetpad, of vol geparkeerd. Je loopt dus op de rijweg en de Thaise chauffeur heeft geen respect voor voetgangers. Een taxi ritje enkel (bv naar fisherman village) kost 200 THB enkel. Dagelijks betekend dat je 10€ moet bijtellen op de hotelkost. Drie maal per week brengt een shuttle van het hotel je gratis naar Fisherman village maar terug dien je een taxi te nemen.

Laat me zeggen dat deze extra kost het wel waard is. In FV zijn de hotelprijzen van een andere orde, zeker in de meer luxueuze resorts.

Dit hotel is een aanrader. 9/10

 

Zama rooftop bar/restaurant Koh Samui

De Zama is het restaurant van het Prana hotel. De eerste avond hebben we er een diner gehad. Uitstekend gepresenteerd super lekker en fijne bediening. Jammer dat je er kwasie alleen zit. Geen sfeer dus. Maar als je je niet wilt verplaatsen is dit een prima zaak. 8/10

 

The Hut Cafe/Fisherman village/Koh Samui

Hier hebben we twee maal diner genomen. Je komt terecht in nog een van de weinige authentieke resto's op die plaats. Geen tierlantijntjes maar krachtig en goed. Vlotte bediening, lekker eten en zeer prijsvriendelijk. Wil je een plaatsje dan is reserveren een must. Aanrader. 8/10

 

The red moon

We hebben er de tweede dag een apero genomen. De patron Gao, een aangespoelde Fransman gaat geen tafeltje uit de weg. Komt bij iedereen aanbevelingen doen en een parlé vertellen. Wij houden daar niet zo van. Daarom hebben we pas de laatste avond op Samui beslist om daar een diner te nemen. De kritieken waren lovend en zeer terecht. Ik moet mijn mening over Gao wat bijstellen. OK het blijft een Fransman, maar wat hij vertelde hield steek. Het is een echte connaisseur en verliefd op lekker eten. De geroosterde eend met Mango saus en de tonijn steak waren top. We mochten proeven van het befaamde Kobe vlees die echt speciaal is, lekker en mals. Moet je doen tijdens een verblijf hier. 9/10

 

Ban Khun Mae

Hebben we al meerdere keren bezocht tijdens onze BKK trips. Er was echter niet veel publiek vanavond. Niettemin was de rode Curry nog steeds top. Deze keer met gamba's. Ook het geroosterde varken met honing doet het nog steeds. Wat opviel was dat de serveersters heel wat vriendelijker waren. Blijft een toppie op Siam Square.

 

Thirsty you hungry me

Een eettent die we bij toeval ontdekten. Van het hotel Happy 3 ga je naar de rivier (Klong). Je stapt rechts richting boothalte en na een kleine 200 m. vindt je het rechts. Links is de rivier (haha). Heel gezellige plaats waar het lekker eten is voor een prikje. Kaats nam een pikant soepje (te doen) en ik een pasta met pesto en shrimps. Reken daar een cola en twee chang biertjes bij en je betaald 48 THB=12€. OK ?

© Rudi Geryl.be