Peru 2020

Voor het volgende "grote" avontuur trekken we eens naar Zuid-Amerika. Het is een land met een cultuur en adembenemende landschappen die ons steeds heeft gefacineerd.

Deze keer ga ik niet luierikken maar op de ouderwetse manier voorbereiden, t.t.z. alles zelf doen.

 7 februari vliegen we Brussel-Amsterdam-Lima.

Het eerste deel van de doorsnee reizen slaan we over, zijnde de Ballestas eilanden en de Nazca lijnen.

Met een binnenlandse vlucht gaan we naar Arequipa waar o.a. een tweedaagse in de colca canyon op het programma staat.

Ook op het Titicaca meer is een tweedaagse gepland. Daar verplaatsen we ons met de bussen van Cruz Del Sur.

In de sacred valey willen we graag Maras, Muray en Pisco bezoeken. 

Vanuit Cusco treinen we naar Aguas Caliente om dan het hoofddoel van de reis te bereiken, namelijk Machu Picchu.

Dan gaat het met een binnenlandse vlucht terug naar Lima.

Hier verblijven we nog een 5 tal dagen om de vermoeienis van de tocht van ons af te spoelen.

26 februari vertrekken we huiswaarts om daags daarop aan te komen.

Er zal een dag tot dag verslag worden gepubliceerd, maar de foto's zullen pas na de reis er worden bij gezet omdat dit heel veel werk ter plaatse vraagt.

Geloof het of niet:

WE KIJKEN ER NAAR UIT !


Vrijdag 7/02        Vlucht Brussel-Amsterdam-Lima

                           Lima, hotel Ibis Larco 2 nachten

Zaterdag 8/02     Citytour Lima

Zondag 9/02       Vlucht Lima naar Arequipa

                            Arequipa, hotel Katari 2 nachten

Maandag 10/02   Citytour Arequipa

Dinsdag 11/02      2 daagse Colca Canyon (spotten Condors)

Woensdag 12/02  2 daagse Colca Canyon 

Donderdag 13/02  Bus Arequipa naar Puno

                              Puno, 1 nacht hotel Tienna Viva Puno Plaza

Vrijdag 14/02         2 daagse titcacameer

                              We hebben geen "toeristische toer" geboekt.

                              Zullen ticket kopen voor boot.

                              Overnachting geboekt in Musqoy Wasi

Zaterdag 15/02      2 daagse titcacameer

                               Puno, 1 nacht hotel Tienna Viva Puno Plaza

Zondag 16/02         Bus Puno naar Cusco

                               Hotel Monasterio San Pedro 3 nachten    

Maandag 17/02      Citytour Cusco

Dinsdag 18/02        Sacred Valey, Maras, Muray, Pisco

Woensdag 19/02    Cusco naar Aguas Caliente, Bus en trein

                               Hotel Waman 1 nacht

Donderdag 20/02   Machu Picchu

                               terug met Trein en bus naar Cusco

                               hotel Monasterio San Pedro, 1 nacht

Vrijdag 21/02          Vlucht Cusco naar Lima

                               Lima, hotel Radisson Decapolis Miraflores 5 n

Zaterdag 22 tot

Woensdag 26/02    Luieren in Lima

                               Nachtvlucht Lima, Amsterdam, Brussel

Donderdag 27/02    aankomst Brussel

PERU 2020

Donderdag 6/02

We zijn al een stukje opgeschoten. Treinen naar onze nationale luchthaven, shuttle servive van Vandervalk en daar een overnachting. Zo moeten we morgen vroeg niet al te vroeg uit onze tweemeterbak. TV kijken en nog een kleinigheid eten. We zijn klaar voor morgen de grote verplaatsing. 

PERU here we come !

Dat kleinigheidje eten is een heuse Phad Thai geworden. Bij Vandervalk hebben ze hier een Oosterse resto. Eén van hun specialiteiten is de Phad Thai met kip scampi of vegie, mede doordat de kokkin een Thaise is. Met voorsprong DE lekkerste die we ooit gegeten hebben. Als je eens logeert bij Vandervalk Brussels Airport is dit een absolute aanrader. 

Vrijdag 7/02 

Na een rustige nacht en een lekker en uitgebreid ontbijt worden we met de shuttle naar de luchthaven gebracht. Alles verloopt vlotjes en de vlucht naar Amsterdam keurig op tijd. In A'dam moesten alle zeilen bijgezet worden want we hadden maar een klein uur overstap tijd. Het boarden ging vlot en weer netjes op tijd vertrokken. De economy comfort zetels die we geboekt hadden bieden inderdaad een zee (nou ja, een zeetje dan) van ruimte. De derde zetel in de rij was vrij zodat we nog meer plaats hadden. Voor ons zaten twee van die wietlawaais die geen seconde konden stil zitten. Ze zaten nauwelijks neer en de zetels gingen al plat. Het eten was voor vliegtuigkost heel goed. Tussenin versnaperingen zoals een sandwich, stroopwafels, een ijsje. Om 23:00u onze tijd kregen we nog een avondmaal (17:00u L.T.) Kwartiertje vroeger in Lima. Aan de imigration was het wel een uur aanschuiven. De taxi chauffeur ( ook een Rudy) stond ons op te wachten en nog eens een uur later waren we in ons hotel. Als ik deze zit te schrijven is het 04:00u onze tijd. We gaan dus vlug onder zeil.

 - Tijdens de rit van de luchthaven naar het hotel hebben we wat gepraat met chauffeur Rudy. Spreekt perfect Engels en heeft meer dan 20 jaar op cruiseschepen over heel de wereld gewerkt. Wegens de files nam hij steeds sluipwegen. Een inwoner van Lima (is da dan een Limanees ?) brengt voor woon-werk verkeer bijna dagelijks 4 uur in de auto door. Er wonen 11,5 miljoen mensen in Lima. Peru wordt overspoeld door vluchtelingen uit Venezuela (meer dan 1miljoen). Velen wonen in Lima met verschillende gezinnen in goedkope éénkamer flatjes. Er is geen werk voor hen en verdienen de kost met bedelen en straatverkoop. Ook criminaliteit door het stelen van dure horloges. Miraflores, de wijk waar wij logeren is betrouwbaar door de vele security en politie.

Zaterdag 8/02.

Ondanks de vermoeiende dag gisteren waren we toch vroeg op. Lekker en compleet ontbijt. We gaan een beetje opverkenning in de buurt. Op een kleine kilometer vinden we Mercato 28. Lijkt gezellig om eens te gaan eten. We stappen verder naar het JF Kennedy park. Het is zaterdag en veel mensen genieten van hun vrije dag. De zon komt er door en wij terug naar het hotel om ons een meer zomers teneu aan te meten. We gaan richting strand en bewonderen de kustlijn van Miaflores Lima. De terrasjes zitten tsjokvol maar met wat geluk vinden we een plaats. Met een Pisco del sur en een Chevice (rauw gemarineerde vis in limoen met pepers en avocado). Dat is geen slecht begin. De service in " La Bonbonniere" was excelent en het zicht op Waikiki beach eveneens. We lopen verder langs de kustlijn en vinden in parque Antonio Raimondo een kleine kopie van parque Guel. Het loopt er vol van de "verliefde" koppeltjes. De zon is ondertussen van jetje beginnen geven en zoeken verpozing in een creperia waar Kaats enen met banaan naar binnen werkt. Terug in het hotel pas ik ons verhaal aan. We knappen een uiltje en gaan dan op pad voor het diner. Bij het eerste restaurant dat we op het oog hadden zat geen enkele persoon. Dat nodigt niet uit tot binnen gaan. Alfresco laten we dus links liggen. Bij de volgende, Punto Azul, zit er veel volk. We kiezen voor een aperootje en ja, weer een cheviche. Deze keer met inktvis en gebakken kreeftenstaartjes. Best lekker, maar de apero het eten en de wijn wordt allemaal gelijktijdig geserveerd. Lijkt ons Azië wel. De apero moet dus het dessert vervangen. Op de terugweg merken we dat het druk is in Miraflores. Het is nog steeds 25° en aangenaam wandelweer. We hebben een mooie eerste dag achter de rug. 


