IJSLAND 2020

Reisroute


Dit is de bijna reisroute van onze IJsland tour. De Golden Circle die aanvangt en eindigt in de hoofdstad Reykjavik staat niet op de kaart alsook de volledige tour op het Snaefellness schiereiland. We houden er dus rekening mee dat we in totaal een kleine 2000 km. op de teller zullen hebben.

Afhankelijk van de weersomstandigheden zou het kunnen dat een deel(tje) van de tocht moet ingekort worden. We hopen dat dit niet gebeurd uiteraard.

ICELAND

Nog één van de wensen die lijkt in vervulling te zullen gaan: IJsland tijdens de winter.

De meeste toeristen kiezen de zomertijd maar na het avontuur in Lapland ben ik een beetje sneeuwfan geworden.

Mijn reisgezelin is ook sneeuwfan, dus niet Kaats deze keer maar een vriendin en ex-collega van "De Lijn" Heidi. Ook zij proefde van winters Lapland en was gelijk gefascineerd. 

We hebben gekozen voor de maand maart. IJs en sneeuw liggen er nog en tijdens de dag hebben we al 12 uren daglicht tegenover januari slechts 4,5 uren. Ons voertuig is een stevige 4x4 Suzuki Vitara. Ons logies zijn deels appartementen, guesthouses en hotels.

Het programma


9 maart

Vlucht BXL-IJsland met Icelandair. Aankomst 15:30u. Afhalen bagage, huurauto en naar acco ( Icelandic appartments, studio voor 2 nachten). Eventueel nog een bezoek aan de stad Reykjavic.

10 maart

Golden circle met bezoeken aan het Pingvillir nat.park, geysir, gulfoss. overnachting in BSG app in Selfoss.

11 en 12 maart

Reykjavik –Kviholmi – 80 km. Afslaan naar de Porsmörk vallei indien berijdbaar. Bezoek Seljalandsfoss WaterfallSkógafoss WaterfallReynisfjara BeachVatnajökull GlacierSvartifoss Waterfall Al deze beauties zijn niet in één dag te bezoeken. Overnachten in Kviholmi .

13 maart

Skaftafell nat. park en door rijden naar Höffn. Bezoek Vatnajökull-gletsjerJökulsárlón-gletsjerlagune Overnachten in het Nyibær Guesthouse.

14 maart

Door de fjordlandschappen naar Egilsstaðir. Overnachten in Skorrahestar een vakantieboerderij.

15 maart

Naar Myvatn, voor een bezoek en wandeling aan het gelijknamige meer. Genieten van de thermische baden.

En vooral ook van een “bierbad ???” Overnachten in Saeluhus Apartments & Houses voor 2 nachten.

16 maart

Bezoek Akureyri en de dettifoss en selfoss watervallen.

17 maart

Vandaag rijden we 270 km naar het noordwesten en het stadje Stikkysholmur. We logeren in Kirkjufell Guesthouse. We zijn nu op het schiereiland Snæfellsnes

18 maart

Schiereiland Snæfellsnes met Snæfellsjökull-gletsjerLóndrangar RotsformatiesArnarstapi Village – Kirkjuffell berg en waterval en met Laki tours Orka's gaan spotten. Overnachten in Hotel Hafnarfjall.

19 maart

Naar Reykjavik. Bezoek stad en blue lagoon. Inleveren huurwagen. Overnachten in Gestinn Guesthouse.

20 maart

7:40u. terugvlucht naar Brussel. Aankomst 11:55u.


Dit is geen programma van een reisbureau maar samengesteld door de reisgezellen Heidi & Rudi.

Maandag 09/03

Om 7:42 Heidi gaan afhalen die met de tram van Blankenberge kwam. Van "De Lijn" waren ze weer te laat :)

Na een bakje koffie komt vriend Frank ons ophalen om naar het station te brengen. Merci Franksje.

Eens in de luchthaven staan we verstelt hoe weinig mensen daar zijn. Nog niet meegemaakt dat er niemand aan check in staat. Ook aan de controle heel weinig volk. Na 15' zitten we reeds gereed om te boarden. Netjes op tijd vertrokken en geland in Reykjavik. 

Dan pas begint de miserie. We zouden om 16:00u afgehaald worden door een persoon met een bord "Mexc Rental Cars". Niemand te zien met zo'n bord. Half uurtje later gebeld naar Mexc, maar geen gehoor. Gebeld naar Holliday cars in Nederland maar ik kom terecht bij een Engelstalig persoon die beweert in de USA te zitten. Dan maar een taxi, maar de chauffeur kent noch de firma, noch het adres. Rondgereden waar de verhuur bedrijven gevestigd zijn en info gaan vragen, maar niemand kent Mexc. Terug naar de lucht haven en info gevraagd bij Hertz maar ook zij hebben nog noiit gehoord van Mexc. Mijn humeurpeil zakt naar nul. We gaan naar de info balie van de luchthaven en het schatje weet dat Mexc zou opgeslorpt zijn door Lava. Niet uit een vulkaan, maar een firma die Lava noemt. We nemen een shuttle van Lava naar hun bureel. Zij wisten van onze komst maar stonden verbaasd dat wij niet wisten waar we zijn moesten. Ook wisten ze niet dat wij de wagen al betaald hadden en een No Risk Waranty verzekering hadden. Enfin, we krijgen een Dacia Dustig onder ons gat die op diesel loopt. We stoppen in een naburige suppermarkt en kopen voorraad voor vanavond een goulashke en morgen een ontbijt en een spaghetti voor diner. De rit naar de hoofdstad verloopt rustig en een klein uurtje later komen we aan in ons logement. Gelukkig blijkt dit een voltreffer te zijn. Super schoon appartement, gezellig en geriefelijk. Koken, afwas en de site bijwerken zijn de volgende taken. Tegen 22:00u in de twee meter bak want morgen willen we om 06:00u op en om 08:00u vertrekken.