Peru 8-02 (1)
Peru 8-02 (25)
Peru 8-02 (31)
Peru 8-02 (34)
Peru 8-02 (39)
Peru 8-02 (46)
Peru 8-02 (58)
Peru 8-02 (60)
Peru 8-02 (67)
Peru 8-02 (62)
Peru 8-02 (63)
Peru 8-02 (70)

Zondag 9-02

Na het ontbijt de bagage pakken en om 10:30u staat Sergio, onze chauffeur klaar om ons naar de luchthaven te brengen. De vlucht is pas 14:20u. Door dat het zondag is en bijna geen verkeer zijn we om 11:15u reeds in de vertrekhal. We tonen ons ticket aan de balie maar er is een probleem. De dame zegt dat de vlucht van 14:20u niet bestaat op zondagen. We worden naar de desk van airline SKY verwezen. Een lange rij maakt dat we een uurtje staan te wachten. De dame bevestigd dat die vlucht niet bestaat. Booking agency Trip,com zou ons foute info hebben gestuurd. We worden overgeboekt (zonder kosten) naar de vlucht van 19:15u. Het wordt dus een uurtje of zeven wachten ! In de luchthaven heb je 2 uren free wifi. Eerst het hotel in Arequipa verwittigen dat onze vlucht vertraging heeft en pas om 20:50u aankomt en dus de pick up dient aangepast te worden. Nadien wordt het rondslenteren en boekske lezen. Niet plezant, maar gelukkig is er vandaag nog een vlucht en is er bovendien nog plaats. Wel zijn hier lekkere sapjes en broodjes jamon te koop. Iets voor 18:00u gaan we inchecken. Eindelijk van die bagage af. Aan de gate zien we nog mensen die deze middag in de rij stonden voor de balie van SKY. We zijn dus duidelijk niet de enigen die deze miserie hebben. Magere troost. De vlucht vertrekt met een dikke 20 minuten vertraging maar we landen wel iets voor 21:00u. De chauffeur staat ons op te wachten en drie lwart later staan we op de Plaza de Armas voor het Katari hotel. We worden super vriendelijk ontvangen en krijgen meteen uitleg over alles wat er te bezoeken valt. De kamer is heel mooi, het bed is super en in "no time" liggen we in dromenland.

Maandag 10/02


Deze dag beginnen we met ontbijt op het terras en in de zon. Heerlijk. Vandaag geven ze zo'n 20° en tegen de avond regen. Als goede “christenen” is het eerste bezoek de Kathedraal :) Er is voor een maandag een massa volk op de been. Van de Plaza de Armas gaan we naar de mercado. Een grote markt met een massa verse produkten. Vis ,vlees, groenten, fruit, granen en ook textiel. In de rayon van de fruitsappen kopen we ons een naranja/mango sapje voor 10S. De madammen van de fruitbazar gaan gewillig op de foto met ons. De camera draait full-time. Naast de markt staat een straat vol taxi's om alle aankopen naar huis te brengen. We gaan verder en aan restaurant Zig Zag reserveren we een tafel voor twee personen voor vanavond. Bij het verder wandelen ziet Kaats een giga scheur in mijn broek. Te veel gas gegeven zeker ? Naar het hotel om te changeren en dan een broodje gaan eten. Daarna trekken we naar het San Catalina monasterie. In het begin niet tof maar gaandeweg toffer. Het is volgens velen een “must see” maar we hebben al schonere dingen gezien. Dan naar Alpaca del Sol, een fabriek waar ze van Akpala's, Viekoenja's, lama's en nog een paar van die spuwers wol spinnen en kledij maken. Eerst komen we bij de dieren zelf. We moeten ze voederen (kwestie dat hun haar kan groeien) en zien dan de wol sorteren. Een hele uitleg (te lang) en ten slotte de weverij en de winkel. Ik koop me een trui van Akpala baby wol. Tegen zessen terug in het hotel waar we koffers moeten pakken. De grote bagage blijft in het hotel en met een dagrugzak vertrekken we op tweedaagse naar de Colca Canyon. Rest dan nog naar de Zig Zag te gaan eten. Heb zin in Alpaca (a ja z'n haar is nu toch af :) Het etentje  was perfecto. We mochten direct boven plaatsnemen aan het venster. Het enige dat we zagen was echter regen. Het heeft de hele nacht water gegoten. Bij den apero een antipasta. Serieuze schotel voor ons tweeën hoor. Kaats nam dan een drieluik van rundsfilet, lam en alpaca filet. Geserveerd met sausjes en frietjes. Ikke de alpacafilet met aan patatte in de péle. De wijn, een rode Tacama (Peruviaanse) was super. Goed om een leuke dag af te sluiten.

Peru 10-02 (1)
Peru 10-02 (7)
Peru 10-02 (27)
Peru 10-02 (43)
Peru 10-02 (47)
Peru 10-02 (58)
Peru 10-02 (74)
Peru 10-02 (91)
Peru 10-02 (93)
Peru 10-02 (110)
Peru 10-02 (120)
Peru 10-02 (122)
Peru 10-02 (132)
Peru 10-02 (134)
Peru 10-02 (140)
Peru 10-02 (96)
Peru 10-02 (143)
Peru 10-02 (147)
Peru 10-02 (142)

Dinsdag 11/02

Redelijk vroeg uit de veren want om 7:45u worden we opgehaald. Weer de dag beginnen in het zonnetje aan het ontbijt. Het is nog maar goed 7:30u of het busje is er al. Nog wat compagneros ophalen en wijle weg. De gids noemt Ali. Neen, genen... We krijgen gedurende de hele dag een massa info over de toer en het land. De eerste stop is om water te kopen en Coca in slaan. We kiezen voor de snoepen i.p.v. de bladeren. Het gaat gestaag bergop. Langs de weg verschillende stops om kennis te maken met Lama's, Alpaca's en Viekoenja's en het landschap die allen even indrukwekkend zijn. Tegen de middag zijn we in Chivay en nemen er een lunchbuffet. Best lekker en veel keuze. Stoofpotje van Alpaca is best te pruimen. Volgens Ali hebben we geluk gehad met het weer. Het is nu winter en op de Patapampa pas(4910meter) kun je meestal geen steek voor de ogen zien. Wij konden alle besneeuwde vulkaan toppen zien. Het hotelletje is best ok. Logeren in een bungalow waar het echter ijskoud is. Na de middag gaan we naar de thermische baden. Niet te veel van voorstellen hoor, maar in het water was het best lekker. Terug in het hotel zijn we pompaf. Het regent weer ouwe wijven. Het elektrische vuur maakte het een beetje beter maar we gaan vroeg onder de wol.

PS. Die groene bollen op de foto zijn een plant maar voelen aan als rots. De eerste 50 jaar groeien ze 1cm per jaar. Daarna 1mm per jaar. Er zijn exemplaren die 1200 jaar oud zijn en meer dan twee meter halen.