P1200027
P1200021
P1200031
DSC_0001

Dinsdag 10-03

Deze morgen vroeg uit de veren. We wachten tot iets na achten op de eigenaar om af te rekenen maar die geeft afwezig. We rijden Reykjavik uit en gelukkig maar want aan de overkant staat een giga file. Het besneeuwde landschap is prachtig maar de sneeuw die over de weg wordt geblazen laat het er soms spookachtig uitzien. Bij het zien van een kudde paarden stoppen we effe om wat foto's te maken. De eerste stop van de dag is Tingviller nationaal park. Het is er druk want de Golden circle wordt door waanzinnig veel toeristen bezocht, vooral Aziaten. Uiteraard allemaal voorzien van mondmasker en handschoenen. Ik moet zeggen dat ook wij handschoen dragers zijn vandaag. Het is net onder nul maar een snijdende wind blaast door alles heen. Langs een mooi wandelpad zien we enkele huisjes en een kerk. Blijkt een zomeresidentie van de president te zijn. Op iedere parking dient via een machine 750 ISK betaald te worden, zijnde 5,17€ voor de hele dag. We trekken verder en komen via een ijsbaan aan een vervroren waterval. De voorkant is een ijscocon en daarachter zie je het water stromen. Op de terug gaan we op de ijsbaan beiden tegen de vlakte.Gelukkig zonder pijn. Via het wandelpad bereiken we de top van het park waarop we een prachtige "view" hebben. We verlaten het park en rijden richting Strokkur. Hier kan je een geiser bewonderen die om de 5 à 10 minuten een fontein hete stoom de lucht in blaast. Massa volk weer, zeker in de shop en de resto. Voor de tweede keer haalt een ijsplek me onderuit en ga op mijn bek. Gelukkig weer zonder erg (ben een beer hé). De geiser valt moeilijk te fotograferen zeker wanneer men zonder handschoenen minuten lang moet wachten op de stoom fontein. De laatste plaats van de dag wordt de grootste waterval van IJsland, de Gullfoss. Ook hier heel wat bussen met toeristen. De deels vervroren waterval lijkt een echt kunstwerk. Je zou er uren kunnen naar kijken ware het niet dat de ijzige wind je haast van de sokken blaast. Een uurtje later komen we aan in Selfoss waar we de komende nacht doorbrengen. Even de supermarkt binnen en we kopen een stukje vis en brocoli. De spaghetti is voor morgen. Als we aankomen aan ons logies blijkt de gastdame nog aan de poets. Na een paar minuutjes kunnen we er in. Koken, afwassen en site bijwerken zijn de taken voor het slapen gaan. Morgen vertrekken we een uurtje later.

 

IJsland 10-03 (11)
IJsland 10-03 (17)
IJsland 10-03 (21)
IJsland 10-03 (24)
IJsland 10-03 (4)
IJsland 10-03 (28)
IJsland 10-03 (30)
IJsland 10-03 (36)
IJsland 10-03 (44)
IJsland 10-03 (48)
IJsland 10-03 (50)
IJsland 10-03 (52)
IJsland 10-03 (54)
IJsland 10-03 (64)
IJsland 10-03 (67)
IJsland 10-03 (42)
IJsland 10-03 (78)
IJsland 10-03 (107)

Woensdag 11-03

Na een heerlijk nachtje pitten en wentelteefjes voor ontbijt vertrekken we op route 1, de weg die we nagenoeg de hele reis zullen volgen. We zetten vandaag in op chauffeur 2, ons Heidi. De eerste stop is reeds na een 20 tal kilometers, de Urridafoss watervallen. Dit is kwa volume de grootste van IJsland. Het is weer goed koud en de wind blaast hevig. Wat we niet hebben zijn crampons (We hebben wel tampons maar die helpen weinig). Crampons zijn pinnen die onderaan het schoeisel worden gezet om uitglijden te vermijden. Het is waaghalzerij om zonder op het ijs te lopen. Na deze stoppen we aan het eerste pompstation, maar geen crampons. In Hella stoppen we nogmaals aan een supermarkt, maar ook niets. We kopen er wel een stokbrood en wat Serano ham voor de lunch. De wind blaast de sneeuw weer over de weg waardoor je gelijk in een witte woestijn rijdt. Volgende stop is de Seljalandsfoss (foss=waterval). Hoge en indrukwekkende waterval. Langs een wandelpad kunnen we nog twee fossen zien waarvan er één zich in een kloof stort. Waaghalzen riskeren zichin de kloof maar wij wijselijk niet. We nemen een zijweg en proberen het Torsmörk Nationaal Park te bereiken. Over een besneeuwde en beijzelde weg komen we al schuivend bij een bord dat de weg verder niet berijdbaar meer is voor personenwagens. Wij "weer" wijselijk ons karre gekeerd. We zetten terug chauffeur 1 in. Terug op de 1 zien we plots een stralend zonnetje. Op een ondergesneeuwde pick-nick plaats stoppen we om onze lunch te verorberen. Het smaakt heerlijk en het zonnetje doet deugt. Helaas niet voor lang en dus rijden we verder. Volgende bestemming, juist, een foske. De Skogafoss, ook weer zo'n indrukwekkend geval. Langs de waterval is een trap gemaakt langswaar je tot boven de foss uitkomt. Op bepaalde punten is het echter gladjes en we hebben nog steeds geen crampons. Ik heb al mijn overredingskracht nodig om Heidi mee naar boven te krijgen en nog meer om terug naar beneden te gaan. We genieten wel van het fantastische uitzicht. We vervolgen onze weg naar het logement van vandaag. Als we aankomen blijkt de sleutel van ons appartement op de deur te zitten. De auto heeft door de wegen en de staat ervan een ander kleur gekregen. Tis een kiezig karretje geworden. Ons logies daarentegen is schitterend. We gaan direct aan de slag in de keuken en maken een spaghetti Bolognaise die ons verschrikkelijk smaakt. Nog een telefoontje naar het thuisfront, verslagje maken binst dat Heidi naar "thuis" kijkt en nagenieten van een heerlijke dag.