Peru 11-2 (1)
Peru 11-2 (3)
Peru 11-2 (16)
Peru 11-2 (12)
Peru 11-2 (18)
Peru 11-2 (25)
Peru 11-2 (26)
Peru 11-2 (29)
Peru 11-2 (31)
Peru 11-2 (33)
Peru 11-2 (38)
Peru 11-2 (41)
Peru 11-2 (44)
Peru 11-2 (48)

Dinsdag 12/02

Vroeg onder de wol, maar ook vroeg eruit. Om 6:00u begint de rit met ophalen van de andere gasten want iedereen slaapt op een andere plaats. Daarna richting Colca cacyon. Het doet een salaa vlaagsje maar echt regenen kun je dat niet noemen. Op de marktplein van Yanque Voeren de schoolkinderen een “dagelijks” dansje uit. Tof, zeker de klederdrachten. De oudere dames in de dorpen dragen ook de traditionele kledij (geen cinema). Onderweg naar Cruz del Condor wordt een waar natuur spektakel opgediend. De foto's zeggen meer dan ik kan uitleggen. Het is niet de ideale tijd om Condors te spotten maar je kijkt je de ogen uit naar de omgeving. We zien toch één Condor voorbij vliegen. Na een uurtje wordt de terugweg aangevat. Na nog geen kilometer zien we nog 4 Condors maar hoog in de lucht. Er wordt ook een wandeling gedaan waar bij Ali weer van alles weet te vertellen. In Pinchollo een stop waar we proeven van de Sour. Een zuur fruitsapje van een vrucht die op cactus groeit. Tegen de middag weer een buffet lunch. We raken aan de babbel met een Guatemaals koppel en een Peruviaanse dame met haar dochter. Na het eten wordt de terugweg aangevat, met slechts 1 stop deze keer. Ali had gelijk want de Patapampa pas stond in de mist. Ook de lama's en ander wollen tuig gaven afwezig. Tegen 16:00u terug in Katari hotel, waar de bagage reeds op de kamer staat. Zoals gezegd hebben we weer gereserveerd in de Zig Zag. Eerst effe bekomen en dan gaan smullen. Wie komen we tegen in de Zig Zag ? Juste, de Guatemalesen. Het eten was weer overheerlijk en meer moet da niet zijn om de dag af te sluiten. Kaats voelde zich niet lekker en kroopdirect onder de wol.

Peru 12-02 (103)
Peru 12-02 (100)
Peru 12-02 (98)
Peru 12-02 (96)
Peru 12-02 (94)
Peru 12-02 (84)
Peru 12-02 (80)
Peru 12-02 (115)
Peru 12-02 (70)
Peru 12-02 (69)
Peru 12-02 (60)
Peru 12-02 (111)
Peru 12-02 (58)
Peru 12-02 (57)
Peru 12-02 (55)
Peru 12-02 (45)
Peru 12-02 (44)
Peru 12-02 (37)
Peru 12-02 (32)
Peru 12-02 (28)
Peru 12-02 (22)
Peru 12-02 (8)
Peru 12-02 (4)
Peru 12-02 (3)
Peru 12-02 (1)

Woensdag 13/02

De afgelopen nacht heeft Kaats menig keer moeten opstaan wegens ziek. Diareeks, overgeven en super mottig. Zij ziet er tegen op voor het vervolg van de reis. Ik besluit om de tweedaagse op het Titicacca meer te cancelen alsook het verblijf daar. We nemen een nacht extra in Puno zodat we er nu drie nachten verblijven. Als Kaats beter is kunnen we een dagtocht maken op het meer. Ik ga alleen ontbijten en het zonnetje geeft buzze.

Een jonge knappe madam is onze chauffeur naar de busterminal. Nog nooit zo'n grote terminal gezien. Het is zoals op de luchthaven, de bagage wegen en inchecken. Overal in Peru zijn de mensen vriendelijk maar hier is het andere koek. Bij het “boarden” blijkt dat we nog een pas van 3 Solen moeten kopen als busterminal kosten. In de rij voor het pasje en terug in de rij voor het boarden. Daar ik tijdig boekte hebben we een super plaats. Bovendeks helemaal vooraan. Omdat niemand achter ons zit kan Kaats de stoel helemaal achterover leggen en slapen. We vertrekken 8:40u. Het eerste uur is saai ( om uit de stad te raken). Het tweede uur ook, maar eenmaal op Altiplano zie ik een formidabel landschap. Vanop mijn seat kan ik naar hartelust filmen en foto's nemen. Tegen de middag komt een steward broodjes brengen met koffie of thee en een gebakje. Deze mens is dan weer heel vriendelijk. Ondertussen regent het af en toe. Het is ruim 15:30u als we in Puno aankomen en het zonnetje schijnt. Een taxi naar het hotel, maar wegens feesten in Puno moeten we een stuk te voet. Eens in het hotel, blijkt dat het hotel al de hele dag zonder stroom zit. Ze kunnen onze extra boeking niet checken maar dat komt ok als er stroom is. We kunnen op de kamer en Kaats kruipt sito presto in bed. Het is 20:00u als er weer volle bak licht is in het hotel.

Er zijn feestelijkheden in de stad en af en toe vuurwerk. Hopelijk is Kaats morgen beter en kunnen we mee feesten.

Peru 13-02 (2)
Peru 13-02 (4)
Peru 13-02 (5)
Peru 13-02 (6)
Peru 13-02 (7)
Peru 13-02 (8)
Peru 13-02 (9)
Peru 13-02 (10)
Peru 13-02 (11)
Peru 13-02 (16)
Peru 13-02 (17)

Vrijdag 14/02

Gelukkig is Kaats aan de beter hand. Het zou reizigers diaree kunnen zijn. Eerst brengen we de was naar een Lavanderia.We zien buiten hoe fel het heeft geonweerd en gehageld gisteren. Men is in de straten het slijk aan het opruimen. Op sommige plaatsen liggen nog pakken hagelkorrels. We komen bij een Mercado maar de producten zijn minder mooi dan in Arequipa. Op weg naar de haven moeten we steeds zigzaggen om het slijk en water te mijden. Zoals gelezen in reisverslagen is het idd beter en vooral goedkoper om daar een ticket te kopen in plaats van via internet. Je wordt wel de oren van kop gezaagd door de ticket vendors. Mañana, mañana,,, We lopen terug naar het centrum en zien geweldige figuren rondlopen. In een supermarkt is een stand van Claro waar we een wifi kaart kopen. Die gasten installeren alles voor net geen 10€. Terug in het centrum zijn de feesten in volle gang. Je moet blind zijn om niet te zien dat het Mariafeesten zijn. Er staan 3 fanfares klaar en alle 3 beginnen ze gelijk te spelen. Wat een kakofonie van lawaai is da zeg. Om wat te bekomen zoeken we een terrasje op. Het is ondertussen lekker zonnig geworden. Niet gesmeerd en dus zie ik er lekker kreeftig uit. We nemen soep die best lekker is. We reserveren ook een tafel bij Mosja voor vanavond. Kaats is moe en besluit wat te gaan rusten. Ik placeer me op een bank op een plein naast een oudere Peruviaan. De mens begint een gesprek met mij en ik zeg no habla español señor. Daar trekt Alfonso zich geen zak van aan en hij ratelt maar door. Ik antwoord in het Oostends. ZALIG. Een half uur praten en elkaar niet verstaan. Hij begrijpt wel dat ik Ollandais ben en ik dat hij 88 jaren telt. Er komt serieuze bewolking opzetten en ik neem afscheid van mijn praatvriend. Nog effe langs de Lavanderia de was ophalen en terug naar het hotel. Weer 15000 stappen vandaag. We gaan eten bij Mosja, een gerenomeerd restaurant in Puno. Het eten was heel lekker maar..... We bestellen een pisco sour en een witte wijn voor apero. Na 20' komt e madammeke af met 2 pisco sour. Uitgelegd 1 pisco en 1 witte wijn. Tegen de tijd dat de wijn er aan komt staat ons hoofdgerecht al op tafel. Doet een beetje Aziatisch aan. We houden de apero dan maar weer als dessert. Terug naar het hotel zien we een massa volk op straat. Lijkt de Kapellestraat wel op braderiedag.

Al bij al een mooie dag en Kaats weer etwa beter.

Peru 14-02 (1)
Peru 14-02 (12)
Peru 14-02 (24)
Peru 14-02 (28)
Peru 14-02 (30)
Peru 14-02 (35)
Peru 14-02 (38)
Peru 14-02 (42)
Peru 14-02 (48)
Peru 14-02 (60)
Peru 14-02 (65)
Peru 14-02 (74)
Peru 14-02 (84)
Peru 14-02 (95)
Peru 14-02 (102)
Peru 14-02 (117)

Zaterdag 15/02

Het zonnetje laat zich vroeg zien vandaag. We gaan te voet naar de haven om een boottocht naar de Uros eilanden te maken. We weten dat het een toeristenval is maar willen het toch gezien hebben. De hele straat naar de haven is bezet door een markt. Ook de zijstraten, maar die hebben we niet bewandelt. Het is meestal prullaria maar ook kledij, vlees, vis en alles lekker in het zonnetje. Het is al 10:00u als we haven bereiken. Kaartjes gekocht, boarden en 10' later wijle weg. Na een half uurtje varen komen we aan de eilanden. Ik sta verstomd dat het er zo veel zijn. Net op één ervan aangekomen en we moeten direct plaats nemen. De chef van de clan vertelt honderd uit, in het Spaans. Ik kan begrijpen hoe ze de rieten eilanden vormen door een visuele uitleg. Ze bouwen er ook hutten, siervoorwerpen en boten mee. Hier heeft de elektronica ook zijn intrede gedaan. Ik merk in een hut een PC, Scanner/Printer en GSM's. Bij iedere hut staat een zonnepaneel. Het onderste deel van het riet is ook eetbaar en zou naar banaan smaken. Rare bananen in Peru hoor. Dan is het tijd voor inkopen te doen. Het zijn weeral de typische prullaria waar we geen zin in hebben. Dan worden we uitgenodigd op een rieten boot (wel tegen 10 zolen p/p). We varen langs de eilanden en de kinderen zingen een paar liedjes en hoe kan het anders, komen ze rond met hun klak. Er wordt aangelegd bij een groter eiland waar Achiel de plak zwaait. In de “supermarkt” laten we ons paspoort afstempelen (souvenir). Achiel laat via een micro weten dat er comer's te koop zijn. Niet één keer, maar alle 10'. We nemen plaats op een bank en genieten van het zonnetje. Den Achiel wil een praatje komen maken maar gelukkig kent hij geen Ingles. Tegen 14:00u zijn we terug en wandelen door de markt terug naar het hotel. Effe een frisser plunje aantrekken en gaan eten. Beginnen met een Pisco sour en daarna Alpaca carré met gestoomde groenten en puree. Mijn stuk vlees is harder dan een rots. Hoe is het mogelijk om zo'n lekker stuk te verkloten ?

In een grote supermarkt naar binnen om eens te zien wat ze verkopen en aan welke prijzen. Terug naar het hotel en pakken voor de transfert van morgen.

Peru 15-02 (18)
Peru 15-02 (60)
Peru 15-02 (52)
Peru 15-02 (75)
Peru 15-02 (43)
Peru 15-02 (40)
Peru 15-02 (35)
Peru 15-02 (33)
Peru 15-02 (24)
Peru 15-02 (10)
Peru 15-02 (8)
Peru 15-02 (6)
Peru 15-02 (5)
Peru 15-02 (4)
Peru 15-02 (3)
Peru 15-02 (2)
Peru 15-02 (76)
Peru 15-02 (69)

Zondag 16/02

Na Kaats is het mijne toer met de diareeks. Ik ben er gelukkig niet ziek van. Als ontbijt neem ik enkel een paar bananen. We moeten van het hotel enige meters te voet want de straat is afgezet voor de feesten. IEDEREEN staat/zit buiten. Zelfs met de oudsten komen ze aan sjezen. Ze zullen verzekers gezegend worden vandaag. Daar kunnen wij niet op wachten en met de taxi naar het busstation. Weer dezelfde routine en iets na achten zijn wijle weg. We hebben dezelfde plaatsen op de bus en hebben dus schoon zicht. Het weer is schitterend en de route ook. We overschrijden weer de 4600 hoogtemeters. Rond de middag krijgen we regen maar tegen dat we in Cusco zijn is zon er opnieuw. De taxi driver maakt reclame en biedt zijn diensten aan voor de komende dagen. We zouden wel een ritje naar Pisac overwegen op dinsdag. In het hotel zijn er problemos. Begin januari had ik de geboekte kamer geannuleerd en direct terug geboekt wegens een prijsvermindering. De boekingnummers bleken niet te kloppen. De manager erbij en die wist direct hoe de vork aan de steel zat. We kregen zelfs een upgrade naar een superior kamer. Na 8 uren in de bus zijn we tsjutte en blijven in het hotel, ook voor het diner.

Via Facebook krijgen we een bericht van Yi, een Chinese dame die in Toronto Canada woont en we in 2008 leerden kennen in Vietnam. Niets speciaal, ware het niet dat ze laat weten vandaag naar Peru te komen. Na vergelijken van onze programma's zullen we elkaar hier in Cusco kunnen ontmoeten. Het gezegde “its a smal world” blijkt dus te kloppen. We kijken er heel erg naar uit.

Peru 16-02 (1)
Peru 16-02 (2)
Peru 16-02 (3)

Maandag 17/02

De San Pedro markt is recht over het hotel en dat is de eerste bestemming. Heel groot, overdekt en alles te koop. Ook veel eetgelegenheid, een food court dus. We zakken af naar het centrum en zoeken de plaats op waar we morgen om 08:00u moeten zijn voor de toer naar de Sacred Valley. In dezelfde straat vinden we een gezellig restaurantje waar we een tafel reserveren. We komen op de Plaza de Armas die ligt te schitteren in het zonnetje. Niet alleen de Plaza maar de hele stad Cusco (Qosqo) blijkt heel mooi te zijn. Als we verder gaan komen we in de wijk San Blas. Bekendste straatje is Hatun Rumiyoc, vanwege de bouwstijl. De stenen liggen echt nauwkeurig opeen gestapeld zonder dat daar ooit cement is aan te pas gekomen. Is gebouwd in de 16° eeuw. We beklimmen de straat die best steil is tot aan het kerkplein van San Blas. We lopen door een wirwar van steegjes die deze wijk super gezellig maken. Gidsen wandelen met een tros toeristen in hun zog om alle “verborgen” plekjes te tonen. We dalen terug naar het centrum en de avenue el sol. Super druk hier. Wat moet dit dan in het hoogseizoen zijn ? Iets na de noen op Calle Marquez vinden we een terrasje en nuttigen een broodje en een glas wijn. Dat terrasje hadden we beter niet gedaan. Het is een constante stroom van mensen die van alles willen verkopen. Het stopt werkelijk NIET. Gelukkig nemen ze genoegen met een “Gracias”. Ook twee blanke tienermeiden halen de gitaar boven en beginnen wat liedjes te kwelen. Om de terugreis te betalen ? We stappen verder en een jonge dame klampt ons aan met de vraag of we een massage willen ? De prijs ? Follow me sir ! In een pand achter een winkel krijgen we alle uitleg. Kaats neemt een "hot stone" massage en ikke een hoofd, nek, schouden en rug massage. Dat was lang geleden en de kwaliteit hoefde niet onder te doen voor de Thai. Ook de prijs niet: 35€ voor ons beiden.