IJsland 11-03 (108)
IJsland 11-03 (108)
IJsland 11-03 (117)
IJsland 11-03 (117)
IJsland 11-03 (113)
IJsland 11-03 (113)
IJsland 11-03 (121)
IJsland 11-03 (121)
IJsland 11-03 (123)
IJsland 11-03 (123)
IJsland 11-03 (48)
IJsland 11-03 (48)
IJsland 11-03 (23)
IJsland 11-03 (23)
IJsland 11-03 (27)
IJsland 11-03 (27)
IJsland 11-03 (34)
IJsland 11-03 (34)
IJsland 11-03 (38)
IJsland 11-03 (38)
IJsland 11-03 (76)
IJsland 11-03 (76)
IJsland 11-03 (45)
IJsland 11-03 (45)
IJsland 11-03 (19)
IJsland 11-03 (19)
IJsland 11-03 (11)
IJsland 11-03 (11)
IJsland 11-03 (54)
IJsland 11-03 (54)
IJsland 11-03 (3)
IJsland 11-03 (3)

Donderdag 12-03

Wat hebben we weer heerlijk geslapen. Iets in de lucht ? We zijn iedere avond stik kapot en slapen lijk marmotten. Terwijl Heidi in de badkamer was moest ik plassen. Dan maar buiten in de sneeuw geplast. Kwas wel rap terug binnen in mijn Tshirt. Vandaag reken ik op chauffeur 2, ons Heidi dus. Goeie chauffeur, maar ja, wat wil je, een ex-buschauffeur ! De eerste stop vandaag is dus "Ice wear" in Vik, de AS Adventure van IJsland. Daar hebben ze idd crampons. We kopen er een stel en zien dat we in de refter Lamssoep kunnen bekomen. Aan de achterkant van de winkel kunnen we het strand op. Eigenaardigheid is dat het zand zwart is. Zwart zand ? Zijn IJslanders dan geen rasisten ? We rijden 12 km terug naar Reynisfjara. Ook daar is het zand... zwart. De wind blaast hard en we zien de golven beuken op de zwarte Basaltrotsen van de IJslandse kust. Een spektakel. Terug in Vik gaan we de Lamssoep bestellen en hebben er een smakelijke lunch aan. Terug de op en richting Hof. Onderweg de eerste sneeuwvlokken maar gelukkig zijn het er maar een stuk of tien. Het landschap wisselt voortdurend en soms een beetje mist. We maken een halte aan een herdenkingsmonument waar in 1996 door een vloedgolf een brug werd weg gespoeld. Iets verderop zien we het meeting point van "Troll" de gabbers waar we morgen een gletsjer mee gaan beklimmen. Onze schoenen worden goedgekeurd voor deze taak. Morgen om 08:30u dus. Er moet ook voor de eerste maal getankt worden. Raar, maar je moet inschatten hoeveel liters je gaat tanken. Als je te weinig schat is de tank niet vol. Te veel schatten is geen probleem, je betaalt enkel de getankte liters ? Tegen vijven komen we in het hotel. Na gewoon te zijn geraakt aan de appartementjes worden we nu in een klein kamertje gestopt. De badkamer is ZO klein dat ik naar buiten moet om mijn broek af te doen. Niet koken vandaag en onze voetjes onder tafel schuiven in het restaurant. Nog de site bijwerken en "thuis" kijken en de dag zit er weer op.

IJsland 12-03 (7)
IJsland 12-03 (11)
IJsland 12-03 (6)
IJsland 12-03 (55)
IJsland 12-03 (54)
IJsland 12-03 (8)
IJsland 12-03 (10)
IJsland 12-03 (12)
IJsland 12-03 (15)
IJsland 12-03 (16)
IJsland 12-03 (29)
IJsland 12-03 (33)
IJsland 12-03 (48)
IJsland 12-03 (70)