Op weg naar het hotel gaan we nog even de mercado binnen. Om 17:00 wordt de bel geluid om de sluitingstijd aan te kondigen. In ons hotel effe op adem komen en dan naar Salinas voor het diner. We komen terecht in een hostel, maar dan een hele mooie. Het jonge volkje “hangt” er wat rond en wij genieten van een stevige kippensoep en een spaghetti Milanese. Het is het einde van alweer een mooie dag.

Peru 17-02 (4)
Peru 17-02 (5)
Peru 17-02 (14)
Peru 17-02 (15)
Peru 17-02 (18)
Peru 17-02 (20)
Peru 17-02 (22)
Peru 17-02 (27)
Peru 17-02 (29)
Peru 17-02 (36)
Peru 17-02 (42)
Peru 17-02 (46)
Peru 17-02 (49)
Peru 17-02 (53)
Peru 17-02 (59)
Peru 17-02 (62)
Peru 17-02 (65)
Peru 17-02 (73)

Dinsdag 18/02

Om 08:20 afgesproken aan het kantoor van S.A.S. De maatschappij bij wie we de uitstap van vandaag hebben geboekt. We komen aangesjeest om 08:00u en het kantoor vast met vijf sloten. 20' later geen verandering in de situatie. Er hangt een briefje aan de deur met een tel. nummer. Gebeld en de belofte gekregen dat er binnen 5' iemand afkomt. 6' Later komt een jonge mokke buiten asem aan. Ze bekijkt onze voucher en begint paniekerig te telefoneren. Nog 5' later komt er een taxi aangeschoven, wijle erin en de chauffeur volle petrol weg. 10' Later stopt de taxi bij een busje. De mokke in overleg met de gids van de bus wij erin en wijle weg.

De andere passagiers ook niet gelukkig want met bijna een uur vertraging vertrekken we. Nog een stop voor een Chineeske die haar kind meezeult en de kleinen heeft in zijn pamper gescheten. Een uur later bereiken we Chinchero en stoppen voor een pand waar de dames van het dorp de Alpaca wol behandelen. Hele uitleg maar we voelen aan ons ellebogen dat het eindigt in de shop. En idd daar staan we dan. Ik zie een mooie Alpaca trui die me op het lijf gemaakt lijkt. Prijs: 60 zolen ofte 17€. Ik kijkt een beetje ongelovig en sla toe voor ze van gedacht veranderd. We kopen ons beiden nog een poncho voor thuis in de zetel. Weer als laatsten de bus op. Men rijdt ons door een kleurrijke en prachtige Andes. Via slijk en hobbelwegen bereiken we Moray. De Inka hebben deze kraterplaats (van een ingeslagen meteoriet) uitgebouwd als een landbouw labo. De hele uitleg vergt enkele bladzijden dus verwijs ik geïnteresseerden naar Wikepedia. We dalen de krater af onder niet aflatende info van de gids. Uiteraard moeten we de krater ook uit en onder een lekker zonnetje is dat puffen. Verder via het prachtige decor naar Maras. Daar vinden we een goede 3000 zoutplaten. Via een zoutwaterbron komt het water in de platen terecht. Na het verdampen blijft een halve meter zoutkorst over. Ik koop zwart zout die ruikt naar houtskool en idd het zout wordt gerookt. Nog een halve kilo met kruiden voor vis of kip. Ook twee chocolaatjes met zout.

Het is ondertussen beginnen watergieten. Op de terug moet diene kleinen weer een pamper aan. Gelukkig is de regen gestopt en komen we droog terug in Cusco. Voor lunch was er blijkbaar geen tijd. Wijle honger en weer bij de Karlos een broodje gaan knabbelen. Terug in het hotel keuren we nog eens de aankopen. Ik schrijf verslag en kijk op Tripadvisor waar we gaan eten straks. 't Zal wel weer in orde zijn. En dat was het ook, bij Uchu. Prachtig interieur, lekker, enkel,,, ze krijgen het niet afgeleerd om uw hoofdgerecht samen met de apero te brengen. Deze keer alles terug gestuurd. Nadien een babbel met de serveerster die meende dat het zo moest.

Peru 18-02 (1)
Peru 18-02 (5)
Peru 18-02 (8)
Peru 18-02 (12)
Peru 18-02 (14)
Peru 18-02 (16)
Peru 18-02 (27)
Peru 18-02 (39)
Peru 18-02 (32)
Peru 18-02 (42)
Peru 18-02 (47)

Woensdag19-02

Vroeg uit de veren want om 07:00 staat de taxi klaar om ons naar het station te voeren. Daar staan de bussen klaar om ons naar Ollantaytambo te brengen. Alles gaat vlot en onderweg een pisstop. Ruim voor 10:00u komen we aan in Ollan,,,, Mooi stationnetje en dito treinen, De route naar Aguas Calientes is de mooiste treinrit die we ooit beleefden. Wat een natuur !!! Alleen die Amerikanen als tafelgenoten vielen tegen. Totaal niet geïnteresseerd. Wat kom je hier dan doen ? Aangekomen hebben we pech want het regent. Ik vind niet direct de goede richting want we landen in een souvenirmarkt, maar na een kwartier vinden we toch ons het hotel. De gastvrouwe Maria is supervriendelijk en geeft meteen wat tips voor de trip van morgen naar Machu Picchu. Tegen dat we geïnstalleerd zijn houd het op met regenen en kunnen we de verkenning van het dorp maken. A.C. Is niets minder dan een groot souvenirkot. In het hotel hebben we op de 7°verdieping een vieuw, aldus Maria. Dat zal bij benadering de lelijkste vieuw zijn die ik ooit zag. Het is een aards lelijk dorp voor toeristen gebouwd. Daar we in het hotel een pisco sour krijgen als welkomstdrink besluiten we hier ook te eten en het is dan nog lekker bovendien.

Peru 19-02 (1)
Peru 19-02 (3)
Peru 19-02 (7)
Peru 19-02 (9)
Peru 19-02 (10)
Peru 19-02 (12)
Peru 19-02 (13)
Peru 19-02 (24)
Peru 19-02 (27)
Peru 19-02 (32)
Peru 19-02 (30)
Peru 19-02 (38)
Peru 19-02 (40)
Peru 19-02 (47)
Peru 19-02 (60)
Peru 19-02 (68)
Peru 20-02 (9)
Peru 20-02 (4)
Peru 20-02 (13)
Peru 20-02 (30)
Peru 20-02 (33)
Peru 20-02 (39)
Peru 20-02 (40)
Peru 20-02 (44)
Peru 20-02 (51)
Peru 20-02 (58)
Peru 20-02 (61)
Peru 20-02 (64)
Peru 20-02 (70)
Peru 20-02 (77)
Peru 20-02 (79)
Peru 20-02 (84)
Peru 20-02 (87)
Peru 20-02 (90)
Peru 20-02 (95)
Peru 20-02 (100)
Peru 20-02 (115)
Peru 20-02 (121)
Peru 20-02 (123)
Peru 20-02 (130)
Peru 20-02 (136)
Peru 20-02 (140)
Peru 20-02 (143)
Peru 20-02 (149)
Peru 20-02 (153)
Peru 20-02 (164)
Peru 20-02 (176)
Peru 20-02 (179)
Peru 20-02 (181)
Peru 20-02 (185)
Peru 20-02 (186)
Peru 20-02 (189)
Peru 20-02 (190)
Peru 20-02 (192)