Vrijdag 13-03

Bij het opstaan merkt Heidi dat het flink aan het sneeuwen is. Vlugge douche en gaan ontbijten. Er is een pak sneeuw gevallen. Na eerst een bruine en grijze auto hebben we nu een witte. We rijden een 15km westwaarts naar de afspraakplaats voor de gletsjer wandeling. Netjes op tijd, maar tegen 09:00u hebben amper 6 van de 18 deelnemers zich gemeld. Door de hevige sneeuw zou weg 1 in Vik waar we gisteren waren, afgesloten zijn. Onze gids, Nathalia en de chauffeur brengen ons met een bus naar de voet van de berg. Na enkele km's defect. Een ander busje komt ons ophalen en wijle were weg. Het is gestopt met sneeuwen en de sneeuw zorgt er voor dat we het eerste gedeelte van de tocht kunnen aanvatten op onze boots. Nadien krijgen we les in het aanbinden van de crampons en het gebruik en vast houden van de ijspik. Het langzaam maar steil omhoog. Het zicht is prachtig in deze wit zwarte woestenij. Tijdens de verschillende stops legt Nathalia uit hoe een gletsjer ontstaat en evolueert. De eerste echte stop is een ijsgrot. Die is stukken kleiner dan ik me had voorgesteld maar is wel blauw. Een gril van de natuur. Na de vele foto's trekken we verder de ijswand op. Wanneer je de ijspik uit de sneeuw trekt zie je dat ijs eronder helblauw is. We trekken ook een ijskloof in die het einde van de tocht bergop is. De gids toont hoe ijs te hakken om te drinken. Bij het hakken raken enkele ijssplinters mijn hand die een beetje bloed. We maken er een toneel van en Nathalie moet mij redden van een gewisse dood met... een pleister. De Canadese medereiziger maakt foto's en Heidi filmt. Dolle pret in de sneeuw. Ondertussen is het zonnetje beginnen schijnen en flink ingepakt zoals we vertrokken loopt het zweet van ons af. Zelfs met die ijzers aan de voeten is het behoedzaam dalen. Het laatste stuk kan er gegleden worden. De Canadees en een Spaans koppel nemen de glijbaan. Wij houden het op filmen. Tegen 13:00u zijn we terug bij Tröll. We vertrekken direct naar Skaftafell Nationaal Park. Het is weer een stevige wandeling maar meer dan de moeite waard. We kunnen er in een mega mooie ijskloof lopen. Hier hadden we onze clampons goed kunnen gebruiken, maar... hadden we in de auto laten liggen. We zetten onze weg verder tot aan Diamond Beach. Dit is een strand waar ijsblokken aanspoelen en in combi met de zon net reuze diamanten lijken. Helaas zijn deze ijsblokken ondergesneeuwd en valt deze pracht onder enkele tonnen sneeuw. Het is 18:00u als we Höfn en ook onze nieuwe slaapplaats bereiken. We hebben geen keuken en gaan in een nabij gelegen resto, Pakkhus, genieten van de plaatselijke culinaire specialiteiten. Heidi proeft de gegrilde zalm en ik neem de gegrilde tonijn met langoustine. Een lekker en heerlijke einde van een vermoeiende maar prachtige dag. 

Wegens te moe, foto's morgen. 

IJsland 13-03 (1)
IJsland 13-03 (11)
IJsland 13-03 (20)
IJsland 13-03 (21)
IJsland 13-03 (25)
IJsland 13-03 (27)
IJsland 13-03 (30)
IJsland 13-03 (33)
IJsland 13-03 (47)
IJsland 13-03 (43)
IJsland 13-03 (49)
IJsland 13-03 (57)
IJsland 13-03 (64)
IJsland 13-03 (75)
IJsland 13-03 (80)
IJsland 13-03 (93)
IJsland 13-03 (103)
IJsland 13-03 (106)
IJsland 13-03 (111)
IJsland 13-03 (116)
IJsland 13-03 (117)
IJsland 13-03 (118)
IJsland 13-03 (119)
IJsland 13-03 (146)
IJsland 13-03 (142)
IJsland 13-03 (143)

Zaterdag 14-03

Vandaag een VEEL rustiger dag dan gisteren. Gelukkig, anders komen we versleten terug. Eerst een halte aan een supermarkt om wat proviand in te slaan. Gelukkig geen hamsters in IJsland. Ribstukje met bloemkool en gebakken patatjes. We rijden een 300 km langs de IJslandse kust naar het uiterste oosten van het land. Het heeft hier duidelijk veel meer gesneeuwd dan in het zuiden. De wegen zijn ook niet allemaal sneeuwvrij. We stoppen af en toe in een dorpje langs de  1 maar veel valt er niet te beleven. Wel moeten we regelmatig halt houden om de schoonheid van dit land op de gevoelige plaat te leggen. We zien ook de eerste rendier kuddes opduiken. Naarmate we vorderen liggen de wegen er besneeuwder bij. Heidi is chauffeur vandaag en heeft alle aandacht nodig om onze 4wheel driver op de baan te houden. Knap werk. Het is amper 16:00u als we in ons nieuw logement aankomen. Hier worden ook ellebogen gegeven i.p.v. handen schudden ? We worden hartelijk verwelkomt door de heer des huizes, een schapenboer in kostuum. Later vertelde hij van een begrafenis te komen. Het logies is op sommige plaatsen tot aan de nok met sneeuw. Op verdiep 1 kan ik het venster openen en sneeuw scheppen ! Thordur, de gastheer vraagt of we zin hebben de schapen mee te gaan voederen. Wijle mee. De meeste zijn van die exemplaren met hoorns. We krijgen een hele uitleg. Naast een 60 tal schapen hebben ze ook 35 paarden. Deze worden gevoederd met hooi. Er zijn gedurende de winter een 320 hooibalen van zo'n 500kg nodig. Daarvoor is twintig hectaren hooiland nodig + land voor de paarden. We hebben hier dus niet met een keuterboerke te doen. We kunnen een kamer kiezen want we zijn de enige gasten. De living en de keuken zijn giga groot. Echt klasse allemaal. Ik heb nu de tijd om de foto's van gisteren te plaatsen en het verhaaltje van vandaag te schrijven. Thordur zegt dat de laatste 5 jaar hier zeer veel sneeuw is gevallen maar dit jaar uitzonderlijk veel. Dat is goed te merken. Ook hebben we een kleine kans om vannacht het noorderlicht te zien. Hoe meer noordwaarts we gaan, hoe groter de kans. Laten we morgen dan wel weten.

IJsland 13-03 (118)
IJsland 14-03 (1)
IJsland 14-03 (3)
IJsland 14-03 (9)
IJsland 14-03 (15)
IJsland 14-03 (39)
IJsland14-03 (6)
IJsland14-03 (7)
IJsland14-03 (8)
IJsland14-03 (27)
IJsland14-03 (24)
IJsland14-03 (23)
IJsland14-03 (9)
IJsland 14-03 (72)

Zondag 15-03

Vandaag kregen we ontbijt geserveerd door de gastvrouwe. Zijzelf en Todi kwamen er bij zitten. We kregen een site die we kunnen raadplegen i.v.m. de toestand van de wegen. Het heeft een beetje bijgesneeuwd vannacht maar niet echt veel. We nemen hartelijk afscheid van een stel toffe mensen. In het eerste stadje zien we dat de temperatuur -20°C aanduid. Iets later merken we dat onze waterflessen veranderd zijn in ijsklompen. Het stuur van de auto komt precies uit de vriezer. Ondanks de koude schijnt de zon. Naarmate we verder rijden neemt de wind toe. Langs de weg willen we twee turf huisjes bezoeken. Deze zijn echter volledig ingesneeuwd. In Myvatn, een geothermisch gebied die we wilden bezoeken was de wind zo sterk dat je nauwelijks je auto uit kon. In het restaurant genieten we van een soepje en broodje. Het klaart een beetje op maar de wind blijft super krachtig. Zo erg zelfs dat we stranden op 1 km van de Godafoss watervallen. Het sneeuwt niet maar de wind blaast de sneeuw op de weg. De politie komt vertellen dat we moeten wachten op de sneeuwruimer. Ondertussen zien we hoe een tractor een vastgelopen busje uit de sneeuw trekt. Een dik halfuur later kunnen we verder, maar na twee kilometer van hetzelfde laken een broek. Nu komt de brandweer vertellen dat de sneeuwruimer voorop zal rijden tot in Akureyri. Tegen 17:00u zijn we op onze bestemming. De sleutel van het appartement moeten we uit een automaat halen met een code die ons werd doorgemaild. We komen terecht in een poepchick appartement. Het nieuws gaat op om te kijken hoe de situatie en den Belgiek is. Maggie haar dikke kop komt veel in beeld. Bij Iceland air kunnen we pas 72 uren voordien info krijgen over onze vlucht. Nog effe geduld dus. Na koken en afwassen ben ik klaar voor het verslag. Foto's zijn beperkt vandaag.

IJsland 15-03 (11)
IJsland 15-03 (12)
IJsland 15-03 (2)
IJsland 15-03 (5)
IJsland 15-03 (4)
IJsland 15-03 (10)
IJsland 15-03 (16)
IJsland 15-03 (21)
IJsland 15-03 (22)
IJsland 15-03 (23)

Maandag16-03

Deze morgen trekken we de gordijnen open en zien ferme sneeuwvlokken neerdalen. Na het ontbijt wordt de auto sneeuwvrij gemaakt. Gelukkig stopt de neerslag vlug. Hoe verder noordwaarts hoe dikker de sneeuw ligt. Als we de route 82 opdraaien kan je de weg nog nauwelijks zien liggen. De gele paaltjes bieden soulaas maar je ziet ook nog enkel het topje. Deze morgen zagen we dat de Bierspa vandaag sluitingsdag heeft. Dikke pech.In Hauganes, het dorp waar we een Whale watching hebben geboekt zijn we ruim op tijd. We gaan even langs bij de warm waterbaden langs het strand. Niettegenstaande de kleedcabines verwarmt zijn zien we het niet zitten om in ons blootje rond te dartelen. Een bemanningslid deelt ons mee dat er drie afzeggingen zijn van mensen die vast zitten in de sneeuw. Daardoor vertrekken er vier toeristen en twee zeelui. Ondertussen is het zonnetje gaan schijnen en de zee is zo glad als een biljartlaken. Na een goed half uur zien we op 1 uur de eerste humpback whale. De schipper besluit deze te volgen en we zien hem vier keer opduiken. Een gevaarte van 40 ton zo door het water zien glijden is van schitterende schoonheid. Het maken van beelden ervan is stukken moeilijker. Er wordt warme chocolademelk en kaneelkoekjes rondgedeeld. We zien de prachtig besneeuwde bergen op de oever. Op de terugweg krijgen we gelegenheid om onze visserstalenten te tonen. Het andere koppel heeft als eerste beet. De vis wordt terug gezet in het water. Een minuutje later heb ik ook beet en haal twee vissen boven. Een wordt terug gezet maar de andere zal vanavond in de pan belanden. Ook Heidi haalt een vis boven die ook braaf terug het water in gaat. Terug aan land moeten we even bekomen van de spanningen. We zetten onze weg verder naar Siglufjordur en hoe dichter we komen hoe meer sneeuw we zien. Auto's en zelfs huizen begraven onder een witte massa. Op de terugweg is veel van de sneeuw geruimd en door de hogere temperaturen gesmolten. Laat het zo maar blijven want morgen is de langste dagtrip met de auto. Terug in Akureyri nog een boodschap doen en wat later genieten van een super verse vis met gestoofde venkel en een gebakken patatje. Heerlijke dagje.