Donderdag 20/02

Supervroeg uit de veren want om 5:30u moeten we de bus op naar Machu Picchu (MP). Het hotel is er op voorzien want reeds om 4:30u kan je er ontbijten en het is dan nog eens heel lekker ook. Aan de bushalte zien we al een pak volk staan maar alles wordt in goede banen geleid en in no time gaat het busje de berg op. We zien verschillende sportievelingen die te voet de berg optrekken. Op de top is het mistig. Net na de controle begint het te regenen. Verdomme. Gelukkig duurt de regen slechts kort maar wordt de mist hardnekkiger. Samen met een trosje andere bezoekers blijven we een ½ uurtje geduldig wachten. Plots zegt een gids “nog 10'” en idd dan begint de mist weg te trekken. Eerst langzaam maar de zon krijgt steeds meer grip op die vuile wolken. Nog een ½ u. later kunnen we MP in volle glorie onder de zon zien schitteren. Je mag duizend foto/films bekijken maar de indruk die deze plaats je heeft kunnen ze niet weergeven. ADEMBENEMEND. De weergoden zijn ons zeker welgezind. Het is een schitterende zonnige dag met een heel aangename temperatuur. We maken de extra wandeling naar de Inka brug. De “brug” is een prulle maar de wandeling en bijhorende zichten zijn prachtig. Bij het bezoek aan MP horen Lama's. Het net alsof die beesten fotomodellen zijn. Ze gaan echt poseren voor je. Maar opgelet, als ze een kortsluiting krijgen en aan het galoperen slaan zouden ze je zo ondersteboven lopen. Alles wordt door rangers streng in de gaten gehouden. Je moet de pijlen volgen en zelf 1 stapje op het gras levert je een berisping op. Een beschrijving van deze plaats geven is bijna niet mogelijk. De foto's zullen meer zeggen dan woorden en dan nog.... Het is bijna 11:00u als we aan de uitgang komen en tegen de middag staan we weer in A.C. Op Plaza de Armas is in en rond de fontein een watergevecht aan de gang wegens één of ander feest. De kids geven sjette en alles op de plaza loopt er zeiknat bij. Wij nemen plaats op de 1° verdieping van een restaurant om het spektakel te kunnen volgen. We blijven er eten en tot diep in de namiddag zitten want het is ondertussen beginnen stortregenen. We trekken de poncho's aan om naar het hotel te gaan en de bagage op te halen. Om 17:23u de trein terug tot Ollantaytambo. Op de trein krijgen we koffie meteen broodje en een lekker koekje. Plots komt daar een verklede aap te voorschijn die ambiance in de keet brengt. Gevolgd door een ware modeshow. Het treinpersoneel showt poncho's, truien, sjaals enz... uit zuiver baby Alpaca fiber. Eén van de twee Amerikaanse oudere “dames” kopen een poncho. Only 168$. Zo is de treinrit vlug voorbij en stappen we over in de klaarstaande bussen die ons terug naar Cusco brengen. Ik krijg een bericht van Yi dat ze morgen om 8:00u op toer gaat. Jammer want het is bijna 10:00u als we in het hotel zijn en zodanig moe dat we het niet zien zitten om in alle vroegte naar haar hotel te gaan. Zodra we het bed raken vallen we in slaap. Wat een dag was dat zeg !

Vrijdag 21/02

Vandaag staat een transfert op programma. Tegen 11:00u worden we met een taxi opgehaald aan het hotel en naar de luchthaven gebracht. Geen verrassingen deze keer. Incheken verloopt vlot. Helaas is het aan de gate anders. Er wordt een vertraging van 15' aangekondigd maat die duurt wel een uur. 1:10u later dan voorzien kunnen we vertrekken. De piloot heeft gazze gegeven want bij aankomst is de vertraging nog 45'. Terwijl we wachten op de bagage krijgen we een telefoontje van Luis Alberto, de chauffeur die ons komt ophalen. We komen er aan Luis. Iets later zitten we comfortabel in een hyundai santa fe die ons naar het Raddison Decapolis brengt. De ontvangst is professioneel. We krijgen een kaart waarmee we dagelijks voor 10$ gratis drank krijgen. De kamer is tip top. We zien het niet meer zitten om de straat op te gaan en nemen een diner in het hotel.

De Argentijnse steak smaakt best en Kaats haar visschotel ook. Mooi gepresenteerd. De Pisco Sour is een van de beste die we al gedronken hebben. We moeten weer niet gewiegd worden. Geen foto's vandaag folks.

Zaterdag 22/02

Goede en nodige nachtrust. We verkennen het terras met zwembad op verdieping 12. Ziet er leuk uit. Het ontbijt is toppie. Te veel om op te noemen en het is ook 11:00u als we meer dan voldaan de tafel verlaten. We wandelen wat rond om de buurt te verkennen. Het is slechts op een boogscheut van het vorige hotel in Lima. We zijn vlak tegen de zee. We hebben nabij Kenedy Park een shopping center gezien. Kaats gaat een kijkje nemen en ikke, ik kijk naar de voetbalmatch van KVO tegen Waregem. Nadien aan het zwembad is het een lawaai van jewelste. De jeunesse zuipt de stukken eraf en overal slingeren chipszakken en sigarettenpeuken rond. Tof is anders. 's Avonds nog een kloeke maaltijd in het hotel, en ons doze in. No Pic's today folks.

Zondag 23/02

We gaan iets vroeger ontbijten want de zon laat zich vroeg zien. We zijn de eersten aan het zwembad. Het is er niet druk, dus prettig toeven daar. Rond de middag komt wat meer volk en de barman vindt het nodig om het geluid van de muziek naar een hoger niveau te tillen. We houden het uit tot iets na tweeën maar dan besluiten we te vertrekken. We gaan te voet naar de Huaca Pucllana, een pyramide van de inka's. Ik was benieuwd maar het blijkt toch niet veel soeps te zijn. We zien wel hoe de Inka hun doden begroeven. Bij de doden werd steeds een baby geofferd (gedood dus). Dit om aan de ouderen de weg naar het hiernamaals te wijzen. Er liepen dus overal zotten rond op de wereld. Op een plaats werden jonge vruchtbare vrouwen geofferd met het idee dat hun bloed de grond vruchtbaar zou maken ? Te zot voor woorden.

Na dit toch wel bizarre bezoek gaan we richting downtown, het historisch centrum. Algauw houden we een taxi aan want het bijna 10 km. Blijkt een kamikaze piloot te zijn. Hij reeds slechts op twee wielen, de twee achterste bij gas geven, en de twee linkse of rechtse in de bochten. Remmen bleek niet nodig. Kaats met een struisvogelei in de broek. Tot overmaat van ramp bleek de Plaza Major afgezet en mocht de taxi niet verder. We vroeger dan maar om ons naar Festival Magico del Agua te brengen. Daar aangkomen stond een rij van misschien wel 1000 mensen te wachten. En een lawaai en een gejankt om Soles, niette doen. De eerste beste taxi in en terug naar Miraflores. We wandelen naar de dijk en gaan dineren bij La Bonbonniere waar we onze eerste dag gingen. Weer was het heel lekker. Op de menukaart staat een coktail van zeevruchten, cheviche en inktvis. We bestellen een tafel voor morgen en de coktails, want sommige zaken zijn nogal een uitverkocht. Terug in het hotel nemen we nog een nightcap, een pisco sour en slapen daarna al roosjes.

Peru 23-02 (1)
Peru 23-02 (2)
Peru 23-02 (3)
Peru 23-02 (4)
Peru 23-02 (5)
Peru 23-02 (10)
Peru 23-02 (23)
Peru 23-02 (24)
Peru 23-02 (26)

Maandag 24/02

Het is opvallend dat er vandaag veel minder volk is aan de ontbijttafel. Maakt geen verschil hoor, we fretten toch even veel. We luierikken maar tegen 11:00 nemen we de taxi van het hotel richting downtown. Rustige chauffeur maar dan wel dubbel zo duur als die cowboy van gisteren. We komen aan op het Plaza Major en horen een fanfare spelen. Sorry, maar dat bleek de muziekkapel van de presidentiële wacht. De president en zijn familie zaten op een balkon van het paleis de plechtigheid te bekijken. Jammer dat we door de afsluiiting niet konden filmen want nadars hielden ons een stuk weg. Overal zag van die robocops lopen. Enfin, 't was een schoon spektakel. De Plaza is een giga plein met indrukwekkende gebouwen. Schoon, maar te groot om gezellig te ziijn. Geef mij dan maar Arequipa of Cusco. In de buurt laten we ons naar een terraske leiden. Niet moeilijk want de zon staat aan het zenit en het is brandend heet. Een frisse cola doet deugd. Kaats ziet op de kaart een coktail staan in rood geel groen. Een Matsoe Pietsjoe. Direct besteld voor de foto. We lopen verder en komen op de Plaza San Martin. Giga groot maar ook niet gezellig. Dan kruisen we de Metropolitan buslijn van de stad. Ikke nieuwsgierig gaan kijken. We zien een lijn die naar de Av.28 julio loopt waar het hotel is. Aan de machine die ééntalig Spaans is begrijpen we geen snars. Direct worden we bijgestaan door een inspectrice die alles uitlegt en dat een rit 5soles, ofte 1,5€ kost. Met twee is 10 soles en een taxi 20 soles. De bussen zitten knalvol en daarom gaan we niet mee. In de taxi rijden we langs de busbaan die uitsluitend voor bussen, politie en ziekenwagens is voorbehouden. De op/afstap haltes zijn op hoogte van de busdeuren. Een stop duurt nauwelijks enkele seconden. Achterlijke landen zeggen ze ? België heeft nog veel te leren, HEEL VEEL. We komen gekookt terug in het hotel en nemen een break op de kamer. Na een pisco sour op het dakterras trekken we naar de dijk in de hoop de zonsondergang te filmen. Helaas is het erg bewolkt en zien we geen moer. Op Larcomar zoeken we het resto op van gisteren en bestellen we ook de coktail van vis. Je krijgt er een schilderijtje voor geschoteld. Een Cheviche van vis in een heerlijke limoen marinade met zeewier, gefrituurde Calamares en een puree/avocado met on top scampis. Vergezeld van een fijne muscaatwijn glippen deze heerlijkheden door onze strot. Min of meer zwevend van geluk bereiken we ons hotel. Het duurt maar een paar tellen of we liggen strike.


Peru 24-02 (2)
Peru 24-02 (3)
Peru 24-02 (4)
Peru 24-02 (5)
Peru 24-02 (6)
Peru 24-02 (7)
Peru 24-02 (10)
Peru 24-02 (12)
Peru 24-02 (13)
Peru 24-02 (14)
Peru 24-02 (18)
Peru 24-02 (20)
Peru 24-02 (22)
Peru 24-02 (26)
Peru 24-02 (29)
Peru 24-02 (31)
Peru 24-02 (36)
Peru 24-02 (37)
Peru 24-02 (45)
Peru 24-02 (48)
Peru 24-02 (54)
Peru 24-02 (57)
Peru 24-02 (60)
Peru 24-02 (64)
Peru 24-02 (73)

Dinsdag 25/02

Vandaag valt er weer weinig te vertellen. Extreem lui zijn we geweest. Na het ontbijt aan het zwembad liggen. Een deel van het dakterras werd afgesloten wegens een of ander feest deze avond. Rond 14:00u wordt de geluidsknop van de muziek aangedraaid en wij kiezen het hazepad. Op de PC effe gecheckt of wein de buurt een massagesalon kunnen vinden. Op een steenworp van het hotel vinden er een. Blijkt dan nog een hele goeie te zijn. Voor 60 soles, zo'n 18€ een uur aan je lijf laten wrijven en kneden met zalig geurende oliën. We willen direct morgen terug komen maar kunnen niet samen. Kaats om 12:00u en ikke om 13:00u. Naast de massage is er een pedicure. Tijdens het wachten zal ik dan maar met mijn voeten laten spelen. We wandelen richting Larcomar waar we een taartje met koffie verorberen (niet geweune é voe de Geryllo). Naar het hotel terug, wat opfrissen en inchecken voor de vlucht van morgen. Vanavond is het diner opnieuw in de "Bonbonniere" maar eerst de apero in het hotel. Morgen wacht de terugreis en Welcome Pickups laat weten dat Luis Alberto weer de chauffeur is die ons om 16:00u naar de airport brengt. No pics today folks. 

Effe een aanvulling. Op weg naar de Bonbonierre zijn we langs Alfresco gepasseerd. De vorige zat er geen kat maar nu zat de zaak goed vol. We besloten om het er toch op te wagen en hebben het ons zeker niet beklaagd. Dus toch enkele foto's.

IMG_20200225_212906
IMG_20200225_212836
IMG_20200225_203725
IMG_20200225_202847
IMG_20200225_204811
IMG_20200225_204755

Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

Woensdag 26/02

Vandaag, de laatste dag. Na het ontbijt voor de laatste maal de valies volproppen. Het valt mee want echt veel hebben we niet gekocht. Een paar truien (aan die prijs kon je er makkelijk een heel valies kopen) en elk een poncho (voor de koude in België te weerstaan). Tegen de middag de bagage afgeven aan de receptie. We hebben nog een massageke geboekt en een pedicure en manicure. Opgefrist passeren we nog eens de Bonbonniere en hebben onder het nippen aan een laatste Pisco Sour nog een babbel met kelner Wilmer. Onze chauffeur naar de luchthaven is weer Luis Antonio. Ook met hem hebben we een gezellige babbel. Daar we vroeg op de luchthaven waren stonden we vooraan om in te checken en de bagage af te geven. In de taxfree schaffen we ons een paar flessen pisco aan om thuis deze heerlijke apero na te maken. Het boarden in Peru verloopt steeds chaotisch en nooit op tijd. De vlucht verloopt zonder problemen en netjes op tijd landen we in Amsterdam (daags nadien, de 27°).

De winterkleren aantrekken en nog een vluchtje naar Brussel, gevolgd door een treinreis naar Oostende waar nichtje Sofie en Tibo ons opwachten om thuis gebracht te worden. 


THATS ALL FOLKS

INDRUKKEN


Dat Peru een mooi land is moeten we hier niet vertellen.De foto's zullen dit wel genoeg getoond hebben. Wat de foto's niet tonen is de vriendelijkheid en hartelijkheid van de bewoners. De enkele woorden Spaans die we kennen zijn helaas niet genoeg om een gesprek met die mensen te beginnen maar in de steden is het Engels reeds heel vlot te spreken. Voor de reis had ik gelezen dat Peru op culinair gebied de voortrekker is in Zuid Amerika. Dit kunnen we enkel beamen. Diverse restaurants hebben ons verrast met nieuwe en onbekende smaken. De Chevice, rauwe vis gemarineerd in kruiden en limoensap en met zoete aardappel zal deze zomer zeker op tafel komen bij ons. Tonijn in de perfectie gebakken bij Alfresco in Lima. Steak en Alpaca in de Zig Zag in Arequipa. Gegrilde Argentijnse entrecote bij Uchu in Cusco. De Lomo Saltado in restaurant Misto in Lima.Gewoon ZALIG !

Een ontdekking is dat er ook in Peru wijnbouw is (Ica) en dat de Tacama een regelrechte voltreffer is. Als we het hebben over eten en drinken mag zeker het nationale aperitief de Pisco Sour niet vergeten worden. Lekker met Limoen of Mango of Passievrucht. 