IJsland 16-03 (153)
IJsland 16-03 (152)
IJsland 16-03 (137)
IJsland 16-03 (133)
IJsland 16-03 (130)
IJsland 16-03 (126)
IJsland 16-03 (99)
IJsland 16-03 (90)
IJsland 16-03 (64)
IJsland 16-03 (57)
IJsland 16-03 (36)
IJsland 16-03 (30)
IJsland 16-03 (23)
IJsland 16-03 (13)
IJsland 16-03 (14)
IJsland 16-03 (1)
IJsland 16-03 (159)
IJsland 16-03 (164)

Dinsdag 17-03

Het is een heel apart verhaal vandaag. We verlaten het toppie appartement in Akureye en rijden over zeer berijdbare wegen naar de 1 richting Reykjavic. In Varmahlid aangekomen staat een roadsign (locked). Iets verder is de weg idd gebarikadeerd. Terugdraaien naar het vorige kruispunt  waar een benzinestation was. Binnen krijgen we te horen dat de weg waarschijnlijk voor de hele dag zou afgesloten zijn. Het koppel aan de tafel naast ons heeft reeds een verblijf geboekt in de buurt. Via de site Road IS zien we dat de weg niet alleen gesloten is maar dat het ook absoluut verboden is te rijden. Daar zit je dan. Ik bel de 1777 voor info en men adviseer om binnen 2 uren terug te bellen. Er zijn verschillen pistes: terug rijden naar Akureyre naar ons vorige verblijf, een nieuwe stek zoeken in de buurt of afwachten. We wachten af. Twee uren later komt de bediende van het benzinestaion zeggen dat de weg voor korte duur zal worden opengesteld. Het was net een start à Le Mans, iedereen de auto in en gazzen. Voor ons rijden een 15 tal wagens. Aan de rechterzijde een sneeuwmuur van meters hoog. Waarschijnlijk op de weg terecht gekomen maar de  sneeuwruimers hadden sterk werk verricht. Na enkele kilometers wordt iedereen een zijweg opgestuurd, een gravelroad. Er wordt in rally stijl gereden en we kunnen niet anders dan volgen met het idee dat men opnieuw de weg afsluit. Terug op de route 1 komen we terecht in een sneeuwblizard. Een wind met kracht 16 tot 23 blaast de poedersneeuw over de weg. Mist maakt het zicht nog beperkter. Soms kom je in een sneeuwhoop terecht zodat je gelijk in een rollercoaster zit. Na 70 km komen we weer aan een benzinestation waar we een mail sturen naar ons hotel voor vanavond dat we gezien de omstandigheden afzeggen. In Borgarnes, ons verblijf voor morgen vragen we om vanavond te logeren i.p.v. morgen. Is ok, en we krijgen zelfs een bungalow i.p.v. een kamer. Nog rap wat boodschappen gedaan want we kunnen weer zelf koken. We zullen dan een dag extra in Reykjavic verblijven maar moeten nog logement regelen. Een bewogen dag dus en wegens moe vroeg in de koffer.

IJsland 17-03 (2)
IJsland 17-03 (3)
IJsland 17-03 (4)
IJsland 17-03 (9)

Woensdag 18-03

We ontwaken met de sneeuw. Onze hut ligt anderhalve kilometer van het hotel, dus ruiten schoonvegen en weg. Het ontbijt was toppie. Buiten gekomen opnieuw den otto schoonvegen. In de hut alles inpakken en laden. Voor het vertrek, den otto schoonvegen. Op weg naar het geothermische gebied stopt de neerslag. Het gebied ziet er niet veel soeps uit. Gelukkig is er een spa (niet die politiekers é maar een echt badhuis). We brengen er drie uren uren door. De baden liggen buiten (-6°C) en hebben een temperatuur van 37 tot 43 graden. Er is een relaxruimte met open haard waar het lekker toeven is. Ook in de spa is het lekker maar het hoofd wordt koel gehouden. Na de baden voelen we ons herboren, echt zalig! We zien van de bron een pijp lopen. Dit heet water loop aan 1800liter/sec door deze buis en geeft aan 10.000 mensen in Borgarnes en Akranes warmte. We vervolgen de weg naar Reykjavic en krijgen nog diverse sneeuwbuien op ons dak. Ondertussen hebben we in de hoofdstad een nacht extra geboekt. De weersvoorspellingen voor Snaefellnes waar we heen wilden waren echt te slecht. We kozen voor "low risk". Zo hebben we morgen een dag om de hoofdstad te bezoeken. Vanavond koken we zelf in ons appartement maar voor morgen hebben we gereserveerd in typisch IJslandse resto. We krijgen ook nieuws van Iceland air dat wegens het Corona geval de vlucht voor vrijdag omgeboekt is. We vertrekken zoals voorzien om 7:40u uit Reykjavic maar landen om 10:50u in Londen. Om 15:05u vertrekken uit Londen en landen in Brussel om 17:20u. Het zal dus een lange dag worden.

IJsland 18-03 (1)
IJsland 18-03 (2)
IJsland 18-03 (5)
IJsland 18-03 (46)
IJsland 18-03 (17)
IJsland 18-03 (16)
IJsland 18-03 (13)
IJsland 18-03 (12)
IJsland 18-03 (34)
IJsland 18-03 (23)

Donderdag 19-03

Deze morgen krijg ik nog diverse mails van Iceland air en British air dat de vlucht veranderd is. Online inchecken lukt niet en we moeten dit doen op de luchthaven. Alles easy vandaag. We beginnen in de hoofdstraat van Reykjavik bij een apotheek. We probeerden mondmaskers te kopen voor thuis maar we zullen er nergens nog vinden aldus de apotheker. Raar want in het straatbeeld zie je er niemand dragen op enkele Chipanezen na. In de shops vragen ze afstand te houden en de handen te ontsmetten, maar dat is het. De hoofdstraat Laugavegur zou beter souvenirstraat heten. Ontelbaar veel van die shops. In de kleerwinkels is overal korting. Je krijgt een bonnetje die je in de luchthaven afgeeft aan de douane om de BTW terug te krijgen. Dicht bij de haven zien we een Hard Rock cafe die enkel een shop en een resto herbergt. Wat verder het super moderne concertgebouw. We stappen terug en wippen een barretje binnen voor een hot chocolat want de meter staat op -6°C ondanks het zonnetje. We gaan de Halsgrimkirkja binnen, niet zozeer uit godsdienstige overweging maar wel om met de lift naar de toren te gaan. Hier heb je een prachtig zicht op de stad. De huizen die de maast uiteenlopende kleuren hebben komen hier prachtig tot zijn recht. We gaan terug naar ons kelderverdiep en nuttigen een kleine pasta. We trekken nog eens de stad in, maar met de verdwenen zon staat de teller op -11°C. Gauw terug dus. Site bijwerken en bagage pakken want morgen moeten we om 05:00u de wagen inleveren. Vroeg dag dus. Straks nog gaan eten bij Loki, een IJslandse resto om de dag af te sluiten. Eén van die specialiteiten daar is gefermenteerde haai. Verse haai is niet eetbaar door de stank van amoniak. Daarom laten ze het rotten (fermenteren) om het eetbaar te maken. Hebben we daarnet geprobeert. Zal niet meer voorvallen.