Onze taxi ritten van en naar de luchthaven met Welcome Pickups kunnen we iedereen aanraden. Daags voor de rit krijg je een bericht met de naam en foto van uw chauffeur, bevestiging van ophaaltijd en zelfs met welke (luxe)auto u wordt afgehaald.

Nog een aanrader zijn de busverplaatsingen met Cruz Del Sur. Dit is de grootste maatschappij in Peru die tegen zeer aantrekkelijke prijzen het hele land doorkruist. De bussen zijn zeer comfortabel, en tijdens de rit wordt een hapje en een drankje aangeboden. Vroeg boeken en je zit op de bovenverdieping vooraan aan het venster (als je graag fotografeert).

De hotels zijn zonder meer allemaal meegevallen, maar daarover hieronder meer. 

Ben je zinnens Zuid Amerika te bereizen dan kunnen we Peru zeker aanraden. Een prachtig land, lieve mensen en lekker eten en drinken. Met het weer moet je geluk hebben maar als dit meevalt ga je een prachtvakantie tegemoet.


Kaats & Rudi


Hotels


De prijzen van de hotels vermeld ik niet meer daar deze soms sterk schommelen. Wij geven de voorkeur aan Booking,com. Goede prijs en in geval van annulatie een goede begeleiding.


Ibis Larco,Lima

Het is zoals alle Ibis hotels ter wereld, strak en efficiënt. Geen luxe maar alles wat je nodig hebt. De dames en heren aan de receptie zijn super vriendelijk. Wij worden in het “penthouse” t.t.z. Verdiep 14 geplaatst. De kamer is aan de kleine kant. Het is moeilijk om de deur met de kaartsleutel te openen want het vergt steeds een aantal pogingen om binnen te raken. Grote plus is het bed. Voldoende stopcontacten en goede gratis wifi. Tja, voor de wifi hoef je eigenlijk “bijna” nergens meer te betalen. De liften zijn beveiligd en je hebt je kaartsleutel nodig om op je verdieping te komen. Het ontbijt is niet incluis en kost 30 Soles (8€). Het is deze som zeker waard. Uitgebreid ontbijtbuffet en lekker.

De ligging is uitstekend. Op een paar honderd meter van de zee en vlak in de winkelstraat. Plaza mejor ligt dan wel 6 km verder en is best met een taxi te doen. Aanrader voor een kort verblijf.Hotel Katari, Arequipa

De grote troef van dit hotel is de ligging. Centraler dan op de Plaza de Armas kun je moeilijker liggen. Ook de ontvangst door senora Nieves was geweldig. Een dame gemaakt voor deze job. We hadden een mooie kamer maar jammer genoeg geen sterke verlichting. Minder goede isolatie en daardoor regelmatig lawaai van andere gasten en gebrom van een elektromotor. Heel goed bed. Fijne douche maar in de badkamer kun je niet veel spullen kwijt. Kluisje, sluffers, badjas ter beschikking. Het ontbijt buffet is op het terras. In het zonnetje genieten van de plaza en de omliggende besneeuwde toppen van de vulkanen. Goede wifi en lift. Vriendelijk personeel.
Hotel Pozo del Cielo, Chivay, Colca Canyon

Deze site bestaat uit een reeks bungalows die zeer ruim zijn. Gewoon aan de koude liggen op bed een massa dekens en ook een elektrisch deken. Kaats was in de wolken. Opvallend veel stopcontacten in de kamer wat soms nogal eens gebrekkig kan zijn. Een badkamer met een vieuw. Nog nooit meegemaakt ! In de douche een venster met zicht op de canyon. Het was wel ijskoud in de badkamer, en als de toer om 06:00 u vertrekt heb je niet veel aan de vieuw. Het ontbijt is normaal in buffet vorm maar gezien we de enige gasten waren kregen we bediening. Super hotels hoef je in die buurt niet te verwachten maar wij waren tevreden. Het hotel ligt buiten het centrum (15' wandelen).Tierra Viva, Puno

Door feestelijkheden in deze stad moesten we het laatste stuk naar het hotel te voet doen. Bleek dat er een stroompanne was. We hadden er een extra nacht geboekt maar wegens geen stroom en dus ook geen internet was er geen bevestiging. Via booking.com moesten we dus 1 nacht annuleren en 2 nachten herboeken. Alles zonder kosten. De kamer was uitstekend. Jammer van het tapijt want Kaats heeft niet graag wol onder de voeten. Goede Wifi, een kluisje, ruimte om alle kleren te bergen en een goede badkamer. Ruim ontbijtbuffet. Goed bed. Super ligging op enkele stappen van de Plaza de Armas. S' Avonds kwamen ze op de kamer een chocolaatje brengen en de verwarming aansteken. Absolute aanrader dus.


Monasterio San Pedro, Cusco

Bij aankomst was er een probleem. Een goeie maand geleden had ik de geboekte kamer geannuleerd en direct opnieuw geboekt wegens een gunstiger prijs. Zij hadden blijkbaar enkel de annulatie ontvangen. Op de PC kon ik echter een boekingsbevestiging aantonen. Van de manager kregen we nog een upgrade en mooie prijs. De kamer doet meer denken aan een monnikencel dan een aan luxe verblijf. Het is een duistere kamer. Wel een goed bed met meer dan voldoende dekens. Veel buren lawaai, ook van boven. In de badkamer nauwelijks plaats om je tandenborstel kwijt te raken. Het is wel super netjes. Het ontbijtbuffet was voortreffelijk. De ligging is niet echt centraal maar ook niet ver van alles.

Ons tweede verblijf was in een standaard kamer. We sliepen er in een twijfelaar (bed van 120cm). Viel best mee. Het personeel is uiterst gedienstig en vriendelijk. Al bij al ben je veel op pad in Cusco en dus weinig op de kamer. Triestige wifi waar ik zelfs mijn dagelijks verslagje niet kon plaatsen. Foto's waren dus heel moeilijk. Goed verblijf.


Waman, Aguas Calientes

Dit hotel is net zoals de meeste verblijven in dit dorp gericht op toeristen die max. 1 nacht logeren. Het is dan ook best ok voor 1 nacht. De mensen zijn er wel super vriendelijk. Tijdens je tocht naar M.P. Kan je je bagage kwijt in een locker (gratis). Het bed is een twijfelaar (120cm) maar wel goed. De ligging is centraal. Redelijke wifi. Hun resto op de 6° verdieping is wel super. We hadden er diner die gewoon lekker was. Ook het ontbijtbuffet mocht er wezen. Helaas konden we er niet ten volle van genieten wegens vroeg bezoek aan M.P. Je kan er reeds vanaf 4:30u terecht voor ontbijt. Goed verblijf voor dit doel.


Radisson Decapolis Lima

Hadden we gekozen om onze laatste 6 dagen in alle rust te kunnen doorbrengen. Februari is een zomermaand aan de pacific kust. Helaas werd de rust aan het zwembad steevast verknald door te luide "muziek". Dit is wel de enige kritiek die we op dit hotel kunnen geven. De ligging op een kleine kilometer van de kust (Larcomar) en de wandeldijk is ideaal. De wifi is de beste die we ooit hadden. Personeel tip top. Het ontbijtbuffet is mogelijk nog tiptopper. Je krijgt zelfs een menu van eieren allerhande, zelfs gepocheerd ei benedict (met bearnaise) is te bekomen. De kamer is ruim met een groot bureel en minibar. De A.C. is gedurende de nacht niet bruikbaar wegens lawaai. Goede bedden en geen burenlawaai. Grote kleerkast en kluis waar zelfs alle fotomatriaal in kon.