IJsland 19-03 (6)
IJsland 19-03 (7)
IJsland 19-03 (8)
IJsland 19-03 (9)
IJsland 19-03 (14)
IJsland 19-03 (15)
IJsland 19-03 (16)
IJsland 19-03 (20)
IJsland 19-03 (61)
IJsland 19-03 (62)
IJsland 19-03 (63)
IJsland 19-03 (64)
IJsland 19-03 (65)
IJsland 19-03 (66)


Beoordeling IJsland


Het is niet makkelijk om een land van deze omvang te beoordelen in de 11 dagen die ik er verbleef. Toch ga ik een poging wagen.

Je moet een enorm verschil maken tussen de zomer en winterperiode. Gezien mijn verblijf zich in de winter situeert kan ik enkel deze periode beoordelen.

Ik had een planning opgemaakt zoals steeds als ik ergens op reis ga, maar deze keer was het toch niet mogelijk om daaraan vast te houden. Grote spelbreker: het weer en bijgevolg de toestand van de wegen. Het zuidelijke gedeelte werd volgens schema afgewerkt zij het met veel geluk. Voor de gletsjer wandeling kwamen slecht 6 van de 18 deelnemers aan. De weg vanuit Vik was gesloten door een storm. Gelukkig logeerde ik in de nabijheid van de Skaftafell glacier. Het had die nacht ook veel gesneeuwd. In het Oosten begon het rijden zwaarder te worden vanwege de grote hoeveelheden sneeuw maar er waren geen onoverkomelijke problemen. Het noorden was een ander paar mouwen. Door de storm werd de sneeuw de weg opgeblazen waardoor je soms bijna op een witte muur reed. Het zicht was beperkt en soms nul, d.w.z. Stilstaan. Daardoor kon het Geothermisch gebied van Myvatn en enkele mooie watervallen niet bereikt worden. De tocht naar Hauganes waar we op walvisbezoek gingen was moeilijk maar net mogelijk. Ter plaatse klaarde de lucht op en hadden we een prachtige dag.

In het noordwesten was de weg gesloten en dienden we uren in een benzinestation door te brengen met wachten. We konden via een site de situatie van de wegen bekijken en zagen dat op het schiereiland Snaefellness alles in het rood stond, niet toegankelijk dus. We hebben dan ook geen risico genomen en deze plaats overgeslagen.

Een bezoek aan IJsland in de winter kan dus je vakantieplanning grondig overhoop gooien. Hou daar dus rekening mee. Je voorziet ook best ruimte om aan te komen in Reykjavik en zo tijdig je vlucht te kunnen halen. Koop ook crampons (ijspinnen onder de schoenen). Het is soms onmogelijk om zonder op de been te blijven en zelfs gevaarlijk.

Uiteraard is een winterreis in IJsland niet allemaal kommer en kwel. Het is voor mij zelfs een hele mooie periode mits je van ijs en sneeuw houdt en wat kou kan verdragen.

We hebben bij voorkeur verbleven in appartementjes. Die hebben een keuken waar je zelf een potje kan koken. Als je het simpel houdt neemt het niet veel tijd in beslag. Je hebt er ook het voordeel dat je een beetje “thuis” zit. Op een hotelkamer heb je veel minder beweegruimte.

Heel veel huurwagens zijn van het merk Dacia en 4x4 aangedreven. Dat is geen luxe in sneeuw en ijs. De auto stuurt super goed. Het koetswerk is maar van koekendoos blik.

Het land zelf is ontzettend mooi maar daar lees en zie je alles over in de dagelijkse rapporten. De meeste toeristen vindt je in het zuiden. Het moet hier in de zomer ontzettend druk zijn.

De mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam en zeer realistisch. In de Corona crisis worden hier ook handen ontsmet en afstand gehouden waar kan maar voor de rest zie je hier geen acties. Winkelrekken liggen bomvol. Mondmaskers zijn niet te verkrijgen maar toch zie je niemand ze dragen. Bij roadblocks door slechts weer, maakt niemand zich nerveus. Iedereen is zeer geduldig en dat geeft een goed effect op de ongeduldige West Europeanen.HOTELS

Inner city apartments Reykyavik


Ons eerste verblijf in IJsland was uiteraard in de hoofdstad, Reykyavik. We kwamen later aan dan voorzien wegens de perikkelen met de auto. Het was een keurig warm, gezellig appartementje. Leuke kookunit maar er mocht wel een kookpot meer staan. Uitstekend bed. Goede gratis wifi. Gelukkig vonden we parking voor de deur (wat niet evident is). Het is betalend tussen 09:00 en 18:00u. Door de latere aankomst dus gratis. Het ligt centraal in een wijk met winkels en restaurants. Je kan binnenkomen met de code van een sleutelkastje, 1 aan de voordeur en 1 aan de flat. De code krijg je per mail toegestuurd. We hebben niemand gezien en kregen achteraf een boze mail dat we de betaling niet zouden ontlopen. Wordt toch met booking,com geregeld ? Enfin, tof verblijf maar een klote eigenaar.


BSG Apartments Selfoss


Het was een beetje zoeken want je verwacht geen flat in een huis zonder verdiep. Bij aankomst deed de bel het niet. Zo'n ding op batterijen die het hadden opgegeven. De gastvrouw was nog aan de poets en we moesten even wachten in het salon. Aangename plaats maar een super klein badkamertje Fijne kookunit en een goed bed. Goede gratis wifi. Parkeren voor de deur gratis. De ligging deed niet ter zake want in Selfoss hadden we niets te bezoeken. Betaling bij aankomst met creditkaart.


Kviholmi


Ligt wat van de weg 1 af en erg landelijk. Geen lawaaihinder dus. Op één van de huisjes zat er een sleutel. Pas later zagen we dat we in de namiddag een mail hadden gekregen met de code van een sleutelkastje. Erg prachtige plaats. Heel ruim, en weer uitstekende bedden. Goede keukenunit maar weer met beperkt potten arsenaal. Goede gratis wifi en gratis parking voor de deur. Ruime en goede badkamer. De betaling zal via Booking,com gebeuren want we zagen er niemand. Top verblijf.


Adventure Hotel Hof


Op enkele honderden meters van de weg 1. De ontvangst aan de receptie was maar koel. De kamer die we kregen was krap en de badkamer nog meer. Goed bed, gratis wifi en gratis parkeren voor de deur. We bleven er voor het diner. Restaurant was zeker niet gezellig maar het eten lekker. De bediening, koel zoals alles. Het ligt zeer goed gelegen om de volgende dag de Skaftefell glacier op te gaan, wat ook de reden was voor deze boeking. Betalen aan de receptie met creditkaart.


Nyibaer Höfn


Weer een toegang met een sleutelkastje waar we de code niet hadden van gekregen. Er was een toets om info te vragen en bij de tweede poging kregen we telefonisch contact met de eigenaar. Die kwam ter plaatse de deur openen. We betaalden met creditkaart. Er was zogezegd een keuken maar geen kookplaat, enkel een microwave. We moesten dus op restaurant. Ontbijten konden we er wel. Opnieuw een ruime kamer en badkamer zij het een beetje gedateerd. Grote zitruimte om te ontbijten. Goed bed en wifi. Gratis parkeren voor de deur. Ligging centraal en bij de vissershaven.


Skorrahestar NeskaupstaðurWe werden ongewoon ontvangen door een meneer in kostuum en zijne madam. Ongewoon maar wel super hartelijk. De mens bleek van een begrafenis te komen. We worden rondgeleid in een gigantische ruimte. Tafels voor zeker 20 personen en een semi profi keuken met alle voorzieningen. Een nette en mooie kamer en dito badkamer. Goed bed en dito gratis wifi. Parkeren voor de deur ook gratis. De plaats is eigenlijk een boerderij die deels werd omgebouwd tot gastenverblijf. Ze bezitten 35 paarden en in de zomer wordt er veel gereden. De eigenaar komt vragen of we interesse hebben om mee de schapen eten te geven. Wijle mee. Het was een plezante tijd zeker voor dierenliefhebbers. Er lag erg veel sneeuw en gelukkig hoefden we de buitentrap niet te nemen. Het ontbijt was ruim en verzorgd. De eigenaren kwamen bijzitten wat gemoedelijk was. Todi speelde nog een deuntje op de piano. Bleek de tofste van onze verblijven te zijn.


Saeluhus apartments Akureyri


Hele prachtige appartementen. De sleutel moet je uit een automaat halen met een telefonisch bekomen code. Zeer ruim en mooi verblijf. Ook weer weinig kookpotten maar een goede unit. Parkeren gratis voor de deur en goede gratis wifi. Vloerverwarming. Goede bedden. Niet zo centraal gelegen, alle verplaatsingen moesten met de auto. We vertrokken er voor de receptie open was. Betaling via booking.com. Dit is een absolute aanrader.


Hotel Hafnarfjall Borgarnes


We kwamen een dag vroeger aan dan voorzien maar het was geen probleem om om te boeken. I.p.v. een hotelkamer kregen we een bungalow. Daardoor konden we weer zelf koken zij het met weinig potten. De bedden waren te zacht maar toch hebben we goed geslapen. Parkeren voor de deur gratis en goede wifi. Ligt buiten de stad en voor alles de auto nodig. Betaling met creditkaart. Ontbijt inbegrepen die heel uitgebreid en lekker was. Zeker aan te raden.


Gestinn Guesthouse Reykyavik


We zijn terug in de hoofdstad en dat betekent het einde van de reis en het laatste verblijf. We zitten in een kelderwoning, zeer ruim met inkom, slaapkamer, living, keuken en badkamer. In de keuken hetzelfde gebrek aan potten. Centraal gelegen op enkele honderden meters van de Halgrimkirkja. Dichtbij een IJslands restaurant, Loki. Bedden ook te zacht maar toch goed geslapen. Parkeren in de straat is gratis als er plaats is. Goede wifi. Betalen met creditkaart. Aanrader.
TRAVEL


Whale Watching Hauganes

Zeer zeker aan te bevelen. Fantastische bemanning en goede boot. Walvissen zien of niet, dat is niet te voorspellen maar ze doen hun best. Idem met het vissen, maar als ze bijten is het fun.


Glacier walk & icecave Skaftafell

Geweldige voormiddag gehad. Door weersomstandigheden onderweg was de groep flink gereduceerd, 6 ipv 18 personen. De tocht met gids Natalia was toppie. Veel info gehad en nog meer gelachen. Dit is zijn geld meer dan waard.